Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Wątek: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Domyślnie Odp: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich

Proszę o usunięcie mojego postu (z tego wątku) jako niezgodnego z prowadzoną dyskusją

lucyna
    Guest

Dostałam "Informator turystyczny Gmina Ustrzyki Dolne". Opisano dwa nowe, stosunkowo ciekawe szlaki, a raczej eko-muzea. Warto zapoznać się z nimi.

"Ekomuzeum "Hołe"
    Szlak eksponujący na przestrzeni walory przyrodnicze, historyczne, architekturę oraz dziedzictwo kulturowe wokół wiosek Romanowa Wola, Dźwiniacz Dolny, Łodyna, Leszczowate."
    Główne atrakcje
    Rezerwat "Cisy w Serednicy". Ścieżka przyrodniczo-historyczna nic o niej nie wiem , muszę przy okazji sprawdzić. Kopalnia ropy naftowej. Dawna cerkiew w Leszczowatem. Jedno z najpiekniejszych wnętrz jakie widziałam. Ikonostas i polichromia z 1937 r.

Ekomuzeum "Hoszów-Jałowe"
    Ścieżka historyczna "Tropiciele zaginionych śladów"
    Trasa liczy 8 km. Jałowe przydrożne krzyże, riuny zabudowań dworskich, ruiny dawnej kaplicy grobowej, cerkiew, pole bitwy, cerkiew w Hoszowie.

Jest jeszcze ścieżka przyrodnicza " Na stokach Żukowa" ale ją już większość ze stałych czytaczy zna.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

http://dmk.witryna.org/
    ***OBOZY INWENTARYZACYJNO-REMONTOWE 2008 / GÓRY SŁONNE***

Wszystkich chętnych ZAPRASZAMY!

* HOŁUCZKÓW / RAKOWA 5-19 LIPCA 2008 - cmentarze greckokatolickie.
    * SIEMUSZOWA / ROZPUCIE 9-23 SIERPNIA 2008 - cmentarze greckokatolickie.
    * GMINA TYRAWA WOŁOSKA 9-23 SIERPNIA 2008 - badania nad językiem i kulturą Rusinów Nadsańskich (wspólnie ze studentami pod kierunkiem dr Marii Borciuch, Zakład Filologii Ukraińskiej, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin).
    * TYRAWA WOŁOSKA 23 LIPCA 2008 - 1 SIERPNIA 2008 (ewentualnie dokończenie w ostatnim tygodniu sierpnia) - kirkut.
    * KUŹNIA W TYRAWIE WOŁOSKIEJ początek JESIEŃ 2008 - remont i adaptacja na izbę regionalną.

* * *

* GÓRY SANOCKO-TURCZAŃSKIE / POGÓRZE PRZEMYSKIE / POGÓRZE BUKOWSKIE początek WIOSNA-JESIEŃ - inwentaryzacja cmentarzy.

OBÓZ W GÓRACH SŁONNYCH/4-18 SIERPNIA 2007

Podczas obozu inwentaryzacyjno-remontowego wspólnie ze Stowarzyszeniem Magurycz, Stowarzyszeniem Jeden Świat oraz przy aktywnej pomocy władz Gminy Tyrawa Wołoska będziemy wykonywali następujące zadania:

* oczyszczenie 4 cmentarzy wyznaniowych w Tyrawie Wołoskiej (greckokatolicki i izraelicki), w Krecowie, Rozpuciu;
    * geodezyjne odnowienie granic cmentarzy;
    * remont ok. 25 nagrobków na tychże cmentarzach;
    * odkopanie i zabezpieczenie ruin zburzonej cerkwi w Tyrawie Wołoskiej;
    * utworzenie szlaku kulturowego po licznych zabytkach gminy Tyrawa Wołoska;
    * szkolenie dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych i miejscowych twórców ludowych oraz minikonferencja z wieloetnicznego dziedzictwa kulturowego miejscowości Gór Słonnych;
    * warsztaty wolontariuszy z udziałem mieszkańców poświęcone wieloetniczności, sztuce sepulkralnej, sakralnej i świeckiej grup etnicznych zamieszkałych niegdyś Góry Słonne.
    Ostatnio edytowane przez Marcin ; 25-04-2008 o 13:32

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Włoska Trawa
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2007

Chciałabym pierwszy weekend majowy spędzić w Górach ST, oczywiście licząc na to, że będzie tam "puściej" albo chociaż "luźniej" :)

Zastanawiam się nad taką trasą:
    Ustrzyki Dolne - Równia - Żuków - Stożek - Polana, potem przez Otryt do Dwernika/Dwerniczka i końcu przez Magurę Stuposiańską, Bukowe Berdo do Wołosatego.

Albo ... nie dochodząc do Berda, przy Przełęczy Pod Hulskiem, lepiej zahaczyć o Krywe i Trywolne? Tak czy siak wyjdzie 4 dni :)

Macie jakieś uwagi do tej trasy? Może jakieś propozycje jej modyfikacji? Czy jest dobrze oznakowana?

Pozdrawiam serdecznie!
    Majka.
    Ostatnio edytowane przez majka777 ; 26-04-2008 o 07:56

lucyna
    Guest

Całe szczęście, że to nie ja muszę wybierać. Uwielbiam Bukowe Berdo i Tworylne. Obie wersje równie ciekawe.
    Lubię ten szlak. Niestety, rzadko nim chodzę. W tym roku byłam tylko na odcinku Ustrzyki Dolne-Równia. Dobrze oznakowany. Poprawiono oznakowanie powyżej Dwernika. Tam czasami turyści gublili oznakowanie.

Przypomniałam sobie. Jeszcze dwukrotnie zahaczałam o ten szlak na szkoleniach. "Tropiliśmy" wilki i niedźwiedzie. Uważaj, sama widziałam tam tropy świeżutkie misi. W okolicy szlaku można spotkać tego młodego misia co to poturował kobietę. Nie pchaj się w gąszcza i młode świerszczyny i jedliny. Idź głośno.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-04-2008 o 17:47

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2007

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta

Przypomniałam sobie. Jeszcze dwukrotnie zahaczałam o ten szlak na szkoleniach. "Tropiliśmy" wilki i niedźwiedzie. Uważaj, sama widziałam tam tropy świeżutkie misi. W okolicy szlaku można spotkać tego młodego misia co to poturował kobietę. Nie pchaj się w gąszcza i młode świerszczyny i jedliny. Idź głośno.
    Lucyna, no nie powiem, żebyś mnie wybitnie uspokoiła z tym misiem
    W gąszcze, młode świerszczyny i jedliny raczej nie będę się pchała, no chyba że w poszukiwaniu oznakowań :)

PS: Co oznacza "idź głośno"?

MP
    Ostatnio edytowane przez majka777 ; 27-04-2008 o 09:02

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Nie chodzi o tranzystory na full bynajmniej

Nie jestem specjalista od głosnego chodzenia, ale normalny marsz już powoduje nierzadko wystarczający hałas. Jeśli będziecie w trakcie spaceru rozmawiać, to juz jesteście słyszalni dla okolicy wystarczająco.
    Nie trza się drzeć, śpiewnika przerabiać...poza tym bez przesady - prawdopodobieństwo napatoczenia sie na niedźwiedzia jest jak .... grasz w lotka?

Pozdrawiam:)

lucyna
    Guest

W ramach akcji o której wspominał Macin doszło do ciekawego odkrycia. Nie wiem czy kiedykolwiek byliście w Hołuczkowie. Jeżeli nie to proszę wpiszcie do swojego kajecika. Znajduje się tam drewniana cerkiew. To szlak ikon doliny Sanu. Obok swiątyni, na cmentarzu stała piękna figura Matki Bożej. Nikt nie wiedział skąd się wzięła. Legeda mówiła iż przepłynęła z wielką wodą. Ostatnio pewnien historyk sztuki, nie pamietam nazwiska zbadał owe dzieło. Okazało się, że kiedyś owa figura stała na 3 metrowym cokole obok nieistniejącego dworu. Odrestaurowano ją. Jak tylko znajdę chętnego z samochodem to z miłą chęcią pojadę ją zobaczyć. Ponoć wygląda pięknie.

lucyna
    Guest

Ponoć najciemniej jest pod latarnią. Coś w tym stwierdzeniu jest na rzeczy. Ostatnio połazęgowałam szlakowo po najbliższej okolicy. Polecam ekomuzeum "W krainie bobra". Ciekawa trasa pod względem przyrodniczo-historycznym. Dobrze opisana, przy każdej atrakcji jest bogato ilustrowana tablica.
    Co mozna na niej zobaczyć? Kotlinę Uherczańską czyli zwiedzanie wsi: Uherce, Zwierzyń, Myczkowce, Orelec. Od dawna jestem zauroczona tymi terenami. Są piękne. Moim faworytem jest martwa odnoga Sanu, Skała Myczkowiecka, bliskie okolice Jeziora Myczkowieckiego. Wędrując nią można obejrzeć dawny dwór Herbutów-obraz rozpaczy, dobrze utrzymane cmentarxze wojenne z I i II wojny, barokowy kościół otoczony murem obronnym w Uherach i cerkwisko oraz dom ubogich w tej miejscowości. Z atrakcji przyrodniczych to: wodospad na Olszance, rezerwaty Bóbry w Uherach, Przełom Sanu pod Grodziskiem, Koziniec, Grąd w Średniej Wsi. Nie wiem dlaczego nie uwzględniono jako atrakcji kurhanu.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 16-12-2008 o 16:45

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)