Strona 33 z 51 PierwszyPierwszy ... 23 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 43 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Arłamów jest jednym z nawiększych pracodawców w okolicy. Jest tu zatrudnionych 50 osób plus pracownicy sezonowi. Zarabia się dośc dużo,znacznie więcej niż w innych obiektach hotelarskich. Pracownicy nie są zatrudniani na czarnototeż bardzo ważne.
    Z tego ośrodka żyje grono osób zajmujących się obsługą ruchu turystycznego, hurtowników itd. Łacznie już może to być z 200 osób.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Nie widzę sprzeczności pomiedzy powstaniem parku a zdroworozsądkowym rozwojem Arłamowa.
    Co do tych 200 os. - chodzi mi rzeczywista liczbe pracowników, choć jak wspomniałem rozwój Arłamowa nie (jakieś oczywiście ma) ma duzego znaczenia dla powołania parku.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Dziś (19.09)w "Dzienniku Polska. Europa. Świat" (tym ogólnopolskim) ukazał się artykuł o Turnickim. Nagłówek oryinalny - "Drwale wygrali z przyrodą". Artykuł jest trochę tendencyjny i mało profesjonalny, ale polecam.

lucyna
    Guest

Przeczytałam i ten artykuł w lokalanej gazetce i w "Dzienniku".
    Ciekawy wywiad z Panem Starostą. Mowiąc wprost trochę mnie rozśmieszył. Z dwóch powodów.
    1.Pan Starosta rzeczywiście powoływał się na owe 10 000 tys ha. Dane mógł zaczerpnąć z tego forum. Zawsze wiedziałam, ze nasz gadulec potęgą jest i basta.
    2. Najbardziej podoba mi się stanowisko samorządowców w sprawie BdPN. Park nie przynosi zysków. Rozumiem, że te miliony osób, które przyjeźdżają w Bieszczady robią to dla zrewitalizowanego ustrzyckiego rynku i z powodu urokilwych zurbanizowanych okolic Jeziora Solińskiego w gminie Czarna.
    Co tam unikatowa bieszczadzka przyroda, co tam kraina ssaków i ptaków puszczańskich, co tam połoniny. To tylko kilku nawiedzonych ekologów i takich kretynów jak ja twierdzi iż głównym powodem odwiedzin naszej krainy jest dzikość. A i podobnie myśli te kilka tysięcy osób odwiedzających Bieszczady, które brały udział w badaniach ankietowych.
    3. Aby Panom Samorządowcom uzmysłowić ile zarabia się na turystyce dwie kalkulacje nad którymi siedzę. Jedna na jesień, a druga przyszłoroczna, maj lub początek czerwca.
    ilość osób 45
    noclegi i wyżywienie
    70 złx5x45=15750 zł
    programy
    45x80=3600 zł
    45x80=3600 zł
    45x50=2250 zł
    45x21= 945
    45x40=1800 zł
    27945 zł to pieniądze które zostaną w regionie. Policzyłam tylko nasze usługi. Przeciętna grupa, zakład pracy, kalkulacja dla biura podrózy. Najprawdopodobniej osobno zapłacą za biesiadę 3000 zł plus orkiestra od 500-3000 zł.
    Wycieczka szkolna
    30x50złx3=4500 zł tylko nocleg z wyżywieniem, poszukiwałam dla nich obiektu hotelarskiego,program ustalimy później.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 21-09-2008 o 07:45

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

.
    3. Aby Panom Samorządowcom uzmysłowić ile zarabia się na turystyce dwie kalkulacje nad którymi siedzę. Jedna na jesień, a druga przyszłoroczna, maj lub początek czerwca.
    ilość osób 45
    noclegi i wyżywienie
    70 złx5x45=15750 zł
    programy
    45x80=3600 zł
    45x80=3600 zł
    45x50=2250 zł
    45x21= 945
    45x40=1800 zł
    27945 zł to pieniądze które zostaną w regionie. Policzyłam tylko nasze usługi. Przeciętna grupa, zakład pracy, kalkulacja dla biura podrózy. Najprawdopodobniej osobno zapłacą za biesiadę 3000 zł plus orkiestra od 500-3000 zł.
    Wycieczka szkolna
    30x50złx3=4500 zł tylko nocleg z wyżywieniem, poszukiwałam dla nich obiektu hotelarskiego,program ustalimy później.[/QUOTE]

