Strona 47 z 51 PierwszyPierwszy ... 37 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
    Faktycznie NATURA 2000 zaczyna wypierać stare formy ochrony przyrody - w tym parki narodowe.
    Nie powiększono Białowieskiego Parku Narodowego...
    Nie powstał Mazurski, Jurajski ani nasz Turnicki Park Narodowy.
    Uniemozliwia to prawo, samorządy, częściowo lobby leśno - myśliwskie, także opór lokalnych społecznośći - mieszkańców.
    Czy warto w takich realiach walczyć o taką ochronę, która zachowa chociaż dotychczasowy status przyrodniczy regionu masywu Suchego Obycza.
    Myślę,że tak.
    Należy podtrzymywać ideę Turnikiego Parku Narodowego, nalezy czekać na zmianę prawa, mentalności. W końcu nalezy czekać na unicestwienie lokalnych układów, grup wpływów - co przyniesie korzyść nie tylko przyrodzie, a także...a może przede wszystkim ludziom.
    Wiem,że do powołania parku nie wytarczą chęci, tu potrzebni są ludzie, którzy mają mozlwiość decyzji, którzy zajmują się zawodowo sprawami ochrony przyrody. Zgadzam się - samo pisanie na forum jest w pewnym sensie "biciem piany", ale wydaje się, iż właśnie dzieki TEMU forum, a przede wszystim wielu osobom (także tym piszącym w tym temacie) udało się naglośnić "sprawę Turnickiego". Czy to dużo? Nie wiem, zapewne nie. Choć Ministerstwo Środowiska podjęło "jakieś" działania, spotkały się one z kategorycznym sprzeciwem samorządów.

Z jednej strony samorządy umieszczają na swoich stronach www takie frazesy:
    http://www.bieszczadzki.pl/gfx/5/fil...czadzkiego.pdf
    Z drugiej ich postawa przeczy "rzekomej" trosce o środowisko:
    http://www.bieszczadzki.pl/pl/0,222/222/art88.html

Co można zrobić dziś dla przyrody, dla obszaru projektowanego Turnickiego Parku Narodowego?
    Przede wszystkim uważnie przyglądać się specyfice prowadzonej gopsodarki leśnej, nie mniej ważna jest turystyczna promocja obszaru - nie - nie dla Arłamowa, ale dla "małych, rodzinnych gospodarstw agroturystycznych", dla mieszkańców. Wiem, że agroturystyka nie jest panaceum na problemy społeczno - ekonomiczne, ale może, przy dobrych chęciach, stanowić znaczny odsetek przychodów domowego budżetu. Oczywiście potrzebny jest także rozwój małej przedsiebiorczości opartej na usługach, również - napływ kapitału z zewnątrz, ale takiego kapitału, który nie ma nic wspónego z "nartami, wiatrakami i tartakiami". Kapitału ktory mógłby rozsądnie rozbudować loklną bazę hotelową w Birczy (rzecz jasna w oparciu o lokalne uwarunkowania przyrodnicze, kulturowe i architektoniczne).Bardzo potrzebna jest także stymulacja społeczno - obywatelska mieszkańców gminy Bircza, ich aktywizacja, pokazanie im szansy na rozwój "ich małej ojczyzny". Te działania podejmowane są już teraz przez miejscowych społeczników wspieranych przez lokalnych przewodników turystycznych. I chwała im za to.
    Warto ocalić przyrodę nie tylko dla jej piekna, ale dla wartości, dla mozliwości jej "gospodarczego" (czyt. turystycznego) wykorzystania przy jednoczesnym niezubażaniu jej zasobów. Z dowojga złego lepsza zdroworozsądkowa turystyka niż straszące kiczem wielkogabarytowe hotele budowane z nowobogackim rozmachem, quadowe spędy i wszędobylska gospodarka leśna pozostawiająca po sobie niewyobrażalne zubożenie biologiczne i ekologiczne lasu.
    Mam prośbę do ekologów. Mniej bicia piany. Ta pozbawiona inicjatywy lokalna społeczność właśnie rozpoczyna protest przeciw budowie wiatraków na Kuźmińskiej. Nie pyszczy ale metodycznie zaczyna działać.
    Ci nieznający się wg niektórych na turystyce zrównoważonej prężnie działają jako Lokalna Organizacja Turystyczna. Właśnie zajęli się wytyczaniem długiego szlaku turystycznego po Pogórzu Przemyskim.
    Proponuję abyście najpierw poznali tych ludzi, zapoznali się z lasami Turnicy, a potem wydawali wyroki.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Odróznijmy ochronę przyrody od robienia intersów dla własnej korzyści.
    A że lokalna społeczność protestuje przeciwko wiatrakom- - to wspaniale.

Własna korzyść ma to do siebie, że na glebie jakiejś pozytywnej idei próbuje się robić interesy.

