Strona 20 z 46 PierwszyPierwszy ... 10 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Od razu soooorrry za off top
    Wybacz Lucynka
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Michale pewne rzeczy wyjaśniliśmy sobie na PW na wyliczance. Proszę trzymaj się umowy.
    Jakie korzyści? Tylko takie, że naraziłam się kilku osobom i tracę klientów. Nie skarżę się lecz informuję.

Znasz ten kawał z czasów PRL? Jakie partie rządzą Polską Ludową? PZPR i PZŁ.
    Czegoś tu nie rozumiem. Na PW nic nie mam i nie miałem od Ciebie- czyli zapewne mylisz mnie z kimś innym.
    Czy mam rozumieć, że przyznajesz się publicznie do zarabiania kosztem chronienia/tworzenia? Mnie to pomadka - ten rejon to nie Bieszczady. I ponownie piszę wyraźnie - jestem przeciwny utworzeniu tam parku narodowego. I nie mam z tego tytułu korzyści ani możliwości zarabiania.
    I mam to głęboko w "czarnej dziurze". I jeszcze powtórzę - utrzymajmy te parki, które mamy - ale tak aby spełniały WSZELKIE wymogi stawiane Parkom Narodowym.

P.s.
    Moje PW jest aktywne - więc jak off to proszę bardzo. Mój adres mailowy także jest ogólnie dostępny.

END w tym wątku

Serdeczne pozdrówka

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Nikt interesu na powstaniu parku nie robi, ten kto tak myśli niech sie postawi w naszej sytuacji.
    Park narodowy jest niezbedny nie tyle po to by chronić, ale raczej po to by zachować przed całkowitym zniszczeniem unikatowe zbiorowiska lesno - łąkowe. W obecnej sytuacji, gdy prowadzona jest na tym obszarze bardzo intensywna gospodarka leśna, innej alternatywy nie widzę...
    Proszę mi wierzyć - najazd turystów w porównaniu z najazdem maszyn, ciągników i innej masci pojazdów służących do zrywki drewna (powodujacej niewyobrazalną erozję) to żadne zagrożenie.

lucyna
    Guest

Ten kto tak myśli nie postawi się w naszej sytuacji. Niech im będzie. Postanowiłam na Turnicy dorobić się gigantycznego majątku.

Podoba mi się hasło z jednego z plakatów promujących NATURĘ 2000.
    Chrońmy przynajmniej to co musimy.
    W przypadku Turnicy to są: unikatowe starodrzewy, korytarze ekologiczne, bogata fauna kręgowców i bezkręgowców, różnorodne zbiorowiska leśne i nieleśne.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 06-05-2008 o 06:57

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

ble ble ble..pitolenie o niczym...tak czytając te posty można dojść do wniosku, że jedyną i niepowtarzalną szansą dla tego regionu jest co? TURYSTYKA...sraka czy owaka...a pytaliście się mieszkańców o zdanie? Czy dostaną pieniądze na remonty i modernizacje swoich domów i obejść pod wymogi agroturystyczne (tylko nie piszcie o preferencyjnych kredytach bo te trzeba z czegoś potem spłacać)? Pamiętam sprawę Turnicy z przed 10 lat, wtedy mówiono, że szansą dla mieszkańców będzie praca przy przebudowie drzewostanów sosnowych oraz w utworzonym parku, że będzie można jak dotychczas korzystać z bogactwa jakie daje nam runo leśne (będzie można jak dotychczas pozyskiwać grzyby, zioła, jagody itp. - czego w parku zdecydowanie robić nie wolno), teraz że turystyka. A czy zapytano się mieszkańców co oni by chcieli w tym regionie widzieć? Jakie mają rozwiązania? Pytam się co zwykły mieszkaniec będzie z tego miał że powstane tam park? To, że jest to unikatowy teren to wiemy ale jest on unikatowy w wyniku działalności człowieka. Tworząc park stworzymy tam w dalszej perspektywie jedne wielkie krzaki zwane Turnickim Parkiem Narodowym, czego przykładem moga być zarośniete i zakrzaczone Bieszczady, które obecnie nie mają nic wspólnego z tymi zprzed kilkudziesięciu laty kiedy był tworzony Bieszczadzki Park Narodowy. A może warto się zastanowić jak chronić i zabezpieczyć ten teren w ramach już istnejących form ochrony przyrody (a przedewszystkim je egzekwować) a nie narzucać takie, które budzą powszechny sprzeciw społeczności , której ten problem bezpośrednio dotyczy. Turystyka, turystyka, turystyka..jakie są konkretne propozycje dla 2-6 hektarowych gospodarstw w tym rejonie? Co zwykła rodzina będzie miała z tego, że powstanie tam park? Jak zostanie urególowana sprawa własności na byłych terenach tzw. "Państwa Arłamowskiego? Jak rozwiązany zostanie problem infrastruktury drogowej? Jakie ograniczenia lub nie w gospodarstwie rolnym będą mieli mieszkańcy jeżeli chodzi o uprawy i nawożenie? Jakie ograniczenia lub nie będa mieli mieszkanićy jeżeli chodzi o zabudowę? Jakie ograniczenia w ruchu (drogowym) będą dla osób z zewnątrz? gdzie powstanie zaplecze turystyczne: baza noclegowa (hotele, motele, schroniska), pola namiotowe, campingi. Co z utylizacja pozostawionych odpadów po byłych wojskowych gospodarstwach rolnych z tamtego terenu? Czy na te wszystkie i wiele innych pytań jedyną odpowiedzią jest TURYSTYKA?
    No i na koniec chyba najważniejsze: bardzo bym chciał zobaczyć rególamin i przepisy wewnetrzne jakie będą obowiązywać w nowo powstałym parku narodowym.
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    To, że jest to unikatowy teren to wiemy ale jest on unikatowy w wyniku działalności człowieka. Tworząc park stworzymy tam w dalszej perspektywie jedne wielkie krzaki zwane Turnickim Parkiem Narodowym, czego przykładem moga być zarośniete i zakrzaczone Bieszczady, które obecnie nie mają nic wspólnego z tymi zprzed kilkudziesięciu laty kiedy był tworzony Bieszczadzki Park Narodowy.

