O ewentualnych skutkach miotnięcia się wadry (świetne określenie, po raz pierwszy z nim się spotykam) możemy się przekonać sie dopiero w przyszłości. Oby miot był udany. Być może wtedy wyrocznią przestanie być Brykowski.
Wpływy kościelne pojawiły się po synodzie zamojskim po owym roku 1720 o którym wspomniałam. Wpływy józefińskie nie pasują tylko do cerkwi murowanych. Często dochodziło do naśladownitwa, słynne kolumny w cerkwi w Czarnej czy namalowany zegar na cerkwi z Ropek. Chyba w którymś numerze "Magur" lub "Płaju" był artykuł poswięcony temu zagadnieniu.
Zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem, że trudno znaleźć pogranicze polsko-rusko-niemieckie. Pi razy drzwi południowo-wschodnia granica występowania Dolinian była "oparta" o miejscowości zamieszkałe przez Niemców sprowadzonych w ramach kolonizacji józefińskiej. Okolice Ustrzyk Dolnych, Leska i Sanoka były obszarami wielonarodowościowymi i wieloreligijnymi.
Kiedy Kuba pojawiły się pierwsze chałupy wnękowe? Najstarsza zachowana w skansenie pochodzi o ile mnie pamięć nie myli z 1681 r. Na pewno nie była pierwszą wybudowaną w ten sposób.

Odpowiedz z cytatem