Strona 35 z 51 PierwszyPierwszy ... 25 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 45 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Witaj

Zaprawdy jesteś/jesteście tacy naiwni? Wasza determinacja ograniczy się do przykucia do drzew?
    Od kiedy stan prawny jest przeszkodą do uzyskania celu?

Zefir - skierujcie swoją energię i Wasz zapał w inną stronę. Tak naprawdę samorząd lokalny nic nie wskóra, jeżeli decyzja przyjdzie z góry.
    Ochrona środowiska to także polityka!

P.s.
    Jak macie taką możliwość to zamknijcie buźkę Pani WPP.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za spełnienie Waszych dążeń
    Od zawsze. Jeśli ukradnę- czeka mnie kara- sankcja, to prawo nakłada ograniczenia. Żyjemy w państwie legalistycznym. To pytanie z poziomu przedszkola. Bo jak utworzyć park, kiedy rozporz ądzenie o jego powołanbiu wymaga uzgodnień (ZGODY) samorządów wszystkich szczebli. Wybacz, ale nie wiem jak mozna umieszczać tak niemądre wypowiedzi. NIe zyjemy w państwie stalinowskim lub Chińskiej Republice Ludowej. Żadne decyzje nie przychodzą z góry - nazywa się to procesem decentralizacji administracji publicznej. To ogólnie pozytywny proces - jednak na płaszczyżnie ochrony przyrody - jak widać - bardzo negatywny.
    PS. Kim jest WPP???

lucyna
    Guest

@ Browar nie zostałby.
    Nigdy wycieczki nie zadepczą Turnicy. Ona nie jest aż tak interesująca dla przeciętnego turysty. Co innego okolice projektowanego parku. Kalwaria Pacławska, Krasiczyn, cerkiewki, piękne doliny Jamninki i Wiaru. Piękne panoramy z Chwaniowa, ten żywy skansen panujacy wokół, no i Arłamów to atrakcje.

A i kasa cię interesuje. Każdy sądzi po sobie. Ludzie muszą z czegoś żyć. Mogą zarabiać na wycince ale mogą także zarabiać na turystyce.
    Dziś Kolega z BdPN, dziennikarz opowiadał mi pewną historyjkę.
    Kilka lat temu prof Piórecki, współautor operatu ochrony TuPN miała spotkanie w Wojtkowej z tłumem miszkańców okolicy projektowanego parku. Tłum skanduje Piórecki, Piórecki. Profesor pije dla kurażu setkę,wychodzi przed tłum i zaczyna ich edukować. Dość długo naprowadza, a potem mówi:
    Na początku na pewno stracicie.Potem będziecie mogli zarabiać np. na turystyce. Co wybieracie? Chcecie teraz dostać stówkę czy pózniej tysiąc? Tłum odpowiada; chcemy stówkę, chcemy stówkę.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 23-09-2008 o 17:04

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
    Od zawsze. Jeśli ukradnę- czeka mnie kara- sankcja, to prawo nakłada ograniczenia. Żyjemy w państwie legalistycznym. To pytanie z poziomu przedszkola. Bo jak utworzyć park, kiedy rozporz ądzenie o jego powołanbiu wymaga uzgodnień (ZGODY) samorządów wszystkich szczebli. Wybacz, ale nie wiem jak mozna umieszczać tak niemądre wypowiedzi. NIe zyjemy w państwie stalinowskim lub Chińskiej Republice Ludowej. Żadne decyzje nie przychodzą z góry - nazywa się to procesem decentralizacji administracji publicznej. To ogólnie pozytywny proces - jednak na płaszczyżnie ochrony przyrody - jak widać - bardzo negatywny.
    PS. Kim jest WPP???
    Szczerze mnie ubawiłeś Zefir. I tą wypowiedzią i odpowiedzią do Browara. Jednak to nie Joorg nie posiada umiejętności czytania ze zrozumieniem. Atakujesz ludzi, którzy akuratnie nie są przeciwni powstaniu tego parku. Zwracamy Tobie jedynie uwagę na inne aspekty (czytaj problemy), które rozbijają Wam ścieżkę do celu. Park powstanie. Spokojnie. Nie bijcie piany i sami sobie nie rzucajcie kłód pod nogi.
    I daruj sobie wzmianki typu "Żyjemy w państwie legalistycznym" - albo jesteś baaardzo młodym człowiekiem, albo bardzo naiwnym. Stawiam na pierwsze albo.

