Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
cóż, mieszamy dwie ustawy... jedna, która mówi, że z zakazu zwolnione sa paralotnie (Rozp. Min. Infrastruktury z 9 października 2003 r.) i druga która mówi że zarządzający ma prawo udzielic zgody! NIE ZAKAZYWAĆ! Gdyby był prawny zakaz, nie musiała by czynić tego Dyrekcja!
Nie wiem, co Wy (?) sobie tam mieszacie
(w każdym razie zażywanie tej mieszaniny na jasność myśli raczej dobrze nie wpływa)
ale w przepisach nie ma jakiejkolwiek sprzeczności czy pomieszania.
Spójny i stosunkowo (jak na nasze prawo) jasny system norm ogólnych i szczegółowych.
Normy z aktów powszechnie obowiązujących powtórzone czy doprecyzowane
w regulaminie PNu to tez nic niezwyklego - w wielu dziedzinach tak bywa,
dla lepszej bezposredniej informacji obywateli o legalnych ograniczeniach ich praw.

Jakoś dziwnym trafem nikt nie odniósł sie do mojej uwagi, że z latania nad połonimnami mogło by byc wiecej pożytku przy współpracy obu stron. Gdyby to ode mnie zależało, to niech latają i wypatruja tych co naprawdę szkodzą Bieszczadom. Przybyło by trochę Strażników w parku. I TO ZA DARMO!
Gdybym zaproponował, że jak mi parkowi pozwolą pobiwakować na grzebieniu Krzemienia,
to będę się gratis rozglądał za śmiecącymi i zbaczającymi ze szlaku
- też by pewnie nikt poważnie się nie odnosił.

I naprawdę zaczynam odbierać to forum jak Towarzystwo Wzajemnej Adoracji...
Jeśli brak adoracji wobec Twoich poglądów i formy ich wyrażania przez dyskutantów
odbierasz jako ich adoracją wzajemną - to pozostaje życzyć przyjemnego odbioru.
Tedy życzę.

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
Zdaję sobie sprawę że kolegami nie zostaniemy. Niemniej dziękuję za wyjaśnienia. Ja także nie latam ,ale do zrozumienia jasnych przepisów nie jest to wymagane.

Jak widać zrozumieć tych jasnych przepisów raczej Ci się nie udało
(a starczyłoby tylko doczytać załącznik będący częścią rozporządzenia, które sam przywoływałeś);
za to udało Ci się kilkakroć wywyższać - butnie, a bezpodstawnie - nad innych dyskutantów,
ignorując ich argumenty i cytaty - jak się okazało - podstawne.
I - mając już podany stan prawny - nawet P.T. Wspomnianych słowem nie przeprosiłeś.
Chciałbyś mieć kolegę o takich manierach i kulturze dyskusji?

Pomyślałem sobie kiedyś – gdyby wszyscy zwiedzali Bieszczady tak jak paralotniarze to wyglądały bo one tak jak 10.000 lat temu.

Może raczej coś nad 65 milionów lat temu - wtędy bodaj jęły zdychać pterodaktyle itp. (-;

Reasumując dokładnie:
Nad BPN może latać wszystko powyżej 1000 m

Taak

, ale z wyłączeniem paralotni bez napędu , które mogą latać nad BPN – po prostu mogą latać wszędzie.

Niee
- z ewentualnym wyłączeniem lotni/paralotni bez napędu,
jedynie wówczas, gdyby zgodził się na to park

ps. Pan dyrektor zakazał latania paralotnią w całej wysokości troposfery w obrębie BPN.
Nie.
Napisał krótko w regulaminie 'dla ludzi' - w innych przypadkach zakazów
też możnaby się doszukać wyjątków z ustaw czy rozporządzeń,
których regulamin nie przepisuje - zbyt zakrzaczony byłby wówczas jego tekst.

Prawo należy (choc to czasem niełatwe) postrzegać jako system
- spójny i niesprzeczny wewnętrznie. Tu akurat nie ma z tym problemu:
dyrektor = zarządzający PNem odmawia zgody na to, co w jego gestii pozostawia
powszechnie obowiązujące prawo.
Tyle.

Serdeczności,

Kuba