Co do metodycznego działania.
    Do niedawna Turnicki PN był LEGENDĄ teraz (m.in. dzięki tobie Lucyno) jest PROBLEMEM ( w sensie pozytywnym, tzn. że jest problemem zauważalnym).
    Bez pyszczenia nikt cię nie usłyszy...no chyba,że masz "wejścia" i działasz w specyficznym układzie.Ja nie mam wejść i nie działam w układzie. Więc pozostało mi pyszczenie i pyszczył będę nadal. Do tego nalezy szukać ludzi pozytywnych, młodych, nie zasiedzonych w "bieszczadzkim układzie", byc może niedoświadczonych i wchodzących dopiero wm życie, być może nie posiadających układów "wszędzie i z każdym", ale chcącym coś zrobić, na tyle ile są w stanie.

lucyna
    Guest

Odróznijmy ochronę przyrody od robienia intersów dla własnej korzyści.
    A że lokalna społeczność protestuje przeciwko wiatrakom- - to wspaniale.

Własna korzyść ma to do siebie, że na glebie jakiejś pozytywnej idei próbuje się robić interesy.

Co do metodycznego działania.
    Do niedawna Turnicki PN był LEGENDĄ teraz (m.in. dzięki tobie Lucyno) jest PROBLEMEM ( w sensie pozytywnym, tzn. że jest problemem zauważalnym).
    Bez pyszczenia nikt cię nie usłyszy...no chyba,że masz "wejścia" i działasz w specyficznym układzie.Ja nie mam wejść i nie działam w układzie. Więc pozostało mi pyszczenie i pyszczył będę nadal. Do tego nalezy szukać ludzi pozytywnych, młodych, nie zasiedzonych w "bieszczadzkim układzie", byc może niedoświadczonych i wchodzących dopiero wm życie, być może nie posiadających układów "wszędzie i z każdym", ale chcącym coś zrobić, na tyle ile są w stanie.
    Kto tu robi coś dla korzyści. Te Panie i Panowie z LOT, Tak Wrota Karpat to LOT, gdy pomagali nam to działali bezinteresowanie. Teraz okazuje się, że są zainteresowane materialnie w ochronę przyrody.
    Wiesz co Człowieku zejdź mi z oczu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Kto tu robi coś dla korzyści. Te Panie i Panowie z LOT, Tak Wrota Karpat to LOT, gdy pomagali nam to działali bezinteresowanie. Teraz okazuje się, że są zainteresowane materialnie w ochronę przyrody.
    Wiesz co Człowieku zejdź mi z oczu.
    Broń Boże nie mam na mysli LOT-u jak i wrót Karpat Wschodnich, to wspaniałe inicjatywy o czym przecież napisałem w poprzednich postach, m.in. w tym który zechciałas zacytować na górze strony.
    Szkoda ,że puszczają Ci nerwy. Jesli w czyms Cię uraziłem, to wybacz.
    Z tymi korzyściami to chodziło mi o konkretne osoby, NIE o organizacje.
    Zresztą szkoda kontynuować ten wątek. Gloryfikowalem działalnośc lokalnych grup (w zacyt. przez ciebie poście) a tu widzę,że moje słowa są w zręczny sposób manipulowane.

lucyna
    Guest

Broń Boże nie mam na mysli LOT-u jak i wrót Karpat Wschodnich, to wspaniałe inicjatywy o czym przecież napisałem w poprzednich postach, m.in. w tym który zechciałas zacytować na górze strony.
    Szkoda ,że puszczają Ci nerwy. Jesli w czyms Cię uraziłem, to wybacz.
    Z tymi korzyściami to chodziło mi o konkretne osoby, NIE o organizacje.
    Zresztą szkoda kontynuować ten wątek. Gloryfikowalem działalnośc lokalnych grup (w zacyt. przez ciebie poście) a tu widzę,że moje słowa są w zręczny sposób manipulowane. Jesteś groźnym i niebezpiecznym czlowiekiem Lucyno - także dla siebie samej (taka autodestrukcja)- pamiętaj o tym.
    To kto usiłuje zarobić na ochronie przyrody? Obrażasz wspaniałych ludzi, którzy nastawiają swój kark w realnym świecie. Osoby z którymi wspólpracuję, których darzę zaufaniem i szacunkiem. Nie manipoluję. Prosże o konkrety.
    Gdybym dbała o swój interes to na pewno nie zaangażowałabym się w stowarzyszenie, a poźniej nie pokochała Turnicy. Bo widzisz tę ziemię można pokochać. Nie ma jednak miłości bez znajomości tego terenu i tych ludzi.
    Chcesz pomagać to pomóż. Tak jak to już raz zrobiliście z Radkiem. To wyjatkowy chłopak. Chce działać i robi to dobrze i skutecznie. Zorganizowaliście liczenie drzew pomnikowych, doprowadźcie do końca tę sprawę. Niech coś dobrego pozostanie po naszej inicjatywie powołanie stowarzyszenia.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

I tą puentą zakończmy nasze typowo "polskie kłónie"...Znam teren i znam ludzi, sam pochodzę z Podkarpacia i cenię tą ziemię , w tym nie chcę aby padła ofiarą różnego rodzaju lobby i grup nacisku - o podłozu typowo ekonomiczny.
    P.S. Nikogo nie obraziłem, chyba,że ktos chce poczuć sie obrazony, a to już inna sprawa. Poza tym konkrety-jakich wspaniałych ludzi obrażam, KONKRETY?! Chyba,że masz na mysli siebie?

