Kopuła czasowni w Banicy?
Kopuła czasowni w Banicy?
Momentu spotkania tego daszku z robienia zdjęcia nie pamiętam, ale w opisie zdjęcia mam inną wioskę.
Zrobiłem wtedy też takie zdjęcie (z różnicą czasów 70 sekund):
IMG_1189.jpg
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 24-01-2021 o 16:06
A teraz taka zagadka dla samego siebie... ale ?
Gdzie , czyli w której cerkwi znajdziemy taki bulaj ?
a może częściej się zdarzają a ja o tym nie wiem ?
.
![]()
Bulaj to chyba nie jest, bulaje to są na morzu![]()
Na stałym lądzie to może być okulus.
Czy okulus może mieć szybkę?
A może zgodzi nam się to od wewnątrz z tym od zewnątrz?
![]()
Zamieszczone przez Wojtka zdjęcie zawiera okrągłe okienko, ale to chyba inna cerkiew jest ?
W tej mojej jest charakterystyczny długi dach z sobotami
.
![]()
Miło popatrzeć na rzadko się ukazujące w zagadkach obiekty zagraniczne.
Topola.
E, tam > wielka mi tam zagranica
... raptem 20 km ( w linii prostej) na południe od Cisnej usadowiła się spokojna , można by powiedzieć - zagubiona - wioska Topola.
Tu można znaleźć inny wymiar czasu, z innym obliczem Bieszczadów.
Jeśli kiedyś legalnie puszczą ruch przez Roztoki Górne, to dzikie hordy turystów stratują to wszystko.
1. Tak, to jest bardzo dobry zwyczaj
2. Może nie puszczą. A na razie można się puszczać w ruch samemu, jeśli się dysponuje "ruszadłem" odpowiedniego gatunku;-)
(pod obrazkiem jest punkt 3. i 4.)
3. Moja "niezgadnięta" cerkiew ma bardzo podobne okienka. Od wewnątrz są okrągłe a od zewnątrz mają kwadratowe obramowania. Jakby jeden majster je robił. Moja cerkiew była zbudowana o rok później, niż ta w Topoli. Majster, po skończeniu Topoli spokojnie mógł tu przyjechać, nawet na rowerze.
4. NOWA ZAGADKA: a gdzie stoi cerkiew z dwoma takimi okienkami, którą pokazałem przy próbie rozwiązania heniowej zagadki?
A
jeszcze Wojtkowym zwyczajem pasuje całość cerkwi pokazać
cerkiew.jpg
Chwilę by majstrowi zeszło by przemieścić się z Topoli do Łukawca.![]()
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)