Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Analiza SWOT to moja specjalność. Już ją zrobiłam.
    Bertrand TPN ma powstać na 1/3 obszaru Nadleśnictwa Bircza i ma objąć 10 000 ha. Tylko tereny będące własnością skarbu państwa. Powstanie nowy zakład pracy zatrudniający kilku-kilkunastu ludzi. Jedyne zagrożenie to takie, że budżet musi wydać plus minus 2 mln na powstanie parku.
    W ogóle muszę Cię uświadomić. Czekaj na przesyłkę.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Mam swoje lata. Czekam na uświadomienie. Mój Dziadek mówił: "człowiek uczy się całe życie i głupim umiera".
    Pozdrawiam
    bertrand236

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Przebudowywana sośnina - pozyskanie około 25-30% drewna - głównie So trochę brzozy, osiki, iwy i buka. W lesie pozostają najżywotniejsze sosny o silnych koronach oraz w miejscach samosiewu buk i naloty bukowe i jodłowe. Teraz tylko pozostaje sadzenie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Przebudowywana sośnina - pozyskanie około 25-30% drewna - głównie So trochę brzozy, osiki, iwy i buka. W lesie pozostają najżywotniejsze sosny o silnych koronach oraz w miejscach samosiewu buk i naloty bukowe i jodłowe. Teraz tylko pozostaje sadzenie.

Pytam Ciebie jako fachowca - leśnika (bom sama nie fachowiec) - w takim razie - jeśli trzeba sadzić las - to co za sens tworzenia parku ?

W innym miejscu Zefir pisał, że las pogórzański trzeba chronić, bo jest jedynym w swoim rodzaju lasem na Pogórzu i absolutnie unikalnym.

Podobno tak cennym jak Puszcza Białowieska.
    Podobne sformułowania znalazłam w innych (dość już starych) folderach.

Tymczasem z całkiem własnych prywatnych obserwacji wiem, że lasy mieszane (na pewno w znacznym stopniu przebudowane, ale urozmaicone) są na Pogórzu Wiśnickim. Nawet moja rodzina posiada taki las (niewielki fragment z dość sporego obszaru leśnego na tzw. Zoni w okolicach Sobolowa).

No to jak jest w końcu ?
    Jest ten las na Pogórzu Przemyskim unikalny i tak bardzo cenny - czy nie jest ?

Pozdrowienia

Basia

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Pytam Ciebie jako fachowca - leśnika (bom sama nie fachowiec) - w takim razie - jeśli trzeba sadzić las - to co za sens tworzenia parku ?

W innym miejscu Zefir pisał, że las pogórzański trzeba chronić, bo jest jedynym w swoim rodzaju lasem na Pogórzu i absolutnie unikalnym.

Podobno tak cennym jak Puszcza Białowieska.
    Podobne sformułowania znalazłam w innych (dość już starych) folderach.

Tymczasem z całkiem własnych prywatnych obserwacji wiem, że lasy mieszane (na pewno w znacznym stopniu przebudowane, ale urozmaicone) są na Pogórzu Wiśnickim. Nawet moja rodzina posiada taki las (niewielki fragment z dość sporego obszaru leśnego na tzw. Zoni w okolicach Sobolowa).

No to jak jest w końcu ?
    Jest ten las na Pogórzu Przemyskim unikalny i tak bardzo cenny - czy nie jest ?

Pozdrowienia

Basia
    Zdjęcie tylko pokazuje właściwei przebudowywaną sośninę. Przebudowa to hodowlane doprowadzenie do zgodności drzewostanu z siedliskiem. Lasy przedplonowe mają charakter tymczasowy. Najcenniejsze przyrodniczo na Pogórzu są starodrzewia bukowo-jodłowe z wiązem górskim, jesionem, jaworem i innymi gatunkami, pojedyńczo nawet z sosną.
    Zdjęcie zamieściłem w wątku, bo wynikła dyskusja po wczorajszej debacie, w której poruszono min. temat przebudowy.
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Zdjęcie tylko pokazuje właściwei przebudowywaną sośninę. Przebudowa to hodowlane doprowadzenie do zgodności drzewostanu z siedliskiem. Lasy przedplonowe mają charakter tymczasowy. Najcenniejsze przyrodniczo na Pogórzu są starodrzewia bukowo-jodłowe z wiązem górskim, jesionem, jaworem i innymi gatunkami, pojedyńczo nawet z sosną.
    Zdjęcie zamieściłem w wątku, bo wynikła dyskusja po wczorajszej debacie, w której poruszono min. temat przebudowy.
    Dyskusji nie czytałam i pewnie dlatego nie wiedziałam o co chodzi.

Konieczność dostosowania drzewostanu do siedliska rozumiem. I dobrze wiem ze lasy w PN-ach wymagają pielęgnacji (to jest to o co się tak szarpią niektórzy "nawiedzeni" ekolodzy - że mimo ochrony prowadzi się tam wyrąb).

Ale pytam w jakim stopniu lasy Turnicy zachowały się w stanie pierwotnym ?
    Na tyle że trzeba je chronić w parku narodowym ?

Jestem wielką zwolenniczką utworzenia tam Parku Narodowego, ale rozumiem też argumenty innych (w tym miejscowych).

Przyznam jednak że argument "trzeba tworzyć park aby chronić przyrodę" w "gołej" nie uzasadnionej postaci do mnie nie przemawia.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)