Tam leży Anton (jeśli dobrze pamiętam). W Berteźnicy Wyżnej był majatek Staruchów. Sama rodzina też był nie tuzinkowa... wiele ciekawostek o niej można poczytać.
Tam leży Anton (jeśli dobrze pamiętam). W Berteźnicy Wyżnej był majatek Staruchów. Sama rodzina też był nie tuzinkowa... wiele ciekawostek o niej można poczytać.
A i niejaki Leszko, no i dość duży rodzinny chyba grobowiec jest w nowszej części od strony drogi.
Poczytam, dzięki za wskazówkę:)
Pewnie tam znów wrócę, bo mi się baby w widokach ze zboczy Markowskiej zakochały
Zapraszam do "detali", bo mi tam krzyż nieodgadnięty wisi![]()
Właśnie chodzi mi o ten nowszy, niestety gdy podszedłem do niego i gdy czyniłem gesty by zrobić zdjęcie to jacyś staruszkowie (przyszli gdy już tam chodziłem jakiś czas) ruszyli w moim kierunku. Zrozumiaem te gesty bym lepiej nie fotografował tego grobu. Bacznie mnie obserwowali. Nie chciałem zadrażnień na cmentarzu.
Wioska jest jedną z najładniej położonych w Bieszczadach, trasa i widoki zachęcaja do ponownego odwiedzenia. Rok temu zrobilem sobie wycieczki w dwóch kierunkach i... na pewno jeszcze tam wrócę. Sprawdź przy okazji kto dokładnie tam leży. Mi się wydawało, że tam leży brat.
Szukajcie a znajdziecie... Google potrafihttp://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20071002080458
Leży tam Jan Staruch ale w innym wspomina się o grobowcu Antona http://www.wiki.pozycjonowanie-stron...ica_Wy%C5%BCna
Dzisiaj troszkę trudniejsza zagadka, ale i pogoda za oknem trudniejsza.
Proszę spojrzeć na dwa zdjęcia przedstawiająca dwie - zupełnie różne cerkwie.
Z różnych materiałów, z różnych epok, z różnych stylów.
Ale jest coś bardzo istotnego co je łączy.
Co je łączy ???
Coś przesadziłem z tą trudnością.
To może ktoś zgadnie choćby kawałek : skąd jest ta drewniana ?
..wygląda mi na to że, z Grąziowej (obecnie skansen w Sanoku)
I oto właśnie chodziło
To jest właśnie rozwiązanie zagadki...wygląda mi na to że, z Grąziowej
GRĄZIOWA.
Obie przedstawione w zagadce cerkwie pochodzą z Grąziowej.
Cerkiew greckokatolicka pw. Opieki Matki Boskiej w Komańczy
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)