Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 50 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Jezu, ten Arłamów ma bogatszą faunę od amazońskich ostępów Prawdziwe eko-muzeum.

A tak poważnie, to świadczy jeno o wysokim stopniu synantropizacji tamtejszej zwierzyny, skoro o włos jej nie zdeptałaś.

No chyba, że to tylko techniki literackie...

Pozdrawiam:)
    Ja i techniki literackie
    Na pogórzu czy w Górach Sanocko-Turczańskich łatwiej obserwować zwierzaki. Obok mego domu jest stado saren. Codziennie je wizę jak pasą się na polu sąsiada. Podobnie w lesie.Łanie stoją na obrzeżach wsi.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Czyli łagodne i spokojne jak baranki łanie pasą się jak krowy...

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Czyli łagodne i spokojne jak baranki łanie pasą się jak krowy...
    Wiesz u mnie w Czarnej jelenie i łanie podchodzą pod sam dom na jabłka nie mam żadnego płotu i sobie chodzą jak chcą. Ślady były 3 metry od rogu domu.

lucyna
    Guest

Na spotkaniu Stowarzyszenia było łącznie 3 osoby. Nie było także piszącej post. Po 1 przedstawicielu zarządu, 1 komisji rewizyjnej i 1 członku. Od nowa do roboty.

lucyna
    Guest

Co fakt to fakt. Też byliśmy we troje. Poza tym byli tam zwolennicy ochrony Turnicy.
    A'propos konferencji. Jak zwykle wróciłam z łupem. Bardzo ciekawa książka pod redakcją prof. Zygmunta Wnuka "Turystyka w obszarach NATURA 2000". Kilkanaście artykułów dotyczących ekoturystyki, walorów przyrodniczych itd. Właśnie analizuję "Atrakcyjność turystyczną województwa podkarpackiego" Jana Lacha.
    Nasze województwopod względem atrakcyjności turystycznej należy do wiodących w kraju, "istnieją tu dobre, w niektorych przypadkach bardzodobre warunki do rozwoju turystyki i rekreacji. Dużym atutem są rozległe kompleksy leśne,które stanowią ponad 35% powierzchni".
    Autor zbadał atrakcyjność turystyczną poszczególnych podkarpackich gmin mierzoną w skali 0-1. 0 oznacza zupełny brak, a 1 maksymalny stopiń atrakcyjności.
    Wartości współczynnika atakcyjności poszczegolnych gmin obejmujących teren TuPN w wersji 30 tys ha:

Bircza 0,57
    Ustrzyki Dolne 0,71
    Fredropol 0,59

Dla porównania
    Baligród 0,72
    Cisna 0,69
    Olszanica 0,71
    Lutowiska 0, 67
    Iwonicz Zdrój 0,60
    Sanok 0,40.

Spójrzcie na wyniki. Atrakcyjność turystyczna okolic Turnicy jest wyjątkowo duża. A jak wygląda na tym terenie turystyka? Dominujący Arlamów i prawie nic. Linia kolejowa Zagórz-Krościenko pod względem turystycznym dzieli nasz region na dwie części. Na tę dynamicznie rozwijajacą się i na tę objętą stagnacją.

W sobotę wracałam z Przemyśla autobusem. Rozpoczęłam rozmowę z pewną starszą panią. Od słowa do słowa i na tapetę wzięliśmy turystykę i park narodowy.
    Pani stwierdziła iż w Leszczawie nowy dziedzic to daje robotę ale i też wymaga. Nie wolno nic zabrać, tylko trzeba pracować. Nie tak jak za czasów pgr, gdy nie trzeba było robić i można bylo wszystko zabrać sobie do domu. A nam to nauka w głowie poprzewracała. Kto widział aby tyle uczyć się i ksiązki czytać.
    Bieszczady i Turnica dwa światy równoległe. Czy kiedyś nasze drogi przetną się?

Ustrzyki Dolne:
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 20-10-2008 o 11:59

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Autor zbadał atrakcyjność turystyczną poszczególnych podkarpackich gmin mierzoną w skali 0-1. 0 oznacza zupełny brak, a 1 maksymalny stopiń atrakcyjności.
    Wartości współczynnika atakcyjności poszczegolnych gmin obejmujących teren TuPN w wersji 30 tys ha:

Bircza 0,57
    Ustrzyki Dolne 0,71
    Fredropol 0,59

Dla porównania
    Baligród 0,72
    Cisna 0,69
    Olszanica 0,71
    Lutowiska 0, 67
    Iwonicz Zdrój 0,60
    Sanok 0,40.

:
    Jak widzę Czarna wymyka się z klasyfikacji .Ciekawe czy jest poniżej 0 czy powyżęj 1?

