Strona 5 z 51 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Oczywiście jestem przeciwny oszpecania terenów wiatrakami, ale nie jestem przeciwnikiem powstawania elektrowni ekologicznych - małych elektrowni, które zmniejszyłyby emisje gazów, tylko kto na to zezwala i dofinansowuje ?

Teraz cytat :

''Zaraz po powołaniu rezerwatu Kalwaria Pacławska wycięto piękną, wspaniałą jodłę- podkreślam-po powstaniu rezerwatu i na obszarze rezerwatu. Prawda jest taka- nikt (mam na myśli kontrolę społeczną) tamtejszym leśnikom nie patrzy na ręce. To źle, bardzo źle!"

Więc się pytam : gdzie są odpowiednie służby leśne i inne.
    Znam takie sprawy z okolic Kielc, gdzie co drugi mieszkaniec miał broń z arsenału partyzanckiego i nie tylko, a jednak jakoś sobie radzono.
    Dziwi mnie nieudolność, tak - nieudolność.
    A jeśli nie, to zapewne jakieś powiązania, które właśnie takie skutki przynoszą.
    Pozdrawiam i życzę wszystkim zainteresowanym powodzenia, ale znając realia - łatwo nie będzie, a jeśli nawet, problemy będą narastać w miarę powiększania Parku.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

"Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???"

Mlodym ale juz robielm z ochroniarzami wiec OCHRONA PRZYRODY JEST ZAJE....YM BIZNESEM nie ma kasy?? zdziwilbys jakie sa pieniadze na monitoringu eskpertyzach wszelakiej masci podpisach dopuszczeniach zgodach itp. tej kasy z lewa jak i prawa zalezy tylko co ma pisac

Dlaczego sie dziwicie ze chca postawic wiatraki firma zarobi gmina takze w podatku paru ludzi znajdzie prace przy pilnowianiu . Prad bedzie eko ,lepszy taki nizby zrobili zapore na wiarze ?? fakt ladniej to wyglada?? a jaki dodatni wplyw na ubogacenie flory i fauny ekolodzy amatorzy powinni sie cieszyc

Kolejne pytanie gdzie byli ci podkarpacy/rzeszowscy ekolodzy jak stawiali zapore na wisloce w strzegociach jaworzu ?Tam jakos nikt sie specjalnie nie burzyl z tegoz powodu. Wiec dziekuje wszystkim "ekologom" zawodowym za to pozwolili zniszczyc Moja rzeke.

KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?
    Ostatnio edytowane przez klopsik ; 05-02-2008 o 12:48

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    "Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???"

Mlodym ale juz robielm z ochroniarzami wiec OCHRONA PRZYRODY JEST ZAJE....YM BIZNESEM nie ma kasy?? zdziwilbys jakie sa pieniadze na monitoringu eskpertyzach wszelakiej masci podpisach dopuszczeniach zgodach itp. tej kasy z lewa jak i prawa zalezy tylko co ma pisac

Dlaczego sie dziwicie ze chca postawic wiatraki firma zarobi gmina takze w podatku paru ludzi znajdzie prace przy pilnowianiu . Prad bedzie eko ,lepszy taki nizby zrobili zapore na wiarze ?? fakt ladniej to wyglada?? a jaki dodatni wplyw na ubogacenie flory i fauny ekolodzy amatorzy powinni sie cieszyc

Kolejne pytanie gdzie byli ci podkarpacy/rzeszowscy ekolodzy jak stawiali zapore na wisloce w strzegociach jaworzu ?Tam jakos nikt sie specjalnie nie burzyl z tegoz powodu. Wiec dziekuje wszystkim "ekologom" zawodowym za to pozwolili zniszczyc Moja rzeke.

KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?
    Ad.1 Oczywiście, na ekologii mozna zarobić. Taż to mówiłam.
    Ad.2 Zapora na Wiarze. Kpisz czy o drogę pytasz. Odpowiem Ci w ten sposób. Po co powołano parki krajobrazowe? Mieszkasz w terenie cennym przyrodniczo? Sztuczny zbiornik i wzbogacenie flory i fauny?
    Ad.3 I całe szczęście, że są jeszcze drapieżniki i zwierzyna płowa.
    Wiesz co ciśnie mi się na usta:
    Doskoczyński wróć.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

[

''Zaraz po powołaniu rezerwatu Kalwaria Pacławska wycięto piękną, wspaniałą jodłę- podkreślam-po powstaniu rezerwatu i na obszarze rezerwatu. Prawda jest taka- nikt (mam na myśli kontrolę społeczną) tamtejszym leśnikom nie patrzy na ręce. To źle, bardzo źle!"

