Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2953

Wątek: Zagadki z cerkwią w tle ...

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    A to cerkwisko gdzie się znajduje?
    Oj, wygląda mi to na cmentarz w Lesku . Obok znajduje się grób weterana wojennego.

Grób weterana.jpg

A betonowe rumowisko, to pewnie pozostałości po Linii Mołotowa.
    Ostatnio edytowane przez zbyszek1509 ; 08-08-2015 o 00:32

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
    Oj, wygląda mi to na cmentarz w Lesku . Obok znajduje się grób weterana wojennego.
    A betonowe rumowisko, to pewnie pozostałości po Linii Mołotowa.
    Wczoraj skutecznie coś mi dwa razy zeżarło post więc odpowiedź dopiero dzisiaj:
    Tak, to stary cmentarz w Lesku. Ale z tego co mi wiadomo, to miejsce po starej cerkwi leskiej tzw. "zamiejskiej". Cerkiew (a właściwie dwie cerkwie - ta druga z XVI wieku.) ma bardzo ciekawą historię. Jej powstanie wiązało się z objawieniem, które miało się dokonać na pniu rosnącego tam (ściętego) dębu. Później - w okresie międzywojennym - pień tego dębu został "ujęty" w obręb cerkwi. Z cerkwią i objawieniem związana była cudowna ikona Matki Bożej, która właśnie na pniu dębu miała się ukazać. Cerkiew (ta druga, bo o wyglądzie pierwszej nic nie doczytałam) była drewniana, modrzewiowa, kryta gontem, zbudowana bez użycia gwoździ. Stanowiła cel pielgrzymek maryjnych nawet z dość odległych miejsc w Galicji. W połowie latach trzydziestych tj. przed II WŚ z powodu znacznego zniszczenia cerkiew została obmurowana a na jej odbudowę były rozprowadzane cegiełki. Zawierucha wojenna jednak spowodowała, że cerkiew, która wraz z rosnącymi tam wiekowymi dębami, ikonostasem i cudownym obrazem stanowiły cenny zabytek zniknęła z powierzchni ziemi. Cudowna ikona została wywieziona do Stryja, gdzie jest do dzisiaj otoczona kultem (w lipcu jest odpust), ikonostas chyba zaginął - w sanockim skansenie jest, o ile dobrze pamiętam (albo na zamku) jego zdjęcie i chyba też fragment. Po wojnie w latach 50-tych zdecydowano o wysadzeniu cerkwi. Te betonowe fragmenty to resztki podpór z lat 30-tych. A przynajmniej mi tak mówiono, wskazując to miejsce jako dawne miejsce cerkiewne. Zwykle w tym miejscu palą się znicze. Czy był tam bunkier to nie wiem, bo akurat bunkry raczej omijam. Wiem, że jest ich pozostałości w okolicach leskiego cmentarza kilka - raczej niżej. Moim zdaniem te betonowe fragmenty wyglądają jakoś tak inaczej niż gruzy po bunkrach. Ale mogę się mylić, więc jeśli tak jest to proszę o korektę.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    • Typ pliku: jpg c.jpg (93.7 KB, 22 odsłon)
    • Typ pliku: jpg c__.jpg (137.1 KB, 22 odsłon)
    Ostatnio edytowane przez asia999 ; 09-08-2015 o 20:04

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Czy był tam bunkier to nie wiem, bo akurat bunkry raczej omijam. Wiem, że jest ich pozostałości w okolicach leskiego cmentarza kilka - raczej niżej. Moim zdaniem te betonowe fragmenty wyglądają jakoś tak inaczej niż gruzy po bunkrach. Ale mogę się mylić, więc jeśli tak jest to proszę o korektę.
    Absolutnie nie mogę upierać się, że te betonowe bloki, to są na pewno pozostałości po bunkrze. Zasugerowałem się tylko symbolem naniesionym na mapę.

Mapa-Lesko.jpg

Dzięki Asiu za obszerną informację o miejscu i historii z nim związanej.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)