Tak Turnica jest unikatowa w wyniku działalności człowieka. Dodładnie - sam widziałem tam gruszki na wierzbie
    Piszesz "krzaki"- jeszcze parę lat i twoja prorocza wizja może się spełnić.

Proponuję się dokształcić i nie pleść totalnych bzdur...

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    ble ble ble..pitolenie o niczym...tak czytając te posty można dojść do wniosku, że jedyną i niepowtarzalną szansą dla tego regionu jest co? TURYSTYKA...sraka czy owaka...a pytaliście się mieszkańców o zdanie? Czy dostaną pieniądze na remonty i modernizacje swoich domów i obejść pod wymogi agroturystyczne (tylko nie piszcie o preferencyjnych kredytach bo te trzeba z czegoś potem spłacać)? Pamiętam sprawę Turnicy z przed 10 lat, wtedy mówiono, że szansą dla mieszkańców będzie praca przy przebudowie drzewostanów sosnowych oraz w utworzonym parku, że będzie można jak dotychczas korzystać z bogactwa jakie daje nam runo leśne (będzie można jak dotychczas pozyskiwać grzyby, zioła, jagody itp. - czego w parku zdecydowanie robić nie wolno), teraz że turystyka. A czy zapytano się mieszkańców co oni by chcieli w tym regionie widzieć? Jakie mają rozwiązania? Pytam się co zwykły mieszkaniec będzie z tego miał że powstane tam park? To, że jest to unikatowy teren to wiemy ale jest on unikatowy w wyniku działalności człowieka. Tworząc park stworzymy tam w dalszej perspektywie jedne wielkie krzaki zwane Turnickim Parkiem Narodowym, czego przykładem moga być zarośniete i zakrzaczone Bieszczady, które obecnie nie mają nic wspólnego z tymi zprzed kilkudziesięciu laty kiedy był tworzony Bieszczadzki Park Narodowy. A może warto się zastanowić jak chronić i zabezpieczyć ten teren w ramach już istnejących form ochrony przyrody (a przedewszystkim je egzekwować) a nie narzucać takie, które budzą powszechny sprzeciw społeczności , której ten problem bezpośrednio dotyczy. Turystyka, turystyka, turystyka..jakie są konkretne propozycje dla 2-6 hektarowych gospodarstw w tym rejonie? Co zwykła rodzina będzie miała z tego, że powstanie tam park? Jak zostanie urególowana sprawa własności na byłych terenach tzw. "Państwa Arłamowskiego? Jak rozwiązany zostanie problem infrastruktury drogowej? Jakie ograniczenia lub nie w gospodarstwie rolnym będą mieli mieszkańcy jeżeli chodzi o uprawy i nawożenie? Jakie ograniczenia lub nie będa mieli mieszkanićy jeżeli chodzi o zabudowę? Jakie ograniczenia w ruchu (drogowym) będą dla osób z zewnątrz? gdzie powstanie zaplecze turystyczne: baza noclegowa (hotele, motele, schroniska), pola namiotowe, campingi. Co z utylizacja pozostawionych odpadów po byłych wojskowych gospodarstwach rolnych z tamtego terenu? Czy na te wszystkie i wiele innych pytań jedyną odpowiedzią jest TURYSTYKA?
    No i na koniec chyba najważniejsze: bardzo bym chciał zobaczyć rególamin i przepisy wewnetrzne jakie będą obowiązywać w nowo powstałym parku narodowym.
    Kiedy ostatnio byłeś w okolicy Turnicy? Ja kilka dni temu. Co widziałam na trasie Bircza-Posada Rybotycka? Dziurawą drogę z licznymi czynnymi uswiskami, biedne obejścia. W okolicy sklepy, gdzie można kupić tylko najpotrzebniejsze towary z najniższej półki po zawyżonych cenach. Ten ostatni przykład to dobra ilustracja zamożności okolicznych mieszkańców. Cóż mogą stracić. Jesteś biologiem. Wiesz co oznacza wejście w życie NATURY 2000. Bardzo duże ograniczenia w inwestycjach, rozwoju. Czasami dla mnie niezrozumiałe. Ci ludzie będą musieli żyć z NATURĄ. Przyroda w pewnym stopniu dzięki dyrektywom ptasiej i siedliskowej będzie chroniona. Ludzie nie.