Sprostowanie:
    Co do tej jodły to nie wiem kto ją wyciął...
    Co do kontroli społecznej-mam na myśli uwagi do Planu Urządzania Lasu, które nie zostały wniesione chyba przez żadną organizację- w tym kontekście ( i w żadnym innym!) pisałem " nikt im nie patrzy na ręce"... Pozdrawiam....

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Klopsik napisał:
    "KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?[/quote]"

---------------------------------
    Klopsik nigdy nie napisałem ,że gospodarka leśna jest tam zła-wręcz przeciwnie- GOSPODARKA LEŚNA jest tam na najwyższym poziomie....
    Co innego pozyskanie-napisałem ,że uważam ,iż jest ono za duże...

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Na lewym drewnie lepiej sie zarabia niz na klusownictwie a z jolszki ladne podlogi sa .Rejon wisloki wg ekologow nie jest zbyt ciekawy ja twierdze cos przeciwnego szczegolnie podczas przelotow ptactwa jak ci sie pluska 1/3 populacji batalionow polskich pare km od twojego domu , czasem jaka nuroges na jesien poniura i na calej dlugosci wystepuje zimorodek nie jest cenna przyrodniczo wogole przed zapora wproadzano z pierwsyzmi sukcesami glowatke i troc ktorej udalo sie wrocic teraz juz jej nie ma NIE MA bo rzeka nie stanowi wartosc sama w sobie, coz jak wyschnie to zostan w niej tylko klenie i pstragi a to wystarczy przeciez. NA Wiarze kiedys byl projekt powstania zbiornika gdzies o tym czytalem tylko gdzie to bylo....
    Ostatnio edytowane przez klopsik ; 06-02-2008 o 00:48

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    NA Wiarze kiedys byl projekt powstania zbiornika gdzies o tym czytalem tylko gdzie to bylo....
    chyba szcześliwie niezbyt konkretny, skoro brak w harmonogramie do 2020:
    http://www.kzgw.gov.pl/assets/docs/H...dan_do_SGW.xls
    podobnie jak zaplanowanego (acz jak się zdaje jeszcze bez horyzontów czasowych)
    zbiornika Niewistka-Dynów:
    http://forum.skpb.lublin.pl/viewtopic.php?t=300
    (mapki dołączone do ostatniego/czwartego postu)

Serdeczności,

Kuba

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Coś o zbiornikach: ( pozytywnie dla ekologów):

Ogłoszono listy projektów do programu Infrastruktura i Środowisko
    1 lutego Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ogłosiło zweryfikowaną "listę projektów kluczowych" do programu "Infrastruktura i Środowisko". Z 541 projektów na listach kluczowych pozostało 433. Najwięcej - bo aż 141 projektów z listy podstawowej oraz 208 projektów z listy rezerwowej - usunięto z priorytetu Środowisko, pozostawiając tylko 48 projektów. Pozostałe mogą nadal ubiegać się o finansowanie w trybie konkursu.

Jak komentuje Klub Przyrodników - Dokonane zmiany w priorytecie "Środowisko" są generalnie dobre. Z listy wypadły prawie wszystkie duże inwestycje hydrotechniczne (w tym bardzo szkodliwe zbiorniki planowane na rzekach karpackich), z wyjątkiem zbiornika Racibórz i "ekologicznego bezpieczeństwa stopnia wodnego Włocławek". Wypadł także projekt budowy umocnień brzegowych na brzegu morza w woj. zachodniopomorskim i przekop Mierzei Wiślanej. Projekty te jednak wciąż mogą zdobyć finansowanie w trybie konkursowym.

Na liście pozostały między innymi:
    - Ekologiczne bezpieczeństwo stopnia wodnego Włocławek (co może oznaczać tamę w Nieszawie);
    - Zabezpieczenie przeciwpowodziowe Żuław;
    - Budowa zbiornika przeciwpowodziowego Racibórz;
    - Mała retencja w lasach [nizinnych], planowana przez Lasy Państwowe (projekt w zasadzie pozytywny, ale też nie wolny od rozproszonych zagrożeń środowiskowych)
    - "Przeciwdziałanie erozji wodnej na terenach górskich związanej z spływem wód opadowych, utrzymanie potoków górskich i związanej z nimi infrastruktury w dobrym stanie", projekt Lasów Państwowych, wątpliwy pod względem wpływu na środowisko i przyrodę.

Źródło: Klub Przyrodników

za: http://www.pracownia.org.pl/prac/ind...429&m=7&r=2009

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

tekst POwtórzony

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)