Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Akcja "Wisła" po latach

Mieszany widok

Domyślnie Odp: akcja "Wisła" po latach

Cytat Zamieszczone przez wojtek legionowo Zobacz posta
    A kto zwróci życie mojej rodzinie zamordowonej pod Kostopolem dworek z itd bo strona Ukraińską nie kwapi się i nie ma zamiaru a pisma to ja sobie mogę pisać na przysłowiowy Berdyczów
    Ja myślę ,że powinno to być załatwione już dawno. Życia oczywiście Twoim bliskim nikt nie wróci podobnie jak nikt nie wróci życia pomordowanym Polakom wyznania grekokatolickiego lub prawosławnego zamieszkującym kiedyś Bieszczady i wielu wielu innym ludziom zamordowanym różnych zakątkach świata. Ten wątek nie jest o waśniach polsko-ukraińskich ale o rekompensacie za utracone dobra w wyniku bezprawnej akcji wymierzonej we własny naród.

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: akcja "Wisła" po latach

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    rekompensacie za utracone dobra w wyniku bezprawnej akcji wymierzonej we własny naród.
    Boh pomyłuj. Nie jestem ukrainożercą, w moich żyłach także płynie krew ludzi stąd, część rodziny ze strony mojej Mamy została wysiedlona w ramach akcji "Wisła" (dla odmiany część została zamordowana przez sowietów) ale sądzę, że Twoje słowa przypominają słynny artykuł M. Kozłowskiego "Łemkowskie lasy, spór o sprawiedliwość". Twierdził on, że akcja "Wisła" była "drastycznym złamaniem przez WP wszelkich konwencji i zasad dotyczących prowadzenia wojny". Akcja Wisła została potępiona przez polski sejm ale nie przesadzajmy. Jest taki tytuł pewnej publikacji "Bez Wołynia nie byłoby akcji "Wisła".
    Nie zapominaj, że jednak OUN-UPA oraz jeszcze większa ohyda czyli SKW (Samoobronne Oddziały Kuszczowe" dążyły do rozerwania całości terytorialnej Polski. Słynna Zakerzonia ciągnąca się aż po Krynicę.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)