Strona 30 z 46 PierwszyPierwszy ... 20 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 40 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Mieszany widok

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Skoro się zgadzasz to w takim razie bierz się do roboty, lepiej zaczynać od rzeczy małych. Żeby stworzyć projekt rezerwatu i go powołać nie trzeba ani wiele środków ani czasu. A efekt będzie wymierny, natomiast park będzie albo i nie. Z ochroną przyrody nie można zwlekać, więc przy okazji całej kampanii na rzecz ochrony Pogórza Przemyskiego warto zostawić po wszystkim jakiś ślad w postaci jednego czy kilku rezerwatów, co w cale nie będzie kolidować z ewentualnym powstaniem parku narodowego. Z samego gadania i nagłaśninia problemu i tak nic nie wyniknie. Trzeba działać, aktywnie działać.

Życzę również odrobiny spokoju i powściagliwości, z pewnością będzie to sprzyjać powstawaniu mniejszej liczby antagonizmów wokół całej sprawy. Myślę również, że przedstawiona przez Ciebie wizja "drugiej Brazylii" nam nie grozi. Mimo wszystko jest to dość przejaskrawione i nieuzasadnione porównanie, które niczemu nie sprzyja, a w szczególności ochronie przurody Pogórza. Powodzenia.

PS Warto może również rozważyć, aby ewentualny obszar TuPN podlegał pod zarząd BdPN. Koszty będą niższe (dyrekcja, administracja), a ośrodek naukowy jest i tak w Ustrzykach Dolnych. Takie rozwiązania też są w innych krajach. Po prostu BdPN składałby się z dwuch kompleksów. Tym bardziej, że do zarządzania 10tys. ha lasów nie potrzeba wielu ludzi, a problemy lasów Pogórza Wschodniobeskidzkiego nie odbiegają od problemów ochrony lasów bieszczadzkich.
    Ostatnio edytowane przez marcins ; 14-09-2008 o 17:12
    Marcin

lucyna
    Guest

Arłamów jest jednym z nawiększych pracodawców w okolicy. Jest tu zatrudnionych 50 osób plus pracownicy sezonowi. Zarabia się dośc dużo,znacznie więcej niż w innych obiektach hotelarskich. Pracownicy nie są zatrudniani na czarnototeż bardzo ważne.
    Z tego ośrodka żyje grono osób zajmujących się obsługą ruchu turystycznego, hurtowników itd. Łacznie już może to być z 200 osób.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Nie widzę sprzeczności pomiedzy powstaniem parku a zdroworozsądkowym rozwojem Arłamowa.
    Co do tych 200 os. - chodzi mi rzeczywista liczbe pracowników, choć jak wspomniałem rozwój Arłamowa nie (jakieś oczywiście ma) ma duzego znaczenia dla powołania parku.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Dziś (19.09)w "Dzienniku Polska. Europa. Świat" (tym ogólnopolskim) ukazał się artykuł o Turnickim. Nagłówek oryinalny - "Drwale wygrali z przyrodą". Artykuł jest trochę tendencyjny i mało profesjonalny, ale polecam.

lucyna
    Guest

Przeczytałam i ten artykuł w lokalanej gazetce i w "Dzienniku".
    Ciekawy wywiad z Panem Starostą. Mowiąc wprost trochę mnie rozśmieszył. Z dwóch powodów.
    1.Pan Starosta rzeczywiście powoływał się na owe 10 000 tys ha. Dane mógł zaczerpnąć z tego forum. Zawsze wiedziałam, ze nasz gadulec potęgą jest i basta.
    2. Najbardziej podoba mi się stanowisko samorządowców w sprawie BdPN. Park nie przynosi zysków. Rozumiem, że te miliony osób, które przyjeźdżają w Bieszczady robią to dla zrewitalizowanego ustrzyckiego rynku i z powodu urokilwych zurbanizowanych okolic Jeziora Solińskiego w gminie Czarna.
    Co tam unikatowa bieszczadzka przyroda, co tam kraina ssaków i ptaków puszczańskich, co tam połoniny. To tylko kilku nawiedzonych ekologów i takich kretynów jak ja twierdzi iż głównym powodem odwiedzin naszej krainy jest dzikość. A i podobnie myśli te kilka tysięcy osób odwiedzających Bieszczady, które brały udział w badaniach ankietowych.
    3. Aby Panom Samorządowcom uzmysłowić ile zarabia się na turystyce dwie kalkulacje nad którymi siedzę. Jedna na jesień, a druga przyszłoroczna, maj lub początek czerwca.
    ilość osób 45
    noclegi i wyżywienie
    70 złx5x45=15750 zł
    programy
    45x80=3600 zł
    45x80=3600 zł
    45x50=2250 zł
    45x21= 945
    45x40=1800 zł
    27945 zł to pieniądze które zostaną w regionie. Policzyłam tylko nasze usługi. Przeciętna grupa, zakład pracy, kalkulacja dla biura podrózy. Najprawdopodobniej osobno zapłacą za biesiadę 3000 zł plus orkiestra od 500-3000 zł.
    Wycieczka szkolna
    30x50złx3=4500 zł tylko nocleg z wyżywieniem, poszukiwałam dla nich obiektu hotelarskiego,program ustalimy później.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 21-09-2008 o 07:45

