no proszę, zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć :)
czyli, że moja wyobraźnia rzeczywiście popłynęła w całkowicie złym kierunku ;(
no proszę, zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć :)
czyli, że moja wyobraźnia rzeczywiście popłynęła w całkowicie złym kierunku ;(
Pospacerowaliśmy po cmentarzach, wracamy do cerkwi. Do jej centralnego miejsca, jakim jest ikonostas. Zdjęcie przedstawia połowę jednego z rzędów ikonostasu. Jak się nazywa ten rząd i z której on jest cerkwi?
Odsłaniamy dalej wnętrze. Cerkiew zbudowana jest na planie krzyża. Kaplica w południowej nawie bocznej.
Rząd świąteczny był piętro wyżej. Piszę, że był, bo została tylko Ostatnia Wieczerza i dwa prazdniki. A ten, o którym mówimy, jest kompletny, nawet ma dwie mniejsze ikony po bokach ponadplanowe. Rząd jest charakterystyczny dla cerkwi z pewnego rejonu eparchii przemyskiej.
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 28-05-2012 o 22:49 Powód: lit.
Ten dodatkowy rząd to ikony Niedziel Pięćdziesiątnicy. A cerkiew... myślałem kiedyś, żeby dać taką zagadkęI to na razie powinno wystarczyć za podpowiedź.
Czterech panów B.
Odkrywamy coraz bardziej wnętrze:
Nie wiem , bo pani w berecie zasłoniła mi, pod jakim wezwaniem ta cerkiew jest ?
Po wnętrzu widać ,że jest w stylu narodowym ukraińskim z dużą centralną kopułą.
ps. a tak troszkę widać patrona,czy to nie pw. Wniebowstąpienia Pańskiego.?
ps.cd.
"Rząd występował tylko w cerkwiach diecezji chełmskiej, lwowskiej i przemyskiej kościoła greckokatolickiego.
Na terenie Polski zachowały się rzędy Niedziel Pięćdziesiątnicy m.in. w Katedrze w Przemyślu (z cerkwi w Lubaczowie), Kowalówce, Chotyńcu, Młynach, Chotylubiu, Siedliskach oraz w ikonostasie z 2. poł. XVIII w. z Teniatysk (obecnie w cerkwi z Tarnoszyna w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie)."
Ostatnio edytowane przez joorg ; 29-05-2012 o 18:57
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Na drugi raz powiem pani, żeby zdejmowała berecik :) Proszę bardzo - oto ikona chramowa:
Edit: Pani w bereciku zasłania akurat "Chrzest w Jordanie". Ikona chramowa wisi w tej cerkwi po lewej stronie!
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 29-05-2012 o 19:30 Powód: Pani w bereciku jednak nie zasłania
Aktualnie 5 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 5 gości)