Naprawdę nic nie słyszałeś o "ostoi żubra w Ciechani"? To jedna z najbardziej znanych spraw w światku przewodnickiem. Jeden z przewodników z Jasła był na spotkaniu z dyr MPN w sprawie Ciechani. Wtedy usłyszał, że dolina ta ma być chronina, bo tam jest ostoja żubra. I poszło to w świat. Były nawet w internecie zdjęcia ilustrujące to wyraźenie. Puszka piwa z napisem Żubr położona w jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w tej dolinie.
Ta informacja jest nie do sprawdzenia. Żaden naukowiec nie poda Ci lokalizacji stada. Jeżeli nawet poda to Ty tej informacji nie zamieścisz w internecie.
Wiem, że na terenie Beskidu Niskiego są żubry. Dowiedziałam się o tym na szkoleniu. Dość głośna sprawa sprzedaży dużego kawałka ziemi położonego w otulinie. Nowy właściciel chciał ten obszar podzielić na małe działki. Wtedy ekolodzy i pracownicy smorządu postanowili zablokować parcelację i założyli sprawę w sądzie. Niestety, wyrok był niekorzystny. Sędziowie stwierdzili, że zubry można przepędzić.
Czy żubry znajdują się na terenie MPN? Nie wiem? Nie prowadziłam badań. Z tego co wiem jest tam 3 czy 4 strefy ochronne ssaków.

Odpowiedz z cytatem