Tak, rozmawiam z ludźmi. W większości boją się parku. Są także tacy, którzy w utworzeniu TPN widzą nadzieję na lepsze jutro. Ci ludzie mieszkający na wsi często korzystają z banku żywności.Gorze już być nie może. W naszym Stowarzyszeniu są także mieszkńcy okolicy Turnicy i Gór Sanocko-Turczańskich. Ludzie stąd. Mimo obaw podjęli się promocji TPN.

Jaki będzie TPN trudno mi powiedzieć. To będzie w głównej mierze zależeć pod operatu ochrony i rady naukowej parku.

Park powstanie na terenach należących do skarbu państwa. Jego powstanie nic nie zmieni w kwestii własności. Czy LP czy TPN to osoby poszkodowane (o ile takie istnieją) na pewno nie dostaną odszkodowania w naturze.

Nie turystyka nie jest panaceum na kłopoty. Przede wszystkim wymienionymi przez Ciebie problemami powinne zająć się władze samorządowe. Jakoś nie widzę aby działały aktywnie w rozwiązywaniu pilnych spraw gnębioncych mieszkańców gminy Bircza i Fredropol.
    Gdzie baza turystyczna. Jej rozwój będzie uzależniony od strefowania. Powinno to być zawarte w operacie ochrony przyszłego parku.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 06-05-2008 o 18:55

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Szanowny Żubrze

1. Parków narodowych nie tworzy sie dla ochrony "pieniedzy"

2 Co lokalna spoleczność bedzie miała po powstaniu parku - to zalęzy od niej samej i od jej kreatywności.

3. Nikt z wozem pieniedzy do mieszkańców Birczy nie przyjedzie.
    ALE... NIKT na parku nie może stracić- a to już jest zadanike odpowiednich instytucji państwowych.

4. Poza tym mówimy o obszarze 10. 000 ha - własności SP. Poruszajmy sie w tych liczbach i faktach. Co to oznacza? Ten kto mówi o ograniczeniach w uzytkowaniu gruntów rolnych nie wie co mówi.Tam (prawie)nie ma uzytków rolnych!

5. Ze swojej strony będziemy promować ten region. Bo na taką promocję zasługuje.

6.I najhwazniejsza sprawa - park narodowy nie jest panaceum na zadne problemy spoleczno - ekonomiczne. To zadanie dla mieszkańców regionu, odpowidnich władzi i aktywności obywatelskiej. Pierwsze przejawy tej aktywności już są. Powstaje szereg stowarszyszeń grupujacych ludzi z branży agroturystycznej.

7. Obowiazujace formy "pseudoochrony" nie są skuteczne. Dlaczego? Proszę dokładnie spenetrować obszar... To fikcja a nie ochrona.

8. Oczywiście należy się zastanowić jakie potencjalnie negatywne skutki ekonomiczne dla okolicznych mieszkanów taka inicjatywa może przynieść. Z doswiadczeń juz istniejacych parków narodowych można odnieść wrażenie, że lokalna spoleczność korzysta, i nie są to małe profity

9. Naszym zadaniem jest lepsza ochrona obszaru i na ten tor chcialbym skierowac dyskusję, nie jesteśmy instytucją, której zadaniem jest stymulowanie rozwoju gospodarczego- dlatego z takimi sprawami warto zwracac się do Urzedu Wojewódzkiego, Urzedu Marszałkowskiego, Urzędu Gminy, ewentualnie starostwa.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Z bardziej i mniej oficjalnych źródeł dowiedzialem się o podjeciu
    formalnych i oficjalnych starań o utworzenie Turnickiego PN. Z
    pewnością jest pismo MŚ do wojewody podkarpackiego.

To wspaniała wiadomość.
    Jeszcze raz zapraszam wszystkie chętne i zdeterminowane osoby,
    chcące coś uczynić dla Birczańskiej Ziemi, dla Polski i jej wartości
    narodowej jaką jest przyroda, do współpracy...
    Warto wypromować ten region, warto podjąć dyskusję z ludzmi, warto
    przekonywać o potrzebie powstania parku narodowego...

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się,że sprawa nabierze takiego
    toku i obije się tak szybko o kręgi decyzyjne.
    Pozdrawiam...

lucyna
    Guest

Hurrea!
    To prawda. Min Nowicki jest zainteresowany powstaniem Turnickiego Parku Narodowego. Przesłał tydzień temu pismo do wojewody w sprawie utworzenia nowego parku narodowego. Ponoć wojewoda duma co z tym fantem zrobić.
    I jeszcze jedno. Na apel Zefira odpowiedzieli studenci m.in. z pewnego koła naukowego.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 10-05-2008 o 21:17

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)