Nie wiem co miało by mnie zainteresować w środku tej standardowej cerkwi, ale cmentarz imponujący wart obejrzenia i w dodatku ta kaplica cmentarna ...
.
hm13.P1040882.jpg
.
Tylko kto kto zagląda ? i po co miałby się zapuszczać w taki koniec świata ?
Wiem , że mistrzowi Wojtkowi nie wypada wprost odpowiadać na takie łatwe zagadki.
ale ja jako początkujący adept mogę zdradzić że jesteśmy tuż przy wschodniej granicy w miejscowości Kornie. Stąd bliżej do Lublina niż do Ustrzyk
.
hm13.P1040886.jpg
cerkiew unicka św. Paraskewy - Kornie :) jemu nie wypada ale mi pewnie tak :)
i cmentarz też piękny ... fajna okolica :)
I ładny krzyżopomniczek tam stoi![]()
Pozdrav
Nie wiem czy nie za trudna zagadka, ale nie mam innego zdjęcia:
cerkiew24.jpg
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Ryszard Wiktor Schramm tak wspominał swoje pobyty w tej miejscowości:
"Wypiłem trochę piwa w życiu, i to różnego, ale przecież nigdzie nie było tak dobre, jak to chłodne, pieniste, beczkowe w tej zapadłej dziurze. Nie minęliśmy (...), chyba w środku nocy, wracając z gór, żeby nie wysuszyć kilku kufli. Bywało, żeśmy specjalnie na nie tu biegali, a było tam od nas, z Olchowy, 18 kilometrów!"
Teraz chyba już znacznie łatwiej będzie namierzyć tą "zapadłą dziurę"![]()
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Nie taka ona zapadła, mój Dziadek też wspominał że tam zasuwali z kumplami na bosaka na pyfko. Coś w tym jest, może woda dobra.
Po II wojnie wyposażenie tej cerkwi zostało zabrane do kościoła garnizonowego KBW w Warszawie a jej budynek przez około rok pełnił funkcję magazynu dla przywożonych z sąsiednich parafii paramentów i sprzętów liturgicznych.
W 1961 roku kręcono w tej miejscowości i okolicach pewien znany film.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki