Nie wiem do jakiej miejscowości należy przysiółek Kostryń.
Jest w gminie Olszanica.
Tak, to jedna z zagadek archeologicznych. Najprawdopodobniej pochodzi z tego samiego okresu co słynne kopce w Krakowie. To część "forytyfikacji" ciągnących się aż w okolice Przemyśla.
Na Czulni są wcześniejesze o 4 wieki kopczyki sygnalizacyjne. Nie wiem gdzie.
jakiego kurhanu Lucyno? gdzie on jest dokładnie?
sorki, sorki już wiem o co chodzi. kapliczka!! cos mi się pomieszało.
Kostryń jest przysiółkiem miejscowości Uherce Mineralne, ale kilka budynków należy do Glinnego. Kapliczka słupowa prawdopodobnie z przełomu XVII i XVIII wieku stoi na szczycie średniowiecznego kurhanu. Ta atrakcja znajduje się na terenie prywatnym i aby obejrzeć ją z bliska należy uzyskać zgodę właścicieli terenu - państwa Urban
Dziekuję za wyjaśnienie i witam na forum.
Sięgnęłam do swoich notatek (nie zapisałam źródła z tego co pamietam była to monografia poświęcona kurhanom, książka mi zginęła, przy okazji do jasnej cholery to ją pożyczył i nie oddał?).
Jest to stożek o ściętym wierzchołku na planie elipsy 24x17 m o wysokości 8 m. Został wtórnie przystosowany do funkcji religijnych, kapliczka została w 1969 r wpisana do rejestru zabytków. Ma 3,5 m wysokości, trzy kondygnacje, zbudowana na rzucie kwadratu o boku 1 m.
Ze świeżych informacji. "Kraina bobra" o której pisaliśmy zajęła drugie miejsce w konkursie na bieszczadzkie eko-muzea. Najlepszym okazało się i moim zdaniem zasłużenie "Trzy kultury" w Lutowiskach. Niestety, to którego część tak sposobała się Joorgowi i mi czyli "Hoła" uplasowało się na trzecim miejscu.
Mam bardzo dobrą wiadomość. Mamy zaproszenie od Flika, który wytyczył tę ścieżkę. W styczniu trepczemy tam. Takie szkolenie przewodników w ramach spotkań Komitetu Powitalnego.
www.uflika.com.pl
www.bieszczady.net.pl/ekomuzeumhole.php
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 19-12-2008 o 18:21 Powód: dodałam linki
Proszę Flika ode mnie serdecznie pozdrowić!!!!!
WUKA
www.wukowiersze.pl
Wątek będzie w rozszerzonej formie kontynuowany na innym forum
www.forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?t=6802
Ozdobił go bardzo ciekawą fotorelacją Wojtek czyli vm2301
To Caryńskie już w tych GST leży?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki