Szukając wiadomości na temat Turnicy siegnęłam po przewodnik "Pogórza Karpackie" Krzysztofa Wojtycza wydany przez Wydawcę "Barbara" HUP, B. Gąsiorowska ISBN 978-83-921802-9-6 Kraków 2007 i czytając oniemiałam. Połowa mojej wiedzy przewodnickiej od razu zbuntowała się ale druga połowa kazała mi sięgnąć do "Geografii regionalnej Polski" Kondrackiego i do map. Sprawdzałam coś z godzinę. Jaki efekt? Znalazłam coś co jest kuriozalne w "światku" przewodników książkowych.
Coś Wam zacytuję:
" Pogórze Bukowskie. Obejmuje pas wzgórz i dolin, którego zachodnią granicę stanowi Pasmo Bukowicy należące do Beskidu Niskiego, północną-Doły Jasielsko-Sanockie i Góry Słonne, wschodnią San i dolny bieg Solinki. Na południu Pogórze Bukowskie sąsiaduje z pasmami Chryszczatej i Wołosania oraz Durnej i Łopiennika, leżących już na terenie Bieszczadów. Jest to teren bardzo interesujący pod względem krajoznawczym z bogactwem drewnianej architektury sakralnej, który przecinają doliny Osławy, Kalniczki i Hoczewki. Doliną Osławy prowadzi południowy odcinek Szlaku Ikon.
Lesko... Warto zobaczyć również sredniowieczny zamek otoczony zabytkowym parkiem, odbudowany po zniszczeniach ostatniej wojny oraz XVI w kościół i dawną synagogę...
Kamień Leski-kilkunastometrowej wielkości blok kamienny w miejscowości Glinne ...
...
Hoczew- jedna z najstarszych miejscowości w okolicy, którą opisał Aleksander Fredro w Pamiętnikach pt. "Trzy po trzy". Warto zwrócić uwagę na kościół z XVI w..."
Do miejscowości położonych na terenie Pogórza Bukowskiego autor zaliczył także: Zagórz, Baligród, Komańczę.
Zakładki