Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Rowerem z Krywego do Studennego

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Rowerem z Krywego do Studennego

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Moim zdaniem część tej drogi znajduje się na terenie rezerwatu.
    Interesują mnie ustalone granice rezerwatu. Nie granice rez. Twoim zdaniem.
    Bo mi Leśniczy i Nadleśniczy zwrócili uwagę na niewałaściwe zachowanie na terenie rezerwatu.
    Skoro się niewłaściwie zachowujesz to mieli rację.
    Bo nie wprowadzamy tam komercyjnie grup. Bo to jest OSTOJA pewnego gatunku, którego populacja jest zagrożona. Także zagrożona przez szwędających się turystów.
    Ale nie zagrożona przez szkolenia, imprezy, motorki crossowe (nie powiem czyje), konie, itd.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Interesują mnie ustalone granice rezerwatu. Nie granice rez. Twoim zdaniem.

Skoro się niewłaściwie zachowujesz to mieli rację.

Ale nie zagrożona przez szkolenia, imprezy, motorki crossowe (nie powiem czyje), konie, itd.
    Jeżeli popełniłam błąd to przepraszam. Nie zamierzam starać się o wgląd do operatu ochrony rezerwatu. Swego zdania na temat poruszania się po tej dolinie nie zmieniłam.

Mieli rację.

Daruj sobie te komentarze. To z kim wspólpracuję to moja sprawa

Na forum od
    09.2002

Swego zdania na temat poruszania się po tej dolinie nie zmieniłam.
    Bardzo słusznie, każdy może i powinien mieć swoje zdanie a forum jest po to żeby go wyrażać. Problem wyniknął nie z powodu zdania - zauważ to wreszcie. Ktoś o coś pyta to albo mu sie odpowiada zgodnie ze stanem faktycznym, albo wcale nie odpowiada, albo pisze się jest tak i tak, ale moim zdanie: to, to i to. Proste. Zamiast kategorycznego: jest zabronione, jeśli nie jest się pewnym. Osobiście też wolę, aby jak najmniej ludzi się tam poruszało - zwłaszcza tych, którzy schodzą z drogi w rezerwat.

Jeszcze jedno: gdyby przypadkiem okazało się, że jednak przed samym Studennem droga zachodzi w rezerwat - co nie wynika z żadnej mapy ani z żadnej tablicy ze schematem rezerwatu umieszczonym w terenie - to niech Nadleśnictwo to oznakuje i postawi "zakaz wstępu", co mimo wszystko spowoduje jedynie to że ludzie szybko zrobią sobie skrót omijający ten fragment (teoretycznie). Przecież planując granice rezerwatu i prowadząc je tak a nie inaczej, ktoś bardzo się starał aby nie przekraczał on drogi - widać jakiś cel w tym był. Ruch jest tam i tak minimalny - nawet w środku sezonu.
    Piotr

lucyna
    Guest

Bardzo słusznie, każdy może i powinien mieć swoje zdanie a forum jest po to żeby go wyrażać. Problem wyniknął nie z powodu zdania - zauważ to wreszcie. Ktoś o coś pyta to albo mu sie odpowiada zgodnie ze stanem faktycznym, albo wcale nie odpowiada, albo pisze się jest tak i tak, ale moim zdanie: to, to i to. Proste. Zamiast kategorycznego: jest zabronione, jeśli nie jest się pewnym. Osobiście też wolę, aby jak najmniej ludzi się tam poruszało - zwłaszcza tych, którzy schodzą z drogi w rezerwat.
    Piotrze w tym wypadku pozostaje mi tylko powołać się na przewodnik Piotra Szechyńskiego "Bieszczady na rowerze" wydawnictwo Pacal
    Trasa 17 Wsie, których nie ma i internauci, którzy są
    Zatwarnica-Hulskie-Obłazy-rezerwat "Krywe"-Sekowiec-Zatwarnica
    Str 130
    "3.4 km Zjeżdżając łukiem w prawo, mijamy tablicę rezerwatu "Krywe", na którego teren właśnie wjechaliśmy."

Nie mam podstaw aby nie wierzyć Autorowi.

Na forum od
    09.2002

"3.4 km Zjeżdżając łukiem w prawo, mijamy tablicę rezerwatu "Krywe", na którego teren właśnie wjechaliśmy."
    Nie mam podstaw aby nie wierzyć Autorowi.
    Duże uproszczenie, może i zbyt duże, ale ma swoje plusy - natomiast Ty jako przewodnik musisz wiedzieć (i wiesz) że w praktyce te tablice nie są stricte granicami rezerwatu. Zauważ też że cytowana przez Ciebie trasa poszła dalej stokówką a nie dołem (a mogła), mimo że ta dołem jest znacznie bardziej atrakcyjna - na pewno przyczyną nie był rezerwat - to akurat gwarantuje. Suma sumarum musisz w w/w wypadku nie wierzyć :D
    Piotr

lucyna
    Guest

Suma sumarum musisz w w/w wypadku nie wierzyć :D
    Pogubiłam się. Komu nie mam wierzyć? Piotrowi czy Piotrowi Szechyńskiemu? :P

Dla niewtajemniczonych. To Piotr jest autorem przewodnika o którym rozmawiamy. Sam przewodnik polecam mimo tego, że Autor cokolwiek o nim niepochlebnie powiedział. :D
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 03-03-2008 o 08:43

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)