Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 84

Wątek: Pogórze Bukowskie-przewodnik "Pogórze Karpackie" Krzysztofa Wojtycza

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Pogórze Bukowskie-przewodnik "Pogórze Karpackie" Krzysztofa Wojtycza

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta

jezeli damy 9 w. to bedzie ksiestwo wielkomorwaskie z wiara jedynie i sluszna bo prawoslawna
    Wtedy jeszcze nie było formalnego podziału na chrześcijaństwo wschodnie i zachodnie

Kuba z pewnością napisze Ci to dokładniej i w kontekście historycznym ;-)

B.

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Pogórze Bukowskie-przewodnik "Pogórze Karpackie" Krzysztofa Wojtycza

ano właśnie - dokąd (w obecnej Polsce) na zachodzie sięgały 'wpływy ksiażąt ruskich'
    i osadnictwo na prawie ruskim?
    Poproszę o łatwiejszy zestaw pytań. Księstwa ruskie to dla mnie biała plama. Poszukuję wiadomości. Przewodniczka za skansenu pisze? pisała pracę na ten temat. Obiecała, że będę mogła się z nia zapoznać. Większość podanej mi literatury była w j.ukraińskim.
    Najłatwiej będzie przyjąć końcową fazę istnienia księstwa, czyli panowanie Jerzego II lub rok 1366, powstanie jednostki administacyjnej: ziemia sanocka.
    Prawdę powiedziawszy nie znam dokładniejszego podziału pomiędzy ziemią biecką, a sanocką. Pi razy drzwi doliny Jasiołki, Wisłoki i Wisłoka.
    Kolonizacja na prawie ruskim, nie wiem czy dużo zachowało się źródeł pisanych na ten temat. Raczej badania archeologiczne, w tym satelitarne zdjęcie Polski wskazały, że wokół grodów sanockiego i przemyskiego powstawały osady służebne skoncentrowane na terenie naszego TU w dolinie Sanu i Wiaru i ich dopływów.
    Znalazłam w "Słowniku historyczno-geograficznym ziemi sanockiej w średniowieczu" Fastnachta: wzmianaka o Radoszycach w 1361 r. "górna część rz. Jasiołki należała do ad cantrum nostrum Sanok 1363".
    Idę poszukać "Osadnictwa ziemi sanockiej". O ile znajdę to napiszę jakie były granice.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 22-02-2008 o 08:42

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Ja patrze z prespektywy polaka
    ale prawdziwego? (-;

wiec tam juz jest ZAGRANICA
    fuj!
    jakże mogłem o takim obrzydlistwie...

jezeli damy 9 w. to bedzie ksiestwo wielkomorwaskie z wiara jedynie i sluszna bo prawoslawna
    ba - w sumie to i duuuużo dalej na zachód*, północ itd. rozciągało się władztwo
    "wielkich xiążąt litewskich, _ruskich_, pruskich, mazowieckich, żmudzkich, _smoleńskich_" etc.
    (-;
    (*- np. jeden z ww. to był nawet "...andegawskim, Burbonu i Alwerni xiażęciem..." ((-; )

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Wtedy jeszcze nie było formalnego podziału na chrześcijaństwo wschodnie i zachodnie
    no już może bez przesadyzmu - wiadomo o co loto (-;
    Apostołowie Słowian choć działali w kościele niepodzielonym,
    to wszak w wyraźnie odrębnej wschodniej jego tradycji i obrządku

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Prawdę powiedziawszy nie znam dokładniejszego podziału pomiędzy ziemią biecką, a sanocką. Pi razy drzwi doliny Jasiołki, Wisłoki i Wisłoka.
    w ziemi/powiecie bieckim woj. krakowskiego m.in.: Jasło, Dukla
    oraz (jako enklawa lub raczej jęzor w woj. ruskim) Jaśliska,
    zaś w Sanockiej woj. ruskiego: Frysztak, Krosno, Rymanów itd.

BTW:
    Lucyno, jeśli masz pod ręką (bo ja pewnie jeszcze kilka tygodni nie bedę miał...)
    to sięgnij może po szczegóły do "Łemkowie w historii i kulturze Karpat" t. 1
    - artykuł Czajkowskiego o osadnictwie i jego odbiciu w grupach etnograficznych

Serdeczności,

Kuba
    Ostatnio edytowane przez jacob.p.pantz ; 22-02-2008 o 10:12 Powód: dodanie bajdełeja

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez jacob.p.pantz Zobacz posta

no już może bez przesadyzmu - wiadomo o co loto (-;
    Apostołowie Słowian choć działali w kościele niepodzielonym,
    to wszak w wyraźnie odrębnej wschodniej jego tradycji i obrządku
    Dlatego tez wyraźnie podkreśliłam słowo formalnego podziału.

B.