P.s.
    WPP to Wasz pogromca - przewodnik

Powodzenia

lucyna
    Guest

@ Mój Ulubiony Panie Michale proszę rozwiń swoją myśl. Nie panimaju aluzji o pogromcy.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

I jeszcze małe sprostowanie - pojawiaja się zarzuty,że brak propozycji rozwiazania problemu ochrony Turnicy.

Odpowiadam:
    1. Czy zainteresowanie tym problemem Ministerstwa Środowiska i zebranie osób, które chcą coś zrobić dla dobra przyrody to mało?
    Ja również mam ograniczony czas, również muszę pracowac zawodowo aby się utrzymać. Są instytucje państwa, osoby, które mają możliwości i biorą za to pieniądze.
    2. Stowarzyszenie jest od lobbowania w mediach, w ministerstwie, od przypominania o tym problemie.
    3. Stowarzyszenie jest również od podejmowania czynnośc formalnych - piszę właśnie pismo do MŚ w związku z objęciem moratorium cześci starodrzewów i objęciem ochrona rezerwatową nowych obszarów - szczególowe stanowisko będzie ustalane na spotkaniu Stowarzyszenia 21 października.

Czy to mało? Być może - na więcej -przynajmniej mnie osobiście -z racji nikłych funduszy i innych zajęć nie stać.
    Myslę,że przebicie sie do mediów ogólnopolskich, zaineteresowanie MŚ, zagranicznych organizacji, umedialnienie problemu - to nie jest mało. Każda kropla drąży skałę.
    Taka jest zresztą specyfika organizacji społecznych,których członkowie są rozproszeni praktycznie po całym kraju.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Witaj

- albo jesteś baaardzo młodym człowiekiem, albo bardzo naiwnym. Stawiam na pierwsze albo.

Powodzenia
    I jedno i drugie
    Fakt - wiara w państwo prawa to naiwność. Zgadzam się.Ale trzeba mieć jakiś punkt odniesienia.

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

jest jeszcze pytanie - co stanie się z tą kroplą, i jej podobnymi, gdy już ową skałę przedrążą, o ile . Tylko tak na marginesie ...

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    jest jeszcze pytanie - co stanie się z tą kroplą, i jej podobnymi, gdy już ową skałę przedrążą, o ile . Tylko tak na marginesie ...
    Ciekawe pytanie. Mógłbym Ci odpowiedzieć Przemiły Chrisie - stanie się to o czym jest ten wątek - powstanie park, ale widocznie to za prosta odpowiedź.I nie spełni Twoich oczekiwań - nie da Ci odpowiedzi na Twe egzystencjalne pytania.

Kropla - materia posiadająca specyficzne właściwości. Zgodnie z powiedzeniem - "drąży skałę" a wiec jest porównaniem do "dążenia do wyznaczonego celu".

Pozdrawiam

lucyna
    Guest

Rozwiąże się.

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

...Coś się tak przy....jebał do gościa! Zrobiłeś coś w tym kierunku, alebo zapisałeś się do jakiegoś klubu wspierającego powstanie tego parku? Masz konkretne rady?...
    Ja wiem co.. , to jest jedno wielkie "bicie piany", żeby nie nazwać bardziej dosadnie.....Nie zrobiłem nic Michale, i nie zamierzam brać udziału w tym "cyrku" i nie mam konkretnych rad, bo i po co ? sami się tu ośmieszają wspólnie i na wzajem.Mnie to śmieszy i irytuje.
    Zapytałem się Zefira dlaczego nie ustosunkował się do słusznych uwag Marcina i nic więcej , tylko Tobie "coś ??" od czasu do czasu "bije w łeb" i potrafisz pisać totalne głupoty i niech Ci się nie zdaje ,że Ty wszystko czytasz ze zrozumieniem, nie masz monopolu.
    pozdrawiam
    ps . lubię Twoje "skandalizujące " wypowiedzi , choć czasem są bardzo prymitywne, a jednocześnie zdaje Ci się ,że posiadłeś wszelkie mądrości.
    to był mój ostatni " głos"(wpis) w tej bezprzedmiotowej i śmiesznej dyskusji
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 23-09-2008 o 19:06
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)