lucyna
    Guest

I tą puentą zakończmy nasze typowo "polskie kłónie"...Znam teren i znam ludzi, sam pochodzę z Podkarpacia i cenię tą ziemię , w tym nie chcę aby padła ofiarą różnego rodzaju lobby i grup nacisku - o podłozu typowo ekonomiczny.
    P.S. Nikogo nie obraziłem, chyba,że ktos chce poczuć sie obrazony, a to już inna sprawa. Poza tym konkrety-jakich wspaniałych ludzi obrażam, KONKRETY?! Chyba,że masz na mysli siebie?
    Kurtyna opadła.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

[QUOTE=lucyna;68571]Kurtyna opadła.[/QUOT]

To nie teatr...
    Poza tym nie odpowiedziałas mi na pytanie, KOGO konkretnie obrażam. Nie lubię jak ktos wkłada mi w usta rzeczy, których nigdy nie powiedziałem.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

[QUOTE=Basia Z.;68558]Ja bym chciała zwrócić uwagę na jeden aspekt tej sprawy.
    Trzeba zauważyć ze "lokalna społeczność w Birczy" nie jest społecznością osiadłą tu od wieków. Tu wszyscy po roku 1950 byli przyjezdni i jeszcze nie wtopili się na tyle w tą ziemię aby ją uznać za swoją.
    Zauważyłam że całkiem inne jest podejście do przyrody, do lasu w małych społecznościach, które od wielu wieków są osiadłe na jakimś terenie.

hmm hmm ty wiesz co piszesz dobra kobieto ??

Tam dzie masz starodrzew to hrabiego bylo tam gdzie masz malo starodrzewu to gromadzkie lasy badz plebanskie a teraz czyje LP i o czym tu gadac LP to panstwo udzielne czyli jest ksiaze zastepca ksiaza i podnozki

Oczywiście zawsze są jednostki, które myślą inaczej, ale ja piszę o ogólnym trendzie.

Hm jednoski to sobie moge co najwyzej jechac do warszawy brac plyte chodnikowa i rzucac jak to robia gornicy hutnicy jedyny dzialajacy sposob

Jedyne co sie da zrobic to rezerwat i to ma sens, LP sie na to zgodza i unikna klopotu z obecna sytlacja jaka tam teraz maja poprzez blizej nieokreslona grupe pseudoekologow, ktorzy usilnie chca zrobic PN tam gdzie on nie ma racji bytu i nikt im tego do glowy nie przetlumaczy
    gdyz wiedza lepiej i tak naprawde nie liczy sie ochrona przyrody tylko rozglos a co za tym idzie sponsorzy i granty na dana akcje

Zapytam tedy dlaczego nie rozpoczeto akcji ochrony od promocji ochorony rezerwatowej a potem w dalekiej przyszlosci byc moze utworzenie PN ?

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta

Hm jednoski to sobie moge co najwyzej jechac do warszawy brac plyte chodnikowa i rzucac jak to robia gornicy hutnicy jedyny dzialajacy sposob

Jedyne co sie da zrobic to rezerwat i to ma sens, LP sie na to zgodza i unikna klopotu z obecna sytlacja jaka tam teraz maja poprzez blizej nieokreslona grupe pseudoekologow, ktorzy usilnie chca zrobic PN tam gdzie on nie ma racji bytu i nikt im tego do glowy nie przetlumaczy
    gdyz wiedza lepiej i tak naprawde nie liczy sie ochrona przyrody tylko rozglos a co za tym idzie sponsorzy i granty na dana akcje

Zapytam tedy dlaczego nie rozpoczeto akcji ochrony od promocji ochorony rezerwatowej a potem w dalekiej przyszlosci byc moze utworzenie PN ?
    Dlaczego? To pytanie nie do mnie, ale pytanie ciekawe, które należy zadać sosbom odpowiedzialnym za ochronę przyrody w województwie. Adresatem pytania są: konserwator przyrody, tudzież bardzo medialny rzecznik RDLP w Krośnie, w pewnym sensie także Ministerstwo Środowiska.

Choć klopsik spotkalem się z opiniami, własnie od znajomych z Birczy, że tworzenie nowych rezerwatów to kolejna fikcja - i tak tnęli, tną i będą tnąć w rezerwatach, przy takiej "pozycji" a raczej żadnej pozycji faktycznej i prawnej Wojewódzkiego Konserwatora (Regionalnego Dyrektora -po zmianach), tworzenie rezerwatów może oczywiście coś dać, ale pod warunkiem,że zarządcą tychże rezerwatów nie będą Lasy Państwowe, ale - co nie jest śmieszne -np. Ministerstwo Kultury lub odpowiednia centralna (podkreslam centralna) instytucja.

Czy park narodowy może zaistnieć w takiej sytuacji jaką opisujesz. Szczerze mówiąc - małe szanse..., ale warto próbować.
    W tej chwili trzeba jednak wykorzystywać półśrodki. To oczywiście tylko moje zdanie.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)