P.S. -> Klopsik - Karpaty są jedne, niezmiernie mnie cieszy odkrywanie gdzieś na zapadłej rumuńskiej prowincji znaków ciesielskich identycznych jak w beskidzkich i podhalańskich chałupach.

lucyna
    Guest

Lucyno, jeśli masz pod ręką (bo ja pewnie jeszcze kilka tygodni nie bedę miał...)
    to sięgnij może po szczegóły do "Łemkowie w historii i kulturze Karpat" t. 1
    - artykuł Czajkowskiego o osadnictwie i jego odbiciu w grupach etnograficznych
    Mam.
    "Wczesnośredniowieczne grodziska usytuowane wzdłuż pólnocnej krawędzi Beskidów (Brzezowa, Trzcinica, Wietrzno, Tyrawa Solna, Trepcza) wyznaczją faktyczną linię pogranicza na południowym wschodzie porośniętego górskimi borami"
    Tyle Czajkowski. ( Na szkoleniu na kursie przewodnickim tak mu podpadliśmy, że wyszedł z sali praktycznie nie prowadząc wykładu na ten temat).
    " Bieszczad nr 7" "Archeologiczne odkrywanie Bieszczadów" Cetera, Ginalski, Okoński, Szpuner wymienia w Bieszczadach Niskich znaleziska średniowieczne odkryte w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski - stanowiska w:
    Zawadka nie odnaleziono domiemanego grodu, znaleziono fragmenty naczyń itd
    Nowosielce Kozickie dość bogate znaleziska, w tym średniowieczne
    Stefkowa ślad osadnictwa
    Krościenko nie odnaleziono średniowiecznego grodziska
    Łobozew Dolny ślad osadnictwa wczesne śred.
    Ustianowa Dolna osada wczesne śred.
    Bóbrka slad osadnictwa
    Ustrzyki Dolne osada pózne śred.
    Jałowe osada późne śerd.
    Teleśnica Oszwarowa ślad osadnictwa
    Acha do tego musimy dodać grodzisko w Hoczwi i domiemane w Dołżycy i Habkowicach.
    NIe wiem, gdzie jest książka Parczewskiego. Jak znajdę to podam inne domiemane i potwierdzone ślady grodzisk i osad. Nie mówię o tych znanych w okolicach Sanoka czy Mymoniu.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 22-02-2008 o 10:49

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

ino to przeca nie szło o to, gdzie cokolwiek w okolicach starego odgrzebano,
    ale jak daleko na zachód sięgało 'przedwołoskie' osadnictwo Rusinów,
    z którymi mogliby się następnie stopić tacy czy inni Wołosi
    coby dać początek poszczególnym grupom ruskich górali...
    (-;

Serdeczności,

Kuba

lucyna
    Guest

ino to przeca nie szło o to, gdzie cokolwiek w okolicach starego odgrzebano,
    ale jak daleko sięgało 'przedwołoskie' osadnictwo Rusinów,
    z którymi mogliby się następnie stopić tacy czy inni Wołosi
    coby dać początek poszczególnym grupom ruskich górali...
    (-;

Serdeczności,

Kuba
    Oczywiście, że nie.
    Wszystko wskazuje na to, że owo w/w sredniowieczne osadnictwo powstało za czasów panowania książąt ruskich. Na to osadnictwo nałożyło się osadnictwo wołoskie. Znaczna część osad w "państwie sobiańskim" została przeniesiona na prawo wołoskie.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Oczywiście, że nie.
    Wszystko wskazuje na to, że owo w/w sredniowieczne osadnictwo powstało za czasów panowania książąt ruskich. Na to osadnictwo nałożyło się osadnictwo wołoskie. Znaczna część osad w "państwie sobiańskim" została przeniesiona na prawo wołoskie.
    OK (-; tedy - skoro nic więcej na zachód nie znalazłaś - wiesz już chyba,
    dlaczego 'kwestionowałem tę informację"?

Sformułowanie z przewodnika Roberta Bańkosza jest - wedle Twych ustaleń - błędne
    wobec Łemków, Zamieszańców, Wenhrinów, Rusinów Szlachtowskich
    (pomijając chwilowo relacje 2ich, 3ich i 4ych do 1szych ww.)

Serdeczności,

Kuba

lucyna
    Guest

OK (-; tedy - skoro nic więcej na zachód nie znalazłaś - wiesz już chyba,
    dlaczego 'kwestionowałem tę informację"?

Sformułowanie z przewodnika Roberta Bańkosza jest - wedle Twych ustaleń - błędne
    wobec Łemków, Zamieszańców, Wenhrinów, Rusinów Szlachtowskich
    (pomijając chwilowo relacje 2ich, 3ich i 4ych do 1szych ww.)

Serdeczności,

Kuba
    Wobec Wenhrinów, Rusinów Szlachtowskich w pełni zgodzę się. Jeżeli zaś chodzi o Łemkowszczyznę to nie. Podzieliłabym ją na pół. Zamieszańcy. Zaraz sprawdzę.
    Wziełabym pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Nazwijmy to roszczenia terytorialne części naukowców ukraińskich. Oni widzą granicę wpływów księstw ruskich gdzieś tam pod Krynicą.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Kuba - a jak daleko to osadnictwo ruskie (przed kolonizacją wołoską) sięgało po południowej stronie Karpat ?

B.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)