Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
I tu moja wiedza jest ułomna bo jak Władcę Świata można przedstawiać bez nogi ....?
.
Heniosławie ,

tytułem ciekawostki,
jednym zabierają innym dodają...

Matka Boża Trojeruczica.
Oto ikona typu Hodegetrii Dexiokratousy z Dzieciątkiem na prawym ramieniu,z dodaną trzecią ręką ,wychylającą się zza dolnej krawędzi.
Są, różne legendy tłumaczące genezę powstania.
Św. Jan Damasceński utracił rękę na skutek intrygi prześladowcy ikon cesarza Leona Izauryjczyka ,
święty nie czekając długo przed ikoną Hodegetrii ofiarował ją Matce Bożej (ofiarność ludzi jest zaiste wielka! ).
Jakie zdziwienie przeżył Jan ,gdy nazajutrz brakująca ręka została przywrócona ciału.
Uszczęśliwiony na znak wdzięczności umieścił na ikonie srebrne wotum w kształcie ręki...wstąpił do monasteru św. Saby pod Jerozolimą a ikonę zabrał ze sobą...
tak oto cud nabrał rozgłosu, a co za tym idzie pojawiły sie późniejsze kopie ikony przedstawiające Matkę Boską Trój-ręką.
Podobno oryginał przechowywany jest do dziś na Athosie.
( podobno znawcy stwierdzili powstanie ikony na 14 w. i tzw: Szkołę Serbską...to ...rzeczywistość.)

W monasterze chilandarskim powstała inna wersja legendy,według której trzecia ręka pojawiała się sama na malowanej ikonie,pomimo prób zamalowywania jej przez ikonopisca.
Otóż kopię ikony w 1661r. zamówił patriarcha Nikon (!!!) i została przesłana do monasteru Nowojeruzalimskiego pod Moskwą.
A dzień jej przeniesienia jest świętem ikony...28 czerwca.

---moja -nieprofesjonalna reprodukcja (aparacik mobilkowy );
jest reprodukcją ilustracji ze strony nr. 99 ,której autorem jest Janusz Rosikoń przedstawiająca ikonę Matki Boskiej Trójręką z pocz. XIX w. (własność prywatna);
---jak i moja notka również opiera się materiałach pochodzących z wydawnictwa :
Biblioteka Narodowa
Michał Janocha " Ikony w Polsce :od średniowiecza do współczesności "
Wydawnictwo ARKADY 2009r.
Wydanie 1.
Warszawa.

Przepraszam wszystkich fachowców ,że wcinam się w wątek :))

pierogowy;
forumowy sługa uniżony