Ups, wyszło szydło z worka.
Tylko proszę nie za biurka!!!
Fakt, nikt ode mnie nie oczekuje abym przykuwała się do drzewa. Jestem od popularyzowania idei powstania parku i od zdobywania spjuszników. W tym mnie wyszkolono i w tym jestem dobra. To promocja, "dziedzina" marketingu. Jaka jest róznica pomiędzy typowym markietingiem, a marketingiem "ekologii". Znasz takie powiedzenie; marketing to jest sprzedaż g... opakowanego ładnie w sreberko. Ja tego nie robię. Jestem przekonana o słuszności obrony Turnicy przed zniszczeniami.
Każda akcja ekologów promuje region. Najlepszym tego przykładem jest Rospuda. Czy słyszałeś o tym torfowisku przejściowym wcześniej? Ja tak ale tylko dlatego, że interesują mnie mokradła.
Widzisz ja jestem stąd i widzę co dzieje się. Tam są konkretni ludzie, którzy boją się o swój byt. Pracownicy lasów boją się straty części uposażenia, władzy, prestiżu. Nie zapominaj, że to jedne z najbogatszych terenów łowieckich w kraju. (posel palikotwszedł do polityki tylko dlatego, że w czasie polowania spotkał się z panem marszałkiem Komorowskim. To nie plotka ale informacja potwierdzona przez pana Komornickiego.) ZUL-e boją się utraty pracy. Pani zbierająca grzyby boi się, ze nikt ją nie wpuści do lasu. Ktoś się obawia, ze jak powstanie park to nie będzie mógł pozyskiwać desek z lasu. (To mnie zaciekawiło). Ktoś boi się, że nie będzie miał opału, bo nie stać go na zakup węgla czy drewna. To są realne problemy ludzi. Ludzie często gęsto nie radzących sobie w życiu, bojących się czy poradzą sobie w nowej rzeczywistości. Ktoś im musi pomóc. Nie chcę aby Ci ludzie tracili. Przy powstaniu TPN coś stracą ale też powinni coś zyskać. Nie chcę aby tam powstały gigantyczne ośrodki wypoczynkowe. To mit, one miejscowym nie dadzą pracy. Co najwyżej mogą być zatrudnieni na najniższych stanowiskach. Bariera wykształcenia. Rozwój małych gospodarstw agroturystycznych i dospodarstw eologicznych. Niech okolica Birczy idzie śladem Bieszczadów ale niech nie popełniają naszych błędów.
A'pros pieniędzy. trzeba nam kilka tysięcy na druk materiałów.Czy ktoś sfinansuje druk ulotek informacyjnych, plakatów, folderów i mapek? Czy mamy zacząc się wyczerpywać i wypalać poszukując pieniędzy poprzez projekty?

Odpowiedz z cytatem