Dlaczego ciągle zadaję sobie pytania ? .... pewnie dlatego że nie wiem
Może ktoś pomoże mi znaleźć odpowiedź , czemu służy taka zawieszka na drzwiach cerkwi ( gdzieś w Beskidzie Niskim)
.
![]()
Dlaczego ciągle zadaję sobie pytania ? .... pewnie dlatego że nie wiem
Może ktoś pomoże mi znaleźć odpowiedź , czemu służy taka zawieszka na drzwiach cerkwi ( gdzieś w Beskidzie Niskim)
.
![]()
Cerkiew pw. Seweryna Baryki
cerkiew.jpg
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Idąc drogą prowadzącą do szklanej cerkwi mijamy paśnik:
cerkiew1.jpg
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
No cóż, skoro nikt się nie kwapi z odpowiedzią więc pora chyba na rozwiązanie zagadki: Habkowce.
Byłem na tym cerkwisku, ale nie przypominam sobie tego co pokazałeś na zdjęciu. To "coś" (wiata?) stoi na samym cerkwisku?
Czterech panów B.
Pytam o tę szklaną cerkiew.
Czterech panów B.
A tośmy się nie zrozumieli :)
Tak to wygląda w całości:
cerkiew3.jpg
To typowa trójdzielna cerkiew łemkowska, co od razu widać, ale
unikatowe jest połączenie pokrycia poszczególnych części.
Nawa pokryta miedzią, pozostałe części blachą ocynk.
Nie spotkałem jeszcze takiego rozwiązania.
co zapewne ułatwi rozwiązanie zagadki, gdzie to ?
...
![]()
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)