Cisza. No to widok (prawie) ogólny:
Jakieś propozycje?
Cisza. No to widok (prawie) ogólny:
Jakieś propozycje?
Czterech panów B.
Na Kulaszne tylko kolor wskazuje!
WUKA
www.wukowiersze.pl
I nic więcej. To nie jest Kulaszne![]()
Czterech panów B.
Dębowo czy Dąbrowo tam :)
Tak jest, dzisiaj Sanok a niegdyś Dąbrówka. Jadąc w Bieszczady mijamy tę cerkiew pomykając wlotową dwupasmówką, stoi sobie na górce po prawej. A jak wracamy do domów, to po lewej![]()
Czterech panów B.
Cerkiew ta z zewnątrz wygląda okazale. W środku jest jednak tak niewielka, że w ikonostasie zmieściło się tylko 6 ikon świątecznych (prazdnków). Pozostałe są elementami polichromii. W dodatku nie zostały umieszczone w jednym rzędzie, ale ułożone w dwa symetryczne trójkąty. Oto pierwszy obrazek do zagadki. Jeśli ktoś był w tej cerkwi, odgadnie niezawodnie już teraz
Tak sobie myślę, myślę i wymyśliłem: skoro prazdniki nie są w poziomie obok siebie to musi być to murowana cerkiew. Nie wiem, czy to faktycznie reguła, ale wydaje mi się, że tylko w murowanych cerkwiach prazdniki bywają ułożone w półkole. Skoro ta jest malutka, to półkole zredukowało się do dwóch trójkątów.
I tym sposobem trafiłem na ślepą ścieżkę, bo nie wiem, która z murowanych cerkwi w naszym regionie jest tak malutka
Poza zasadniczym pytaniem do autora zagadki (czy to murowana cerkiew?) mam ściśle z nim związane pomocnicze (do wszystkich czytających): czy znacie jakieś drewniane cerkwie z prazdnikami ułożonymi w półkole?
Czterech panów B.
Gdzieś między brodami? :)
Wprawdzie Misieg - odpowiadający jak zwykle dyskretnie - nie podał nazwy miejscowości, ale cóż innego może być w między brodami? Chyba nie MiędzyzdrojeKończymy więc oficjalnie zagadkę. Tak, to Międzybrodzie.
No właśnie. Niby taka duża a prazdniki sie nie zmieściły. Jak widać na obrazku poniżej, w rzędzie ikon namiestnych zmieściły się tylko dwie ikony. Brak patrona po prawej i lokalnie czczonego świętego po lewej.
Ja nie znam, ale pytanie pozostaje otwarte.
I na koniec prezentacja bohaterki zagadki:
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 02-09-2010 o 18:42 Powód: / Brak patrona /
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)