Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 24 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Koordynator jest zapracowany... :)

Mam wspaniałą wiadomość...
    Dostałem e-maila o takiej treści:

Fundacja Dzika Polska
    3 Abercorn Square
    Inchicore, Dublin 8

Dublin, 25.03.2008

Do Członków Założycieli
    Stowarzyszenia na rzecz Turnickiego
    Parku Narodowego

Szanowni Państwo,

Z wielką radością i nadzieją przeczytaliśmy informację o pomyśle
    powołania Stowarzyszenia na rzecz Turnickiego Parku Narodowego.
    Idea Turnickiego Parku Narodowego jest nam dobrze znana, podobnie
    jak dotychczasowe wysiłki różnych organizacji i osób na rzecz jego
    utworzenia. Wierzymy, że powołując Stowarzyszenie macie Państwo
    pomysł i strategię, które pozwolą osiągnąć ten ważny dla ochrony
    przyrody cel.

Zarząd naszej Fundacji, której nadrzędnym celem jest działanie na
    rzecz ochrony dzikiej przyrody w Polsce, jednomyślnie opowiedział
    się za możliwością wsparcia działań na rzecz utworzenia Turnickiego
    Parku Narodowego. Pomoc jaką możemy zaoferować to zarówno wsparcie
    organizacyjne jak i finansowe. Pragniemy zatem prosić Państwa o
    przekazanie nam pocztą elektroniczną informacji o planowanych przez
    nowe Stowarzyszenie działaniach oraz najpilniejszych potrzebach.

Z poważaniem – w imieniu Zarządu

Radosław Sawicki

lucyna
    Guest

Do końca nie wierzyłam, gdy zadzwoniłeś z taką wiadomością. Najbardziej bałam się, że zostaniemy pozostawieni sami sobie.
    Jednym słowem hip, hip hura. Oby tak dalej Koordynatorze.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Znalazłem w archiwum "Nowin" "ciekawy artykuł" (2002 r.). Pachnie mi to hipokryzją zmnieszaną z elementarną nieznajomościa tematu. Nie wiem jak można pisać,iż Leśny Kompleks Promocyjny jest formą ochrony przyrody. Czy to celowe wprowadzanie w błąd? Nie wiem, ale w tej "laurce" jest jeszcze więcej śmiesznych kwestii. Przeczytajcie sami... (Wstawki "sic" pochodzą odemnie, reszta to tekst oryginalny)

PRZEMYŚL
    10 grudnia 2002 - 0:01

Las pod ochroną (sic!!!)

BIRCZA. Powstał leśny kompleks promocyjny, obejmujący tereny o walorach przyrodniczo - krajobrazowych, z rzadkimi okazami roślin i zwierząt.

Leśny kompleks promocyjny obejmuje tereny o dużych walorach przyrodniczo - krajobrazowych (ARCHIWUM)
    Na terenie gminy Bircza oraz sąsiadujących z nią Fredropol i Ustrzyki Dolne miał powstać Turnicki Park Narodowy. Mieszkańcy obawiali się, że wraz z powstaniem rezerwatu stracą pracę przy wycince drzewa i zbiorze runa leśnego. - W tej sytuacji decyzją dyrektora Lasów Państwowych, przy akceptacji naszego samorządu, został utworzony leśny kompleks promocyjny obejmujący 30 tysięcy hektarów - informuje Wojciech Bobowski, przewodniczący Rady Gminy w Birczy minionej kadencji. - Leży nie tylko na terenie naszej gminy, Fredropola i Ustrzyk Dolnych, ale także częściowo Krzywczy i Dubiecka. Chociaż jest eksploatowany i odbywają się w nim polowania, to cała jego przyroda jest objęta szczególną ochroną (sic!!!) , z zachowaniem lub odtwarzaniem naturalnych walorów lasu.(sic!!!!) Kompleks jest jednym z elementów promocji naszej gminy, która zabiega o status uzdrowiskowej.
    Duży nacisk kładzie się na prawidłową gospodarkę leśną ,ochronę przyrody(sic!!!), edukację przyrodniczą.

Przy kompleksie powstała naukowo - społeczna rada, skupiająca 25 naukowców, samorządowców, biznesmenów. W lasach, tworzących birczański kompleks, prowadzone są prace badawcze i doświadczalne dotyczące świata roślinnego i zwierzęcego. Zachowała się tam nieskażona przyroda, żyją żbiki, rysie, jelenie, sarny, wilki, sporo gatunków ptaków, rzadko już spotykanych.

