Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: Akcja GOPR w Bieszczadach

Widok wątkowy

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Akcja GOPR w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez Carrmelita Zobacz posta
    Zawiadomiłabym GOPR nie po to, by zaraz biegli ich ratować, ale żeby w ogóle wiedzieli, że jest tak duża grupa w terenie, która w złą pogodę wspina się na Tarnicę. Sami GOPR-owcy na swoich stronach www. proszą o zostawianie takich informacji o przewidywanych trasach ( gdy idzie duża grupa lub pojedynczy człowiek ). Również nasi gospodarze na kwaterze powinni wiedzieć na jaką trasę poszliśmy i kiedy planujemy wrócić ( na wieczór, w następny dzień, za dwa dni + nasz telefon ). Tego nauczyło mnie życie i znajomi GOPR-owcy, z których jeden co roku w sierpniu dyżuruje pod Tarnicą na przełęczy. Poza tym ... takich informacji nigdy dość , gdy gra idzie o ludzkie zdrowie lub życie .
    Wiesz jest takie przysłowie. Troch wulgarne ale znakomicie pasujące do zaistniałej sytuacji. Nie ucz ojca dzieci robić. Przeowodnik jest zawodowcem. Tylko on może ocenić sytuację na szlaku. On podejmuje decyzje i on ponosi wszelkie konsekwencje jeżeli popełni błąd.
    Dlaczego miał przerwać wędrówkę? Jakie było zagrożenie dla zdrowi i życia grupy? Złamał zasady bezpieczństwa? Jeżeli tak to jakie? Odkąd to deszcz jest przeszkodą w pokonywaniu trasy? Jaka była temperatura? Jaka widoczność? Dziewczyno zanim zaczniesz dalej brnąć w dyskusję lepiej spójrz na mapę i schemat szlaków. Zastanów się nad tym co piszesz.
    Pierwsze słyszę, że mam każdorazowo zgłaszać wejście grupy na szlak. To absurd i niepotrzebne zabieranie goprowcom czasu. Mogę ewentualnie skontaktować się aby zasięgnąć informacji jakie są warunki pogodowe na szlaku.I wierz mi żaden goprowiec nie bawi się w meteorologa. Podaje mi dane: siła wiatru, temperatura, widoczność, zachmurzenie i to ja czyli przewodnik podejmuję decyzję czy idę w góry czy nie. Mogę odmówić wejścia w góry, gdy osądzę, że pogoda może załamać się, że będzie burza.
    I wierz mi każdy z przewodników przeważa Cię i wiedzą i doświadczeniem górskim więc proszę nie ucz nas jak mamy wykonywać swoje obowiązki służbowe.

I jeszcze jedno. Każdy z nas przewodników i pilotów dostał taką książeczkę wraz z blachą: "Odpowiedzialność prawna przewodników i pilotów wycieczek". Oprócz rozdziałów: odpowiedzialnośc karna, odpowiedzialność cywilna, odpowiedzialność dyscyplinarna, odpowiedzialność administracyjna, odpowiedzialność organizacyjna mamy także przykłady negatywnych zachowań w trakcie wykonywania obowiążków służbowych ...
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 24-08-2008 o 17:04

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)