Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
Wszystko zależy od gospodarzy jak lasami gospodarowali. Zdarzaja się lasy należące do dużych majątków i zachowane w całkiem dobrym stanie przyrodniczym (np. dawne lasy hrabiowskie w okolicach Leska). Tak zwane lasy chłopskie zazwyczaj mają raczej średnią wartość przyrodniczą.
Czyli jak widać - za bardzo uogólniam.

A jak na tym tle wyglądają lasy w rejonie Turnicy ?

Na klęski ekologiczne przede wszystkim wrażliwe sa lasy iglaste o małym zróżnicowaniu. Historia lasów, a ich obecny stan to jednak zbyt szeroki wątek, żeby tutaj chyba go roztrząsać.
Szkoda, bo temat jak dla mnie bardzo ciekawy.
Ale też zdecydowanie za mało o tej historii wiem.
Zawsze mnie intrygują takie rzeczy jak np. - dlaczego w Bieszczadach nie rośnie kosówka, a w sąsiednich Gorganach - jest (nawet w nadmiernej ilości ). Takie pytania sobie zadaję zwłaszcza przedzierając się przez tą kosówkę.

Lasy Bieszczadów i przyległego pogórza w znacznym stopniu przez ostatnie sześćdziesiąt lat się zregenerowały. Dawniej były wykorzystywane wszechstronnie - drewno, ściółka, mszaki, płody runa i krzewów leśnych, wypas leśny. Aktualnie obserwuje się intensywnie postępujący proces eutrofizacji siedlisk leśnych. Wiążą się z tym przemiany runa i składu gatunkowego lasów. Wiele lasów to efekt spontanicznej sukcesji wtórnej na opuszczonych terenach dawnych wsi. Spore powierzchnie zostały również zalesione po wojnie (So, Md, Św). Renaturalizacja oraz wkraczanie do lasów porolnych i przedplonowych gatunków roślin typowych dla charakterystycznych dla tego regionu zbiorowisk leśnych zależne jest od wielu czynników.
Temat na pracę doktorską

A może podasz gdzie można na ten temat poczytać ?

Pozdrowienia

Basia