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

.
    3. Aby Panom Samorządowcom uzmysłowić ile zarabia się na turystyce dwie kalkulacje nad którymi siedzę. Jedna na jesień, a druga przyszłoroczna, maj lub początek czerwca.
    ilość osób 45
    noclegi i wyżywienie
    70 złx5x45=15750 zł
    programy
    45x80=3600 zł
    45x80=3600 zł
    45x50=2250 zł
    45x21= 945
    45x40=1800 zł
    27945 zł to pieniądze które zostaną w regionie. Policzyłam tylko nasze usługi. Przeciętna grupa, zakład pracy, kalkulacja dla biura podrózy. Najprawdopodobniej osobno zapłacą za biesiadę 3000 zł plus orkiestra od 500-3000 zł.
    Wycieczka szkolna
    30x50złx3=4500 zł tylko nocleg z wyżywieniem, poszukiwałam dla nich obiektu hotelarskiego,program ustalimy później.[/QUOTE]

A kto zaplaci za zniszczenia zwiazane z przemyslem turystycznym samorzadom i LP ?
    klopsik

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    .
    A kto zaplaci za zniszczenia zwiazane z przemyslem turystycznym samorzadom i LP ?
    klopsik
    Nie płacą jakichś podatków, nie ponoszą jakichś opłat lokalnych?

tak tylko pytam, nie żebym tramwajowej turystyki bronił

lucyna
    Guest

Jakieś ponoszą np.jeden ośrodek w Solinie płaci do kasy gminnej około 500 tys zł w formie podatku.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Lucynko. Twoje wyliczanki, to kpina z turysty plecalowego i wycieczek szkolnych - chyba, że mają rodziców z kasiorą. Pokpiwanie ze Starosty, też nie na miejscu. Bo :Pan minister Trzeciak na przyklad wysyła dwa pisma oficjalne, iż w BdPN żadnych mieszkań (zakładowych!) sprzedawać nie wolno, bo ludzie będą się rozbudowywać (pensjonaty itp., ale na jakich działkach ?) natomiast w drugim piśmie twierdzi, iż powstanie Turnickiego Parku Narodowego przyczyni się do rozwoju turystyki, że mieszkancy na tym skorzystają i tak dalej. BdPN niech się zajmuje ochroną przyrody, a nie mieszkaniami, w których prawie nic nie robi. Obejrzyj przy okazji Bereżki, Nasiczne i tak dalej, ale dla turysty to raj, bo takiego skansenu w Europie, ba nawet w dzikiej Afryce nie zobaczy.
    Nie widzę zbieżności stasnowisk w dwu takich samych sprawach.
    Pozdrawiam

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez takitam Zobacz posta
    Lucynko. Twoje wyliczanki, to kpina z turysty plecalowego i wycieczek szkolnych - chyba, że mają rodziców z kasiorą. Pokpiwanie ze Starosty, też nie na miejscu.
    Nie kpina. Nie wyliczanki ale konkretna sprzedana już przez biuro podróży oferta. Te pieniądze wpłyną do tzw. regionu recepcyjnego czyli do nas. Druga oferta zielonej szkoły także została zaakceptowana przez rodziców. W niedzielę popracuję nad programem. Oczywiście wprowadze jedne warsztaty przyrodnicze. Dziś było jeszcze dwa zapytania na przyszły rok.
    Jedno skonkretyzowało się 12-15 maj, 45 dzieci, 4 nauczycieli plus kierowca. Moga dać nam 50 zł za osobodzień. Biedne dzieci z Lubelszczyzny.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)