Zobacz wyniki ankiety: Bieszczadzki powiat czy powiaty?

Głosujących
17. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Sanocki

4 23.53%
  • Bieszczadzki

2 11.76%
  • Leski

3 17.65%
  • Nic nie zmieniać

7 41.18%
  • Nie mam zdania

1 5.88%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Powiat czy powiaty - ankieta

Domyślnie Odp: Powiat czy powiaty - ankieta

ja też kursowałem dopóki jesteśmy młodzi rewolucji nigdy dość

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    ja też kursowałem dopóki jesteśmy młodzi rewolucji nigdy dość
    Odna riewoliucija uże była. I chwatit !

Młodość jest b. potrzebna - celem przezwyciężenia wszelkiego skostnienia, w tym i w administracji publicznej. Zresztą - wszędzie.
    Bo za dużo starych - to tragedia.
    Ale za dużo młodych - to komedia.

Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Wikipedia:
    Herbem ziemi sanockiej jest w polu błękitnym dwugłowy orzeł złoty z takąż koroną pod nim umieszczony. Kolory żółty i błękitny są barwami herbowymi Piastów śląskich zapisanych w XIV-wiecznym herbarzu flamandzkim Gerlego. Znak dwugłowego orła nawiązuje do symboliki Orientu, który pojawił się XIII w. z sąsiadującej z Polską Rusią Halicką. Złoty (żółty) orzeł jest symbolem siły i praworządności nawiązującej do heraldyki opolskiej linii Piastów oraz osoby księcia Władysława II Opolczyka, który obdarzył te ziemie szeregiem przywilejów i fundacji.
    Sanok - przewodnik, Robert Bańkosz, Rzeszów 2008:

Złoty dwugłowy orzeł bizantyjski w niebieskim polu jest średniowiecznym symbolem używanym jako godło dawnego, ruskiego księstwa przemyskiego. Nie wiemy kiedy dokładnie pojawił się na naszym terenie, lecz świadczyłoby o związkach miejscowych książąt z Bizancjum, czego przykładem jest choćby ks. Anna, żona Romana, Matka Daniela Halickiego, pochodząca podobno z cesarskiego rodu bizantyjskiego, która przebywała w Sanoku w 1205 r. Po śmierci księcia Romana w bitwie pod Zawichostem szuka wsparcia u króla węgierskiego, w celu utrzymania dynastii na tronie. Z nim to właśnie spotkała się w sanockim grodzie[...]
    R. Bańkosz nie wspomina nic o W. Opolczyku, dla którego ziemia ta była lennem 1370-1372... być może to nie miało znaczenia i szkoda zaśmiecać przewodnik taką możliwością genealogii herbu sanockiego... albo genealogia z wikipedii jest wyssana z palca...? może by ten wpis na wikipedii zmienić...?

lucyna
    Guest

Wg mojej wiedzy, a wiesz kto mnie szkolił dwugłowy orzeł jest godłem księstwa przemyskiego.
    Symbol bizantyjski: dwoistość władzy cesarzy: świeckiej i religijnej. Po zajęciu tych ziem przez Kazimierza Wielkiego został nadany jako herb ziemi przemyskiej , a po przeszedł na horagwie ziemi sanockiej.
    Ziemia sanocka ma złotego dwugłowego orła, a przemyska srebrnego.
    Nie widzę sprzeczności. Opolczyk był namiestnikiem władającym naszą ziemią w zastępstwie Andegawena.

Marcin dlaczego cytujesz Bańkosza. O ile mnie pamięć nie myli to razem oprowadzaliśmy uniwersyteckich wykształciuchów z Bydgoszczy i to Ty opowiadałeś, a potem wdałeś się w dyskusję na ten temat z pewnym panem profesorem. Masz wiedzę więc po co zasięgasz naszej rady.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 20-03-2008 o 15:39

lucyna
    Guest

Sprawdziłam herb księstwa, potem ziemi przemyskiej, a następnie ziemi sanockiej.
    Herb cesarzy biznatyjskich: czarny dwugłowy orzeł na złotym polu. Ostatniego cesarza bizantyjskiego rozpoznano po bitwie (nie miał głowy) po charakterystycznych skarpetach z tym symbolem.
    www.atlasgeo.net/FOTW/flags/gr!byz.html

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Sprawdziłam herb księstwa, potem ziemi przemyskiej, a następnie ziemi sanockiej.
    Herb cesarzy biznatyjskich: czarny dwugłowy orzeł na złotym polu. Ostatniego cesarza bizantyjskiego rozpoznano po bitwie (nie miał głowy) po charakterystycznych skarpetach z tym symbolem.
    www.atlasgeo.net/FOTW/flags/gr!byz.html
    w zasadzie dwugłowy czarny orzeł koronowany jedną koroną,
    dzierżący miecz i jabłko był herbem ostatniego bizantyńskiego rodu cesarskiego
    - Paleologów/Palaiologów, wcześniej bywał i ptak z jednym łbem,
    jeszcze od zachodniorzymskiej symboliki pochodzący;

do dzisiaj znak ów łopoce (na żółty/złotym polu) często
    przed świątyniami prawosławnymi w Grecji i okolicach,
    (konstantynopolitański patriarcha był - z nadania sułtańskiego - etnarchą Rum Millet,
    tzn. swego rodzaju namiestnikiem Narodu Rzymskiego - prawosławnych Greków,
    w Imperium Osmańskim);
    choc powinno tam widnieć raczej podobne ptaszysko z dikanikionami (pastorałami)
    w łapach, jako oficjalny emblemat greckich ortodoksów

Zaś ostatni cesarz bizantyński, czy raczej rzymski (Basileos kai Autokrator Romaioi)
    Konstantyn XI Paleolog Dragasz faktycznie rankiem 29 maja 1453 roku
    ruszył bez szans, jak prosty żołnierz, przeciw atakującym Turkom
    (choś w właściwie w armi Mehmeda zwanego odtąd Zdobywcą było i Greków
    wielokroć więcej niż wśród obrońców Konstantynopola...)
    jednak ciała jego w stosach poległych ponad wszelką wątpliwość nie rozpoznano,
    co stało się nawet podstawą legendy o cudownych ocaleniu władcy i jego rychłym powrocie
    - na co wciąż oczekując (-; łączę

Serdeczności,

Kuba

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Miasto gdzie jedna droga prowadzi w pole buraków a druga ziemiaków.

Thumbs up Odp: Powiat czy powiaty - ankieta

Stolicą Bieszczadów, powinien być Sanok- oczywiście z siedzibą w Lesku.

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Moim zdaniem ta dyskusja w tej chwili niczego nie zmieni. Ale tak sądze, że błąd został popełniony na etapie wprowadzania reformy administracji. Wydaje się, że powinny pozostać dawne województwa (zamiast tworzyć powiaty) a jako drugi szczebel samorządowy wprowadzić regiony, które skupiałyby kilka wojewóztw. Myślę, że byłaby to tańsza i bardziej wydolna struktur. Jednoczesnie nie niszczyłaby już istniejących powiązań i struktur. Myślę, że byłaby to tańsze (mniejsza administracja), bo zamiast kilkuset powiatów, powstałoby kilka regionów.

Pozdrawiam
    Marek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)