@ Piotr:
tak, skansen we Lwowie - ale wzorowana na innej z Beskidu Niskiego
@ Lucyna:
a czymże to ja Ci zawiniłem, cóż to złego napisałem? (-;
Ad. Załokieć
na mapie Bieszczadów Wschodnich Ruthenusa jest znaczek cerkwi w tej wsi
Ad. druga zagadkowa
- cerkiew została przeniesiona (ze zmianami) bodaj w 1948
z beskidzkoniskiej wsi (gdzie pozostała druga, młodsza) na Pogórze...
(aktualnie obie służą jako kościoły rzymskokatolickie)
Serdeczności,
Kuba
Wzmiankę taką - jak widać błędną - znalazłem gdzieś w necie i przyznaję z czystego lenistwa dopisałem; nawet nie sprawdziwszy jak ów (rzekomy) pierwowzór wygląda. Rzeczywiście w BN jest co najmniej kilka znacznie bardziej podobnych (która to konkretnie?). Zagadka była istotnie mocno podchwytliwa - bo szukanie cerkwi w tym stylu na Ukrainie, to raczej ostatnia rzecz jaka przychodzi do głowy.
gdyby owe czytające forum milyjony (-; były wciąż jeszcze ciekawe powyższej kwestii:
- pierwowzorem tej lwowskiej atrapy (-; była naturalnie cerkiew w Kotani
http://img209.imageshack.us/img209/157/kotatx1.jpg
(BTW: ciekawy wybór, bo choć jest to z pewnością jedna z urokliwszych na Łemkowynie,
to nie jest klasycznym przykładem stylu zachodniołemkowskiego / typu północnozachodniego,
ale jego młodszym wariantem:
m.in. nieregularne załamania dachów, tylko pozorowana gzymsem izbica wieży)
Kopia od pierwowzoru różni się - poza brakiem (czasowym?) pobicia gontem
tylko nieznacznie: m.in. detale zwieńczeń, krzyże;
w pierwszej chwili dałbym się nabrać (-; ale nie pasowało mi otoczenie,
no i łatwość wyboru
- a że wiedzialem, iż Basia była niedawno w tym skansenie... (-;
(sam odwiedziłem go gdy cerkwi tej jeszcze nie było)
Cerkiew zaś w Złockiem różni się mocno od obu ww. - pierwotnie zachodniołemkowska,
zostało jednak mocno przekształcona zwłaszcza przez nadbudowanie na nawie
'kopuły' na 8-kątnym tamburze itd. http://www.zspzlockie.muszyna.pl/zlockie.jpg
Serdeczności,
Kuba
A nie mówiłam ze masz handicap przez to, że wiesz gdzie jeździłam.
Także i na Pogórzu Rożnowskim byłam właśnie w ostatni weekend, chociaż koło samej cerkwi w Bukowcu tym razem nie (byłam kiedyś, przy innej okazji) - tak więc przez skojarzenie Pogórze Rożnowskie - Jamna - Bukowiec - cerkiew przyszła mi do głowy owa zagadka.
Pozdrowienia
Basia
Dodam że druga cerkiew pochodzi z roku 1805 i po przenosinach przebudowano jej szczególnie dach, natomiast zachowany został układ budowli.
Przeniesiono ją na początku lat 50.
Chyba jest to jedyny taki wypadek "przenosin" cerkwi i odbudowy w innym miejscu aby nadal służyła celom kultu (nie licząc przenosin do skansenów). Nie liczę tez przenosin cerkwi z Lutowisk, bo tam zbudowano całkiem co innego niż budowla pierwotna.
Jeśli ktoś zna w Beskidzie Niskim, na Pogórzu lub Bieszczadach inny taki przypadek - niech napisze.
Natomiast na Górnym Śląsku gdzie mieszkam kościołki drewniane były pod koniec XIX w i na początku XX przenoszone z miejsca na miejsce bardzo często.
Pierwsza cerkiew - w pierwowzorze wieża jest taka trochę krzywa ( co chyba nie było zamierzonym celem budowniczych ), jak widać na replice - tutaj wieża też jest trochę krzywa.
Pozdrowienia
Basia
P.S. Jak nikt nie zgadnie do około 14 podam rozwiązanie.
Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 24-01-2008 o 08:56
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)