Oj, to chyba chodziłeś po górach z zamkniętymi oczami![]()
Wariant starszy: Powroźnik (chyba najstarszy), Świątkowe obie, Rychwałd, Pętna, Śnietnica, Tylicz, Czarna, Bielanka, Krempna, Wysowa, Muszynka, Wołowiec i parę innych a na Słowacji Bodrużal, Prikra, Mirola i parę innych. Czyli to są te najnajnajbardziej klasyczne cerkwie łemkowskie. Sporym błędem jest próba znalezienia ich w BieszczadachMłodszy to: Piorunka, Milik, Bałucianka, Leszczyny, Bartne, Berest, Jastrzębik, Hańczowa i parę innych a na Słowacji Hunkovce i pewnie coś jeszcze. Też nie szukaj w Bieszczadach. A, jeszcze typ schyłkowy, czyli taki trochę „popsuty”: Zdynia, Polany, Złockie, Czyrna i coś tam jeszcze.
Może w którymś przypadku nie trafiłem, ale znaczna większość powinna się zgadzać.
I większość z nich znajdziesz w tych zagadkach. Oczywiście, bez "klasyfikacji brykowskiej".
Ja mam taką praktyczna radę: Pojedź do Smolnika nad Sanem i obejrzyj dokładne cerkiew. Ze wszystkich stron. Przy okazji zrób zdjęcia i notatki. Potem zrób to samo na przykład w Światkowej Wielkiej. I już nie będziesz musiał czytać czternastu opracowań.
Dla leniwych: można udać się do skansenu w Sanoku i obejrzeć cerkiew z Grąziowej i z Ropek.

Odpowiedz z cytatem