Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

A co do leśników- nie jestem nastawiony negatywnie, należy podejmować dialog, ale jednocześnie wiele "elit" musi zrozumieć, że ponoszą wyjątkową odpowiedzialność za własność Skarbu Państwa. Odpowiedzialność ta to nie tylko gospodarowanie, to także konserwacja-zachowywanie.
    Fajnie gdyby inicjatywa , którą reklamuję rozpoczęła swoje działania od inwentaryzacji potencjalnych drzew pomnikowych w pasmie Turnicy....
    Lubie leśników, to zazwyczaj bardzo miłe osoby,nie jest moim zamiarem atakować kogokolwiek, pragnę poważnej rozmowy...

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
    Fajnie gdyby inicjatywa , którą reklamuję rozpoczęła swoje działania od inwentaryzacji potencjalnych drzew pomnikowych w pasmie Turnicy....
    Fajna inicjatywa. Moim zdaniem można napisać projekt. Wspólpraca ekologów, leśników i okolicznej ludności. Mogłaby to być fajna inicjatywa skierowana do dzieci z okolicznych szkół. Moim zdaniem najłatwiej do dorosłych dotrzeć poprzez dzieci. Ludzie bardzo często nie zdają sobie sprawy, że obok siebie mają coś wyjątkowego. Dzieci i młodzież są w stanie pod opieką dorosłych zinwentaryzować drzewa pomnikowe. W projekcie uwzględniłabym materiały promocyjne np.wydanie folderu katalogu pomników, który mógłby jednocześnie promować idee parku narodowego.

PS.
    Taka ciekawostka, która przyszła mi na myśl, gdzy pisałam powyższy post. O tym, że w Bieszczadach występują żubry okoliczna ludność dowiedziała się z reklamy piwa. Duże banery reklamowe Żubr występuje w Bieszczadach.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 03-02-2008 o 11:15

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Wile pustych slow poszlo wiec tak
    spolecznie ekonomicznie :

Mlodzi wyjezdzja bo nie maja perspektyw , starzy zostaj bo juz tak maja dorobi w lesie uchowa na roli i jakos to bedzie .NIkt nie zapewni im alternatywnej pracy poza lasem nikt , wiec ostre sztachety pojda w ruch i ekolodzy dostana po dupie turystyka, owszem zarobi ale zarobi gosc ktory tylko zainwestuje z wewnatrz i pozniej wywiezie pieniadze z regionu czyli pienaizd przyjedzie z turysta i powroci w swiat daleki, region zobaczy jes tylko w urzedzie skarbowym.
    z strony gospodarki lesnej :
    Skor "lokalni " ekolodzy chca otpowac za powstaniem PN dlaczego nie pisza o obecnej gospodarce LP ?Dlaczego wiec nie ustawiaja sie w kolejce do "loda" dla nadlesniczego , powminiik z brazu mu powinni postawic za to co robi i jak walczy z gora LP. Lubie takich swietnie zorientowanych ekologow mam pytanie co konkretne osoby bede miec z takirgo dzialania bo za parkiem ida etaty oraz wladza ?WHO IS WHO wiec z angielska ?Ale to tajeminica poliszynela i wyjdzie wszystko w praniu....

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    Wile pustych slow poszlo wiec tak
    spolecznie ekonomicznie :

Skor "lokalni " ekolodzy chca otpowac za powstaniem PN dlaczego nie pisza o obecnej gospodarce LP ?Dlaczego wiec nie ustawiaja sie w kolejce do "loda" dla nadlesniczego , powminiik z brazu mu powinni postawic za to co robi i jak walczy z gora LP. Lubie takich swietnie zorientowanych ekologow mam pytanie co konkretne osoby bede miec z takirgo dzialania bo za parkiem ida etaty oraz wladza ?WHO IS WHO wiec z angielska ?Ale to tajeminica poliszynela i wyjdzie wszystko w praniu....

Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Oczywiście jestem przeciwny oszpecania terenów wiatrakami, ale nie jestem przeciwnikiem powstawania elektrowni ekologicznych - małych elektrowni, które zmniejszyłyby emisje gazów, tylko kto na to zezwala i dofinansowuje ?

Teraz cytat :

''Zaraz po powołaniu rezerwatu Kalwaria Pacławska wycięto piękną, wspaniałą jodłę- podkreślam-po powstaniu rezerwatu i na obszarze rezerwatu. Prawda jest taka- nikt (mam na myśli kontrolę społeczną) tamtejszym leśnikom nie patrzy na ręce. To źle, bardzo źle!"

Więc się pytam : gdzie są odpowiednie służby leśne i inne.
    Znam takie sprawy z okolic Kielc, gdzie co drugi mieszkaniec miał broń z arsenału partyzanckiego i nie tylko, a jednak jakoś sobie radzono.
    Dziwi mnie nieudolność, tak - nieudolność.
    A jeśli nie, to zapewne jakieś powiązania, które właśnie takie skutki przynoszą.
    Pozdrawiam i życzę wszystkim zainteresowanym powodzenia, ale znając realia - łatwo nie będzie, a jeśli nawet, problemy będą narastać w miarę powiększania Parku.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

[

''Zaraz po powołaniu rezerwatu Kalwaria Pacławska wycięto piękną, wspaniałą jodłę- podkreślam-po powstaniu rezerwatu i na obszarze rezerwatu. Prawda jest taka- nikt (mam na myśli kontrolę społeczną) tamtejszym leśnikom nie patrzy na ręce. To źle, bardzo źle!"

