O.K. poczytałem
Miejscowość to Surochów
Hrabia to Aleksander Fredro.
Premier to Kazimierz Badeni
O wycieku z tzw. Miny nie poczytałem, ale też jestem ciekaw
Pozdrawiam
O.K. poczytałem
Miejscowość to Surochów
Hrabia to Aleksander Fredro.
Premier to Kazimierz Badeni
O wycieku z tzw. Miny nie poczytałem, ale też jestem ciekaw
Pozdrawiam
bertrand236
Podpowiadacie tak, że nie sposób nie zgadnąć
http://surochow.weebly.com/index.html
(Nigdy tam nie byłam, a chętnie wstąpiłabym)
Brawo. Następna zagadka to już dla Was pestka:
Albo i nie
PS. Ewentualne podpowiedzi dopiero jutro późnym wieczorem.
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 23-10-2010 o 18:51 Powód: Dopisek
Czterech panów B.
W ramach rozwiązania/podpowiedzi kawałek cerkwi:
Towarzystwo jak zawsze szybkie i czuwające, tych spod znaku żółwia pewnikiem wyprzedzą.
Gwoli ścisłości - rodowo hrabiów w Surochowie było dwóch: Aleksander - szkoda słów, klasa sama w sobie, natomiast Badeni to był ród, co się zowie. Niedawno w Krakowie zmarł Joachim /imię zakonne/ Badeni - dominikanin o niepospolitej umysłowości, młodości ducha i poczuciu humoru. Był potomkiem, bodajże wnukiem, Kazimierza, który wpływy miał w Wiedniu takie, że nieoficjalnie Galicję Republiką Badeńską nazywano. A i ciekawostka - i Fredro i Badeni pieczętowali się herbem Bończa.
Było to dawno i bezzdjęciowo, więc tipsów sobie nie dam zerwać, ale może te Wasze "podpowiedzi" Wietlin dokumentują?
Doskonale! Byłem pewien, że ta zagadka sprawi znacznie więcej kłopotów.
Dzwonnicę już widzieliście, czas na cerkiew:
![]()
Czterech panów B.
Nie oddalamy się zbytnio od Surochowa i Wietlina.
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 24-10-2010 o 22:05 Powód: Jakiś obrazek bym dodał ...
Wysocko. Sprytne, proszę o dół.
No właśnie, Wysocko czy Wysock? Na moich mapach jest Wysocko, na tablicy przed miejscowością o ile mnie pamięć nie myli stoi Wysock. Gdzie można sprawdzić jak brzmi oficjalna nazwa?
Czterech panów B.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)