A kto zaplaci za zniszczenia zwiazane z przemyslem turystycznym samorzadom i LP ?
    klopsik

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    .
    A kto zaplaci za zniszczenia zwiazane z przemyslem turystycznym samorzadom i LP ?
    klopsik
    Nie płacą jakichś podatków, nie ponoszą jakichś opłat lokalnych?

tak tylko pytam, nie żebym tramwajowej turystyki bronił

lucyna
    Guest

Jakieś ponoszą np.jeden ośrodek w Solinie płaci do kasy gminnej około 500 tys zł w formie podatku.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Lucynko. Twoje wyliczanki, to kpina z turysty plecalowego i wycieczek szkolnych - chyba, że mają rodziców z kasiorą. Pokpiwanie ze Starosty, też nie na miejscu. Bo :Pan minister Trzeciak na przyklad wysyła dwa pisma oficjalne, iż w BdPN żadnych mieszkań (zakładowych!) sprzedawać nie wolno, bo ludzie będą się rozbudowywać (pensjonaty itp., ale na jakich działkach ?) natomiast w drugim piśmie twierdzi, iż powstanie Turnickiego Parku Narodowego przyczyni się do rozwoju turystyki, że mieszkancy na tym skorzystają i tak dalej. BdPN niech się zajmuje ochroną przyrody, a nie mieszkaniami, w których prawie nic nie robi. Obejrzyj przy okazji Bereżki, Nasiczne i tak dalej, ale dla turysty to raj, bo takiego skansenu w Europie, ba nawet w dzikiej Afryce nie zobaczy.
    Nie widzę zbieżności stasnowisk w dwu takich samych sprawach.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Działania w kierunku powołania Turnickiego PN będą prowadzone nadal - i z jeszcze większą determinacją. Obecny stan prawnty nie pozwala na utworzenie parku bez zgody samorządów, ale są jeszcze półśrodki:
    -moratorium na wycinkę najstarszych drzewostanów
    -nowe rezerwaty
    - oraz wszelkie inne działania zgodnie z obowiązującym prawem

Stan prawny może ulec zmianie. Proces tworzenia parku to proces długotrwały.
    Dlatego w "górę serca" i do roboty... W tej chwili o Turnickim wiedzą już dziesiątki tysięcy osób, naszym celem jest podniesienie sprawy Turnickiego do rangi ogólnokrajowej - co już się dzieje.
    Uderzymy w Plan Urządzania Lasu i moratorium, ważne jest także powołanie nowych rezerwatów - tu zgoda samorządów nie jest potrzebna.
    Nikt sztandarów nie porzuca, choć ofiary są :)

Zaczęło się praktycznie od tego forum...dokonalismy jak na okres 7 - m-cy bardzo dużo, niestety - nadal jeszcze w większości w sferze medialnej.

Cieszę się, iż są jeszcze osoby, które potrafią mówić to co myslą i obiektywnie oceniać rzeczywistość, że są osoby, które ryzykując wiele czynnie działają na rzecz utworzenia parku. Takie osoby są także na tym forum. I im chwała za to co robią.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Jakieś ponoszą np.jeden ośrodek w Solinie płaci do kasy gminnej około 500 tys zł w formie podatku.
    Ale nie jest to pieniadz zwiazany z znieszczeniami spowodawoanymi ruchem turystycznym, jedynie to co trzeba zaplacic maja nieruchomosc i dzialanosc gosp, pracownownikow itp

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)