Sprostowanie:
    Co do tej jodły to nie wiem kto ją wyciął...
    Co do kontroli społecznej-mam na myśli uwagi do Planu Urządzania Lasu, które nie zostały wniesione chyba przez żadną organizację- w tym kontekście ( i w żadnym innym!) pisałem " nikt im nie patrzy na ręce"... Pozdrawiam....

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

"Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???"

Mlodym ale juz robielm z ochroniarzami wiec OCHRONA PRZYRODY JEST ZAJE....YM BIZNESEM nie ma kasy?? zdziwilbys jakie sa pieniadze na monitoringu eskpertyzach wszelakiej masci podpisach dopuszczeniach zgodach itp. tej kasy z lewa jak i prawa zalezy tylko co ma pisac

Dlaczego sie dziwicie ze chca postawic wiatraki firma zarobi gmina takze w podatku paru ludzi znajdzie prace przy pilnowianiu . Prad bedzie eko ,lepszy taki nizby zrobili zapore na wiarze ?? fakt ladniej to wyglada?? a jaki dodatni wplyw na ubogacenie flory i fauny ekolodzy amatorzy powinni sie cieszyc

Kolejne pytanie gdzie byli ci podkarpacy/rzeszowscy ekolodzy jak stawiali zapore na wisloce w strzegociach jaworzu ?Tam jakos nikt sie specjalnie nie burzyl z tegoz powodu. Wiec dziekuje wszystkim "ekologom" zawodowym za to pozwolili zniszczyc Moja rzeke.

KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?
    Ostatnio edytowane przez klopsik ; 05-02-2008 o 12:48

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    "Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???"

Mlodym ale juz robielm z ochroniarzami wiec OCHRONA PRZYRODY JEST ZAJE....YM BIZNESEM nie ma kasy?? zdziwilbys jakie sa pieniadze na monitoringu eskpertyzach wszelakiej masci podpisach dopuszczeniach zgodach itp. tej kasy z lewa jak i prawa zalezy tylko co ma pisac

Dlaczego sie dziwicie ze chca postawic wiatraki firma zarobi gmina takze w podatku paru ludzi znajdzie prace przy pilnowianiu . Prad bedzie eko ,lepszy taki nizby zrobili zapore na wiarze ?? fakt ladniej to wyglada?? a jaki dodatni wplyw na ubogacenie flory i fauny ekolodzy amatorzy powinni sie cieszyc

Kolejne pytanie gdzie byli ci podkarpacy/rzeszowscy ekolodzy jak stawiali zapore na wisloce w strzegociach jaworzu ?Tam jakos nikt sie specjalnie nie burzyl z tegoz powodu. Wiec dziekuje wszystkim "ekologom" zawodowym za to pozwolili zniszczyc Moja rzeke.

KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?
    Ad.1 Oczywiście, na ekologii mozna zarobić. Taż to mówiłam.
    Ad.2 Zapora na Wiarze. Kpisz czy o drogę pytasz. Odpowiem Ci w ten sposób. Po co powołano parki krajobrazowe? Mieszkasz w terenie cennym przyrodniczo? Sztuczny zbiornik i wzbogacenie flory i fauny?
    Ad.3 I całe szczęście, że są jeszcze drapieżniki i zwierzyna płowa.
    Wiesz co ciśnie mi się na usta:
    Doskoczyński wróć.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Klopsik napisał:
    "KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?[/quote]"

---------------------------------
    Klopsik nigdy nie napisałem ,że gospodarka leśna jest tam zła-wręcz przeciwnie- GOSPODARKA LEŚNA jest tam na najwyższym poziomie....
    Co innego pozyskanie-napisałem ,że uważam ,iż jest ono za duże...

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Na lewym drewnie lepiej sie zarabia niz na klusownictwie a z jolszki ladne podlogi sa .Rejon wisloki wg ekologow nie jest zbyt ciekawy ja twierdze cos przeciwnego szczegolnie podczas przelotow ptactwa jak ci sie pluska 1/3 populacji batalionow polskich pare km od twojego domu , czasem jaka nuroges na jesien poniura i na calej dlugosci wystepuje zimorodek nie jest cenna przyrodniczo wogole przed zapora wproadzano z pierwsyzmi sukcesami glowatke i troc ktorej udalo sie wrocic teraz juz jej nie ma NIE MA bo rzeka nie stanowi wartosc sama w sobie, coz jak wyschnie to zostan w niej tylko klenie i pstragi a to wystarczy przeciez. NA Wiarze kiedys byl projekt powstania zbiornika gdzies o tym czytalem tylko gdzie to bylo....
    Ostatnio edytowane przez klopsik ; 06-02-2008 o 00:48

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)