Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Lokalny egoizm w praktyce...Magurski PN

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Lokalny egoizm w praktyce...Magurski PN

Masz rację Kuba. Kompromitacja całkowita.
    Kuba z tego co się oriętuję rada naukowa wpóldecyduje o powstaniu obszarów objetych ochroną całkowitą. Bierze udział w opracowaniu planu ochrony parku narodowego. Na pewno uczestniczyła w decyzji o zamknięciu doliny Ciechani. Nie mam dotępu do popularnego planu ochrony Magurskiego Parku Narodowego ani do operatu ochrony.
    Każde stado żubrów ma swoje obszary bytowania letniego i zimowego. Jest oczywiste, że w innych miejcach pożywiają się, a w innych odpoczywają.
    Na dzień dzisiejszy nawet nie wiem w jakich miejscach przebywają żubry na terenie Bieszczadzkiego Parku Narodowego. I czy w ogóle są na terenie parku. Jest mapa występowania tego gatunku opracowana przez Głowacińskiego w 1996 ale nie mam do niej dostępu.
    Żubr to nie krowa którą wiążesz na paliku. Mógł występować na terenie parku w chwili zamykania doliny Ciechani. Nie oznacza to jednak, że jest obecnie.
    I nie łap mnie proszę za słówka.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 10-04-2008 o 16:52 Powód: Były błędy

lucyna
    Guest

Zaczęłam sprawdzać.
    1.Na konferencji pani naukowiec na pytanie o żubry na terenie Beskidu Niskiego odpowiedziała:
    "Nic mi na ten temat nie wiadomo"
    2.Pan leśnik i pan biolog mówili podobnie
    Nie ma populacji, być może pojawiają się pojedyńcze osobniki.
    3.Inny biolog stwierdził, że można je spotkać np. Jaśliskim Parku Krajobrazowym.
    4.Ekolog blokujacy pewną inwestycję we wschodniej części BN stwierdził iż tam na polanie czasami można spotkać żubry.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    KR

Kto zna "lokalne piekiełko" wie ,ze to nie przyroda była powodem zamkniecia szlaku niebieskiego, nawet nie imprezownia MPN ...... :(

Wiec skończcie o Żubrach a zacznijcie o czołgu - tez tam ponoć jest :)

RAV

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez RAV Zobacz posta
    Kto zna "lokalne piekiełko" wie ,ze to nie przyroda była powodem zamkniecia szlaku niebieskiego, nawet nie imprezownia MPN ...... :(

RAV
    Wiesz, w tym momencie chodzi nie o to co jest, ale o to co podają że jest powodem, ze dolinę zamknięto.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez RAV Zobacz posta

RAV
    Coraz bardziej zaciekawia mnie ten temat. Wątek obumiera lub zamienia się w kolejną wojenkę podjazdową ale w realnym świecie dość dużo słyszę o Magurskim PN. I nie są to pochlebne słowa.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)