Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 41 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Dynamika lasu pierwotnego jodłowo-bukowego w reglu dolnym wg Korpela:
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Marcin

Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
    Grunt to umiec czytać

"Wskaźnikiem wartości obszaru jest liczba gatunków nie notowanych jeszcze w naszym kraju. W trakcie dwóch sezonów stwierdziliśmy już na badanym obszarze 12 gatunków nowych dla Polski, w tym prawdopodobnie 2 nowe dla wiedzy.

A nawiązując do interesów Arłamowa - nie widzą sprzeczności pomiędzy powstaniem parku a inwestycjami w Arłamowie. Jeśli ktoś je widzi to znaczy,że szuka tematów zastępczych i słów wytrychów.
    Ale jeśli słyszę wypowiedzi władz samorządowych jakoby park miał zatrzymać PRYWATNE inwestycje PRYWATNEGO inwestora to (autocenzura) .Oczywiście będzie mowa o miejscach parcy w Arłamowie...takich jak parobek, sprzątaczka,,,itd. Oczywiście praca nie hańba, ale czy mieszkańców regionu nie stać na rozwój własnymi rękoma, rozwój w oparciu o to co mają. Czy młodzież ma miec ograniczone perspektywy tylko do pracy w Arłamowie , ewentualnie w LP. Poza tym spójrzmy prawdzie w oczy - ile Arłamów zapewni tych miejsc pracy a ile zapewnic może ich park. Moim zdaniem park - przynajmniej dwa razy tyle.
    Cytat " Dokonaliśmy szczegółowej analizy wszystkich za i przeciw i doszliśmy do jednoznacznego wniosku ,że utworzenie TPN przyniesie duże szkody dla mieszkańców obszarów na ktorych ma zostać utworzony" i dalej "Według naszych wyliczeń utworzenie parku przyniesie około 40 nowych miejsc pracy ale rownocześnie pozbawi dotychczasowych zajęć prawie 600 osób"(sic!) i dalej "W gminie Ustrzyki Dolne spowoduje miedzy innymi(? )przp. mój) zablokowanie planowanej rozbudowy ośrodka w Arłamowie co pozbawi nasz rynek pracy około 200 miejsc" To tylko między innymi straty jakie poniesie powiat, co jeszcze straci?

Czyli jak wynika ze słów Starosty 800 osób będzie bez pracy. Ciekawi mnie jak to się ma do prawdy. Czy rzeczywiście na terenie 10 tys h(taki jest planowany obszar TPN) pracuje 600 osób jak się domyślam w leśnictwie oraz czy rozbudowa Arłamowa rzeczywiście stworzy 200 miejsc pracy?
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Franczak ; 13-09-2008 o 20:11

lucyna
    Guest

Samorządowcy rozpatrują wariant 30 000 ha. Innymi danymi nie dysponują.
    Trudno mi powiedzieć. Nie analizowałam ich analizy.

w cytowanej rozmowie jest mowa o 10 tys. h.

lucyna
    Guest

Co toza gazeta?chciałabym zapoznać się z całością?

Nasze Połoniny (?)

lucyna
    Guest

Nie czytuję tej gazetki i raczej nie jestem zwolenniczką rozwiązywania problemów poprzez awantury.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)
    Samorządowcy jak zwykle układami powiązani z leśnymi, to buczą, jak im nadlesny podpowiada?:> Na 30 tys. ha lasu 300-500 osób do roboty?:O Co to za brednie??!! A ile osób w Arłamowie tyra? I czy ktoś powiedział, że PN zamknie ośrodki wypoczyńkowe?:P
    No wiadomo, na 10 tysiakach ha lasu skończy się polowanie, zbieranie jagód grzebieniami (to raczej na papierku). I jakie jeszcze klęski od PN-u na ludek boży spadną? Tartaki padną?:O A ile tam po okolicy tartaków?! 50-100?? Może ...bo skądś te setki zatrudnionych muszą się znaleźć:P A ja sobie myślę, ze ból bierze się chyba stąd, ze nikt nie ma tam hektarów pola, które by można korzystnie sprzedać pod jakieś inwestycje. Co za strata;> To podłozyć niunię innym. a co!!;> Blokować q... za wszelką cenę!!

A jak się komuś nie podoba mój komentarz, to zawczasu mu powiem: napatrzyłm się na samorzady tutaj, w kotlinie jeleniogórskiej i obok. Myślę, że nigdzie w Polsce inne niczym się nie różnią od tutejszych:P

Pozdrawiam i życzę sukcesu zwolennikom PN-u

Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Nie czytuję tej gazetki i raczej nie jestem zwolenniczką rozwiązywania problemów poprzez awantury.
    Przecież nikt sie nie awanturuje.

lucyna
    Guest

Poszło mi 2x
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 14-09-2008 o 06:51

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)