Pozdrawiam
Jaro
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Ale co niby ubezpieczyć ?
Ubezpieczenie OC (zakładając że ubezpiecza się przewodnik lub nauczyciel) wcale nie zwalnia od odpowiedzialności, ale jak sama nazwa wskazuje jest to ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, a więc działa wtedy, kiedy dany przewodnik lub nauczyciel wyrządziłby choćby niechcący szkodę komuś innemu i był sądzony o odpowiedzialność cywilną.
(trochę to zawikłane mi wyszło, ale chyba wiadomo o co chodzi).
No i oczywiście ważna jest suma ubezpieczenia.
Niemniej polisa OC wcale nie chroni przed odpowiedzialnością karną.
Natomiast sama akcja GOPR / TOPR jest u nas darmowa, zresztą podobnie jak każda inna akcja służb ratowniczych (również np. w wypadku spowodowanym przez pijanego kierowcę).
Dlaczego - to już chyba Kuba wystarczająco powyżej wyjaśnił.
Pozdrowienia
Basia
O to niech się już martwi poszkodowany.
Jestem za odpłatną pomocą GOPR-u, bo nie mam ochoty płacić z moich podatków za nieodpowiedzialnych ludzi, którzy pchają się tam gdzie nie powinni. Niech płacą z własnej kieszeni. Jeśli ubezpieczy się taki przed wyjazdem to koszty akcji GOPR-u poniesie ubezpieczyciel.
Ja również nie popadałbym w przesadyzm straszny.
Nie dyskutując z winą w/w peowca-wuefowca, gdyby wprowadzic pomysły rzucane "na gorąco", to by sie okazało, że faktycznie osób nieletnich, tudziez zorganizowanych w grupę nigdzie zabrac nie można bez obstawy kilku przewodników i fachowców wszelkiej maści.
Przepisy sa IMHO wystarczająco dobre, wielu sądzi, że nawet zbyt ograniczające swobody obywatelskie i krępujące propagowanie turystyki wśród młodzieży.
Wszak, żeby móc zabrać swoich uczniów na film do kina trza było papier pod tytułem "Kierownik wycieczek szkolnych" czy jakoś tak wyrobić.
Co mi dało to szkolenie? - znajomość, a raczej świadomość istnienia kilku przepisów i umiejętnośc wypełniania formularzyzwanych kartą wycieczki.
tak naprawdę liczy sie rozsądek, umiejetnośc zapanowania nad zgrają niedorosłych, doświadczenie życiowe i kilka umiejętności zdobytych chocby na kilku kursach pierwszej pomocy - choc tych na szczęście nie miałem okazji używać.
Pamiętajmy, że takie wypadki jak ten, to promil wszystkich wyjazdów organizowanych przez szkoły. Nawet biorąc pod uwage jeno wycieczki w góry.
Z drugiej strony, wypadki zdarzają sie również podczas wyjazdów w niziny, do miast i wsi, gdzie niebezpieczeństw czyhających jest równie wiele, co w drodze do szkoły i nazad.
No i była to tzw. szkoła przetrwania ponoć, 99,9% wycieczek górskich z udziałem młodzieży to grzeczne spacerki dolinami, tudziez jakies wyjścia na hale w porze mało-zimowej.
Fakt faktem, że, jak w każdej grupie zawodowej, sa ludzie bez wyobraźni, nie dość inteligentni, by przewidzieć, czy wyobrazic sobie ewentualne konsekwencje własnego działania.
Pozdrawiam:)
No i ostatnia kwestia
A czemu Lucyno oberwałaś za to, że jakaś nauczycielka wyprowadziła dzieci w las? czemu nie Ty je tam zawiodłaś?
OC jest powszechne w wielu zawodach.
Pozdrawiam:)
Bo wezwałam GOPR. Dzieciaki o tym mogły powiedzieć w domu. Prestiż pani od polskiego może ucierpieć. Ośrodek może stracić, bo pani od polskiego obrazi się i więcej wycieczki szkolnej nie będzie.
Nie mam nic przeciwko nauczycielom. Wykonują często, gęsto kawał dobrej roboty. Niestety, wśród nich jest wiele osób cokolwiek niekompetentnych. Z większością wspaniale się współpracuje, to są moi stali klienci. Pomagam im przygotować wyjazdy chociaż często zdarza się, że nas nie zatrudniają. W ub. roku miałam kilka takich "nauczycielskich" kwiatków. Pani nie wie kto ja jestem, mój mąż jest doradcą tu pada nazwisko ekswicepremiera itd, itd. A bidne dzieci w krótkich spodenkach wają wejść w góry mimo tego, że pada i temperatura odczuwalna jest w granicach 10 stopni. W takich przypadkach chłopaki z GOPR są na wagę złota. Pańcie nie posłuchają przewodnika ale boją się goprowców, a raczej tego, że w razie kłopotów GOPR może poinformować dyr szkoły.
:) dobre
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki