Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Budowa w Cisnej

  1. #41
    Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława
    Postów
    3,646

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Cytat Zamieszczone przez Viperaberus Zobacz posta
    Tak sobie chłop wymyślił, to tak a reszcie od tego wara.
    a co ty go tak zawziecie bronisz??? masz swoje udzialy w tej knajpie czy co??
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

    na wiecznych wagarach od życia...

  2. #42

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Heh bladego pojęcia nie mam kto to jest, ale dziwi mnie wieszanie psów na chłopie, który taki a nie inny wymyślił sobie sposób na zarabianie na życie. Jego sprawa i tyle.
    Nikt tam specjalnie nikogo nie zaprasza, więc przymusu żarcia tam nie ma.
    Do tego chałupa staje w takim miejscu, że raczej Bieszczad nie zeszpeci. :D
    Sława Starym Bogom...

  3. #43
    lucyna
    Guest

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    Lucyna,podziwiam Twoją obszerną wiedzę w każdej dziedzinie.Napisałam "najtaniej i najpyszniej"(bo tego szukam w drodze).Wymagania estetyczne zaspakajam w innym miejscu a karczma jest dla mnie(jeśli dania są tego godne)miejscem biesiad z przyjaciółmi.Większość wie,gdzie jest najlepsza golonka,bez podawania nazwy i adresu."Budowa w Cisnej"jeszcze nam wszystkich swoich tajemnic nie odkryła poza "facjatą".
    W zacnym taurusie to może kiedyś były dobre golonki. W marcu i kwietniu byliśmy tam i prawdę powiedziawszy kiepsko. Jeszcze jako tako karmią w tym Taurusie w pobliżu muzeum lalek. W tym drugim większym to ohyda. Ziemniaki były tak słone, ze niejadalne. Mięso z wczoraj. Kapusta była zasmażana i to wiele razy.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 24-04-2008 o 23:18

  4. #44
    lucyna
    Guest

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Cytat Zamieszczone przez dorota z krakowa Zobacz posta
    Dajmy właścicielowi szansę na ukończenie budowy i ugotowanie czegokolwiek. I spójrzmy na to w ten sposób - lepsza taka cepeliada niż pagoda w stylu McDonald'sa
    Zgadzam się z Tobą. To było tak ironicznie napisane.
    Nie mam zamiaru niczego wysadzać ani podpalać.
    Tym bardziej, że akurat Cisna, to nie moje klimaty.
    Poczekamy, zobaczymy, a przede wszystkim odbędziemy degustację.
    Mnie jest tylko przykro, że różne cwaniaczki usiłują robić kasę na Łemkach, Bojkach czy Hucułach, nie mając nawet bladego pojęcia, co jedli ci ludzie...
    To przecież byli biedacy, którzy na co dzień spożywali zupę z pokrzyw, lub jakieś inne ugotowane zioła; od święta może może rosół z kury, smaku którego nawet nie potrafimy sobie wyobrazić.
    Pierogów z rydzami chyba nie robili - po pierwsze mąka służyła do pieczenia chleba, a po drugie, piszcząca bieda, ciężka praca, walka o trwanie i przetrwanie w tych warunkach i czasach - chyba nie były inspiracją do myśli o takich fanaberiach.
    Natomiast uważam, że ktoś zakładając autentyczną, bieszczadzką knajpę, powinien dotrzeć do źródeł - podawać w niej takie potrawy, jakie faktycznie gościły na stołach w tutejszych mieszkańców - zupa z pokrzywy - czemu nie, podpłomyki czy inne bieda-placki, jakieś przetwory z autentycznych leśnych malin, borówek...[/quote]


    A skąd Ty wiesz co będzie serwowane. Polecam kilka książek kucharskich regionalnych np."Kuchnia podkarpacka", "Leksykon podkarpackich smaków" itd. Jak przeczytasz przepisy i kilka regionalnych potraw przygotujesz to pogadamy. Akurat pierogi były podstawą diety w Bieszczadach.
    Kończ Waćpani wstydu oszczędź.

  5. #45
    lucyna
    Guest

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Podam Wam sprawdzony przepis z Równego Beskid Dukielski
    ciasto: 50 dag mąki pszennej razowej, 50 dag mąki, 10 dag drożdży, 2 zółtka, 1 jajko, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 3 łyżeczki oleju,
    nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty, 30 dag grzybów, 2 cebule, 15 dag boczku, sól, pieprz

    Mleko podgrzać, dodać cukier, drożdze, mąkę w takiej ilości aby zaczyn miał gęstość smietany.Odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn, połączyć z resztą składników, na końcu dodać olej. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
    Kapustę ugotować, dokładnie odcisnąć, posiekać. Cebulę udusić z posiekanymi grzybami. Boczek schłodzić, pokroić w drobną kosteczkę i wytopić. Wszystkie składniki nadzienia połączyć i przyprawić. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm nadziewać pierogi mocno sklejając. Układać na blachę zlepieniem do góry, smarować jajem, posypać kminkiem. Piec w tem 180 stopni.
    Kiedyś takie pierogi pieczone były w piecu chlebowym na liściach kapusty. Teraz może być piekarnik ale smak inny
    Przepis zaczerpnęłam z "Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego".

  6. #46
    Bieszczadnik Awatar Ala
    Na forum od
    06.2004
    Postów
    66

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    A zeby wszystko bylo pieknie i po bieszczadzku kelnerzy powinni chodzic w lapciach.

  7. #47
    Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań
    Postów
    4,224

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Cytat Zamieszczone przez Ala Zobacz posta
    A zeby wszystko bylo pieknie i po bieszczadzku kelnerzy powinni chodzic w lapciach.
    Według takiego kryterium, to wolałbym w Cisnej jakąś knajpę "U Hawajki" . Nie byłoby po bieszczadzku ale miło napewno
    bertrand236

  8. #48
    Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa
    Postów
    150

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Cytat Zamieszczone przez Viperaberus Zobacz posta
    emmmmm o co chodzi? :)
    Że się podpisuje pod tym co napisałeś.

  9. #49

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    A to gitarra pani Gosiu! :D
    Sława Starym Bogom...

  10. #50
    Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen
    Postów
    1,636

    Domyślnie Odp: Budowa w Cisnej

    Przetestowałem knajpę. Puki co- godna polecenia. Jeśli chodzi o jakość jadła (w przystępnej cenie), wyprzęgają wszystkie znane mi knajpy w biesach.
    Załączam fotki 2 kart menu, oraz placek po bieszczadzku- KOLOS!

    Czas realizacji zamówienia jak na ten tłok co tam był- fenomenalny. Jedyna wada, to stoły, przy których niby mają się mieścić 4 osoby 2x2, a ledwo co zmieściłem się we 2 osoby. Knajpa pozornie duża- szeroki front, ale płytka, a co za tym idzie niewielka.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. OW Perełka w Cisnej
    Przez Paweł w dziale Zakwaterowanie i usługi
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 04-02-2014, 13:10
  2. Gastronomia w Cisnej.
    Przez WUKA w dziale Oftopik
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 18-12-2010, 19:45
  3. Posterunek MO w Cisnej
    Przez Jurko51 w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17-12-2009, 19:28
  4. Budowa Gospodarstwa Agroturystycznego
    Przez Piotr Tuniewicz w dziale Oftopik
    Odpowiedzi: 44
    Ostatni post / autor: 09-08-2006, 16:33
  5. Budowa na Tworylnem?
    Przez zillo w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 05-06-2006, 15:40

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •