Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: Akcja GOPR w Bieszczadach

Mieszany widok

Awatar detty
    Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Akcja GOPR w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta

Tak czy owak - powinny być obowiązkowe ubezpieczenia. A GOPR/ratownik powinien decydować, czy złamana noga, czy skręcona kostka- to wynik ciężkich warunków w górach, czy może głupoty w stopniu nieuleczalnym.

Toć za głupotę trzeba płacić, czy nie?
    Wiem wiem. Ale chcę powiedzieć, że moi znajomi już chyba 3 raz w zeszłym roku wybrali się na Orlą w sandałach. Buty górskie zdjęli na świnickiej przełęczy. I przeszli już 3 raz, z tym że oni nie ryzykują i wiedzą kiedy zrezygnować. Nie wiem jak podchodzicie do tego :) Wyzwanie czy głupota jak się Orlą zna na pamięć :)

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Akcja GOPR w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez detty Zobacz posta
    Wiem wiem. Ale chcę powiedzieć, że moi znajomi już chyba 3 raz w zeszłym roku wybrali się na Orlą w sandałach. Buty górskie zdjęli na świnickiej przełęczy. I przeszli już 3 raz, z tym że oni nie ryzykują i wiedzą kiedy zrezygnować. Nie wiem jak podchodzicie do tego :) Wyzwanie czy głupota jak się Orlą zna na pamięć :)
    Znajomość Orlej ma nieduże znaczenie,sandały są świetne jak jest sucho.Jeżeli mieli wyższe (trzymające) buty w zanadrzu to ok.Niestety jak sypnie śniegiem to sandał przestaje mieć przyczepność a jak leje to noga w sandale ją traci.A przyczepność na Orlej to życie.W Bieszczadzie przyczepność ma mniejsze znaczenie,tu zagrożeniem jest skręcenie/złamanie nogi przy jednoczesnym braku zasięgu lub/i odległości od cywilizacji podczas załamania pogody.Oprócz trzymania stopy reszta cech dobrego buta ma znaczenie tylko dla komfortu, a nie przeżycia.
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)