Ta tu? Kościół (187, dawniej cerkiew unicka św. Paraskewy chowa się w surówce.
Ta tu? Kościół (187, dawniej cerkiew unicka św. Paraskewy chowa się w surówce.
Towarzystwo jak zawsze szybkie i czuwające, tych spod znaku żółwia pewnikiem wyprzedzą.
Gwoli ścisłości - rodowo hrabiów w Surochowie było dwóch: Aleksander - szkoda słów, klasa sama w sobie, natomiast Badeni to był ród, co się zowie. Niedawno w Krakowie zmarł Joachim /imię zakonne/ Badeni - dominikanin o niepospolitej umysłowości, młodości ducha i poczuciu humoru. Był potomkiem, bodajże wnukiem, Kazimierza, który wpływy miał w Wiedniu takie, że nieoficjalnie Galicję Republiką Badeńską nazywano. A i ciekawostka - i Fredro i Badeni pieczętowali się herbem Bończa.
Tu urodził się też późniejszy premier rządu austriackiego.Na jego cześć nazwano kilka komór i korytarz w żupie wielickiej.Podczas katastrofalnego wycieku z tzw Miny część owych komór i korytarz zawaliły się,byłem wtedy 50 metrów dalej...
Pozdrav
Tego się domyślamZaintrygowało mnie co innego: jeżeli stawia się pomnik ofiarom, to o zabójcach nie pisze się "partyzanci" tylko "bandyci" (co oczywiście musi odpowiadać obowiązującej wersji zdarzeń) lub nie pisze się o nich wcale (jeżeli obowiązująca interpretacja nie odpowiada fundatorom nagrobka). Z drugiej strony jeżeli sprawców nazywa się "partyzantami" to ich ofiarom nie stawia się nagrobków. Ot, takie moje płytkie przemyślenia.
No to bardziej już podpowiedzieć nie można. Czytać, ludzie, czytać!A nazwa miejscowości podana jest otwartym tekstem na umieszczonym wcześniej zdjęciu nagrobka o. Michaiła![]()
Że premier tom gdzieś wyczytał, ale o tej katastrofie to byś coś więcej opowiedział. Bo jak nie, to napuszczę na Ciebie Kufla!![]()
Czterech panów B.
O.K. poczytałem
Miejscowość to Surochów
Hrabia to Aleksander Fredro.
Premier to Kazimierz Badeni
O wycieku z tzw. Miny nie poczytałem, ale też jestem ciekaw
Pozdrawiam
bertrand236
Podpowiadacie tak, że nie sposób nie zgadnąć
http://surochow.weebly.com/index.html
(Nigdy tam nie byłam, a chętnie wstąpiłabym)
Brawo. Następna zagadka to już dla Was pestka:
Albo i nie
PS. Ewentualne podpowiedzi dopiero jutro późnym wieczorem.
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 23-10-2010 o 18:51 Powód: Dopisek
Czterech panów B.
W ramach rozwiązania/podpowiedzi kawałek cerkwi:
Było to dawno i bezzdjęciowo, więc tipsów sobie nie dam zerwać, ale może te Wasze "podpowiedzi" Wietlin dokumentują?
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)