Powstają ścieżki przyrodnicze

- Charakter edukacyjny ma utworzona w siedzibie naszego Nadleśnictwa izba przyrodniczo - leśna - mówi Stanisław Rębisz, zastępca nadleśniczego. - Na blisko 170 metrach kw. zgromadzono wiele eksponatów flory i fauny, powstaje biblioteka, a na zewnątrz budynku jest już gotowa "zielona klasa". Z pieniędzy Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zostanie zakupiony sprzęt audiowizualny. Turyści tu będą mogli zobaczyć to, czego często nie dostrzegają, wędrując leśnymi ścieżkami.
    W Birczy, zabiegającej o nadanie statusu uzdrowiska wykonano już szereg niezbędnych badań przyrodniczych, klimatycznych, geologicznych. Powstało Biuro Informacji Turystycznej, tworzona jest stacja meteorologiczna

Źródło: http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...73313070738160

lucyna
    Guest

Dobra wiadomość. Dziś odbyło sie spotkanie założycielskie Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego. Prezesem został Zefir. Podoba mi się taka sytuacja. Młody człowiek walczy o coś na czym bardzo mu zależy, znajduje osoby podobnie myślące i ma szanse na uratowanie czegoś cennego. Piękny przykład postawy obywatelskiej.
    A na marginesie być może ktoś kiedyś zajrzy do tego wątku i napisze np. pracę magisterską na temat rola forum bieszczadzkiego w powołaniu TPN. W Stowarzyszeniu bierze udział kilku aktywnych userów tego forum.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2008

Witam ponownie,
    rozmawiałem z wieloma osobami mieszkającymi w Birczy, 70% ludzi kompletnie nie jest zorientowana w temacie, a reszta jest lekko na nie, ale nie potrafi powiedzieć dlaczego. Chyba ogólnie ludzie boją sie zmian.
    Chciałem zaproponować wyjście do ludzi, zebranie argumentów na tak i próba przekonania ich. Jako, że nie ma mnie na miejscu, rozmawiam za pośrednictwem komunikatora internetowego. Muszę powiedzieć, że taka rozmowa przynosi wymierne efekty, sporo ludzi zmienia zdanie. pzdr

lucyna
    Guest

I tak bywa. Bywa też, że ktoś Cię zapyta czy wiesz ile płonie dom?

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Powstało stowarzyszenie na rzecz Turnickiego Parku Narodowego
    30 marca br. w Przemyślu zawiązało się stowarzyszenie, którego celem jest aktywnie działać na rzecz utworzenia Turnickiego Parku Narodowego na Pogórzu Przemyskim. Organizacja zamierza podejmować działania polityczne i prawne by powstanie parku było możliwe jak najszybciej.

Więcej na:
    http://www.pracownia.org.pl/prac/ind...442&m=4&r=2008

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

dzieki ze roz....... ten teren dziekuje STOWARZYSZENIU ktore bedzie PROMOWALO TEREN DZIEKUJE WAM LUDZIOM DOBREJ WOLI dom plonie 1,5 drewniany jak lichy jak dobry to i 6 h trzyma zar
    Ostatnio edytowane przez Piotr ; 03-04-2008 o 23:09 Powód: Wulgarne słownictwo

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    dzieki ze roz....... ten teren dziekuje STOWARZYSZENIU ktore bedzie PROMOWALO TEREN DZIEKUJE WAM LUDZIOM DOBREJ WOLI dom plonie 1,5 drewniany jak lichy jak dobry to i 6 h trzyma zar
    To już nie te czasy.
    Czasy "Rabacji Galicyjskich" mamy już za sobą.
    W razie czego będę mieszkał w namiocie.
    Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Gdyby trzeba było zbierać jakieś podpisy za utworzeniem Turnickiego Parku Narodowego, to proszę mi podesłać odpowiedni formularz, a ja na każdej swojej wycieczce którą prowadzę puszczę takową listę, poproszę o wpis itp. , ogólnie myśle ,że brać przewodnicka powinna w swój sposób uczulać, reklamować i uświadamiać grupy, które prowadzą o istniejącym problemie, im więcej ludzi będzie wiedziało chociażby o możliwości utworzenia takiego parku tym lepiej, a niezbedne podpisy prędzej czy później się zbiorą..kwestia czasu

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)