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Otrzymałam mailem taki apel:

Uwaga! W dniach 8-11 listopada 2008 odbędzie się poszukiwania terenowe pomnikowych okazów drzew na terenie projektowanego=20 Turnickiego Parku Narodowego (TPN). Park Narodowy jest planowany na Pogórzu Przemyskim od początków lat 80'. W 1993 powstała dokumentacja projektowa określająca wielkość i walory przyszłego parku lecz na skutek oporu miejscowej ludności i leśników nie doszło do utworzenia parku. W tym czasie przeprowadzono inwentaryzację pomnikowych drzew na terenie projektowanego parku i złożono ją do zatwierdzenia do Rady Gminy Bircza. Niestety, z niewiadomych przyczyn drzew wówczas nie zatwierdzono. Celem naszego wyjazdu jest odnalezienie zgłaszanych wówczas drzew, sprawdzenie czy jeszcze istnieją, aktualizację kart zgłoszeniowych i ponowne zgłoszenie (tym razem do Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody).
    Ogólnie rzecz ujmując, na terenie projektowanego Turnickiego Parku Narodowego zachowały się fragmenty puszczy karpackiej o cechach lasu pierwotnego. Obok dużych drapieżników (wilki, rysie, niedźwiedzie) występują tu bardzo rzadko spotykane gatunki chrząszczy próchnojadów typowe dla lasów pierwotnych (przy okazji inwentaryzacji przyrodniczej na potrzeby dokumentacji projektowej TPN odkryto dwa nowe dla nauki gatunki chrząszcz=). Opór dla powołania Parku Narodowego dzisiaj jest nadal silny więc prawdopodobnie minie jeszcze wiele czasu zanim TPN powstanie. Chcemy tymczasem ochronić tyle ile można w obecnych warunkach. Wyjazd poszukiwawczy jest wspólną akcją organizowaną przez grupę osób wrażliwych przyrodniczo, zrzeszonych =: Stowarzyszeniu na rzecz Turnickiego Parku Narodowego, Fundacji Dziedzictwo=20 Przyrodnicze i Ruchu Ekologicznym św. Franciszka z Asyżu. Zapraszamy wszystkich chętnych.

Jak możesz pomóc:
    -przyłącz się do poszukiwań jako wolontariusz: jeśli czujesz się pewnie z mapą i kompasem w jesienno-zimowym górskim lesie i lubisz długie spacery (zalecane dobre obuwie, ciepłe ubranie, termos itd.). Będziemy mieć bazę wypadową w Kalwarii Pacławskiej – 3 noclegi po 10zł każdy (dojazd PKSem z Przemyśla do Nowosiółek Dydyńskich i dalej około = km pieszo pod górę). Skontaktuj się z nami mailowo: rusin-123 @ o2.pl (Wojciech Jarosz)

-jeśli masz dobry, dokładny GPS, pożycz go nam na akcję

-jeśli nie możesz wziąć osobiście udziału w akcji, może mógłbyś wspomóc nas finansowo (pomóc sfinansować dojazd i noclegi tym dla których brak funduszy jest jedyną przeszkodą w udziale w akcji) ; dziękujemy za każdą kwotę.
    Nr konta:
    Bank DnB NORD (wpłaty w PLN)
    71 1370 1037 0000 1701 5026 3100
    z dopiskiem: TURNICA
    (w zamian za wsparcie możesz skorzystać=z przywileju i nadać wybrane przez siebie imię jednemu z drzew pomnikowych).
    B.

lucyna
    Guest

No to mnie zaskoczyłaś. O tej akcji dowiedziałam się z tego forum. Nikt nie pokwapił się z poinformowaniem nas członków Stowarzyszenia o owej akcji. Ani zarządu ani komisji rewizyjnej.
    Przede wszystkim zaskakuje mnie informacja o zbiórce pieniędzy. Stowarzyszenie nie zostało zarejestrowane. To jest konto Fundacji Dziedzictwo...
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 27-10-2008 o 14:55

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta

No to mnie zaskoczyłaś. O tej akcji dowiedziałam się z tego forum. Nikt nie pokwapił się z poinformowaniem nas członków Stowarzyszenia o owej akcji. Ani zarządu ani komisji rewizyjnej.
    Przede wszystkim zaskakuje mnie informacja o zbiórce pieniędzy. Stowarzyszenie nie zostało zarejestrowane. To jest konto Fundacji Dziedzictwo...
    W takim razie skontaktuj się mailowo z nadawcą owego maila (z adresu mailowego usuń podkreślenia, celowo je wstawiłam aby nie otrzymywał spamu) i dowiedz się o akcję.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)