Strona 24 z 26 PierwszyPierwszy ... 14 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 252

Wątek: Paralotnie nad BPN . cd..

ufoludek
    Guest

Domyślnie Odp: Paralotnie nad BPN . cd..

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Moją sąsiadką w Bieszczadach jest samica puchacza (zagrożona wyginięciem). Zaniepokojona nisko przelatującą lotnią przeniesie lęg. Przy takiej operacji ok 50% lęgów ginie.
    Długi
    Temat powraca co jakis czas i nie wyglada zeby mial sie szybko zakonczyc.. Od dluzszego czasu sledze co szanowne grono tu wypisuje i obiecalem sobie, ze nie skomentuje... Niestety, wypowiedzi takie jak zacytowana powyzej mnie po prostu przerazaja. Przypomina mi to nieco wywiadzik: http://poboczem.pl/news/straszny-wyp...iem-tv,1339207

Nalezy sie zastanawiac nad ewentualnym wplywem lotow nad parkiem ale nie popadajmy w paranoje. Paralotniarze (zwlaszcza, ze rozchodzi sie tylko i wylacznie o przeloty nad parkiem) raczej nie sa najgorszym co sie moze przytrafic Bieszczadom.

Tak, jestem paralotniarzem. Gdy moje umiejetnosci pozwola, chcialbym miec mozliwosc polatania nad tymi pieknymi gorami bez obawy o mandaty, ciaganie po sadach itp historie. Nie potrafie zrozumiec dlaczego w tym kraju wszystko musi byc stawiane na ostrzu noza?

Na sam koniec... zycze wszystkim aby doswiadczyli krecenia w kominie z ptakami posrod gor, wrazenie jest po prostu niesamowite. Tego nie da sie zapomniec.

Pozdrawiam
    ps. @vm2301, chyle czola za opanowanie i zdrowy rozsadek.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    @payonk
    Ja pytam, czy w prawie lotniczym, które jest tu kreowane jako nadrzędne nad innymi, jedynie słuszne i jako jedyne mające tu zastosowane jest przepis zabraniający lotów poniżej pewnego pułapu - analogicznie do samolotów, czy innych wehikułów z motorkiem.
    z tego co jest mi wiadomo to raczej nie ma zakazu. ale mogę się mylić.

pewnie muszę się spotkać osobiście i wytłumaczyć o co chodzi w tym lataniu nad parkiem.
    Dodam tylko, że tu nie chodzi tylko o paralotnie ale też o szybowce. Lotów szybowcowych nad parkiem jest o jakieś 95% więcej a jakoś ich się nikt nie czepia. Uprzedzając ja też nie ląduje w parku

W sprawie latania z mojej strony tyle. kto chce porozmawiać zapraszam na szybowisko w Bezmiechowej to sąsiadujące z Rezerwatem Dyrbek, w którym pomimo że od lat międzywojennych latają tam szybowce i samoloty, od lat 80-tych lotnie i paralotnie, żyją orliki krzykliwe, puchacze i puszczyki uralskie oraz czarne bociany i mają się dobrze

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez Karola Zobacz posta
    nic dodac, nic ując, - przecież my jesteśmy goścmi w Bieszczadach, więc powinniśmy szanowac tutejszy rytm przyrody i go nie zakłócac

wierzę, że nawet ludzie z małym pokładem empatii to zrozumieją
    Karola!!!! Zabiłaś mnie tymi "POKŁADAMI empatii"!!! Dawno nie pisałem na forum - od czasu pamiętnej dyskusji o bajce "O parkowaładcy i skrzydloludziach" - bo uznałem, że tak jak w polityce, nikt nikogo tu nie słucha a choćby najbardziej oczywiste argumenty strony przeciwnej, są ignorowane. Jak dziś wróciłem na Forum,. przekonałem się, że "nihil novi sub Bieszczady". Poza twoimi "pokładami empatii" Dla mnie bomba!!!

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez ufoludek Zobacz posta
    Temat powraca co jakis czas i nie wyglada zeby mial sie szybko zakonczyc.. Od dluzszego czasu sledze co szanowne grono tu wypisuje i obiecalem sobie, ze nie skomentuje... Niestety, wypowiedzi takie jak zacytowana powyzej mnie po prostu przerazaja.
    Przeczytałem jeszcze raz swój post i .... co w nim przerażającego????
    Park Narodowy, rezerwaty przyrody i ostoje zwierzyny ustanawia się dla wygody "przyrody" i na utrapienie ludzi. To oczywista oczywistość. Wiem, że zakaz lotu nad Parkiem jest jednym z takich utrapień. Zakaz biwakowania, zakaz wprowadzania psów, zakaz poruszania się poza szlakami, zakaz wstępu po zmroku, zakaz zbierania runa, zakaz zrywania ślicznych kwiatków, których kwitną całe łany, to wszystko też Cię przeraża? Pieszym wyznaczono szlaki, samochodom drogi. Jak wyznaczyć szlak dla lotni, aby nie przeleciała nad obszarem szczególnie chronionym? To jeszcze Ci powiem, że jak przypadkiem jakiś durny głuszec w końcu zechce założyć lęg przy szlaku na Smerek, to szlak zostanie zamknięty na czas lęgu. I mam nadzieję, że straż parku i zgraja wlontariuszy dopilnują przestrzegania tego zakazu. Parki Narodowe to nie tylko nasz obyczaj. Jak ziemia okrągła wszędzie ich pełno. Nie wszędzie są jednakowe regulaminy i w różnym stopniu restrykcyjności prowadzona jest ochrona przyrody. Nasz Bieszczadzki ma akurat taki regulamin i nie znalazłem tak naprawdę żadnego poważnego argumentu na zmianę regulaminu. Mniej więcej dwa razy do roku ktoś na tym forum narzeka na zakaz wstępu na Połoninę Bukowską, na zakaz biwakowania (wszyscy zapewniają, że kochają przyrodę i śmieci zabierają ze sobą). Czasem próbują i czasem płacą. Chcesz latać nad Bieszczadami? Ja też chcę rozpalić maleńki ogienek na Rawkach. Jak przekonamy do swoich pragnień dyrektora i radę naukową to Ty polecisz, a ja pobiwakuję. Ale do tego czasu to albo gdzieś indziej, albo mandat. I Ty i ja mamy swoje racje, ale to dyrektor parku jest tu gajowym.
    Pozdrawiam
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Payonku Drogi! Twoja niestrudzona popularyzatorska praca i znakomicie merytorycznie udokumentowane teksty zamieszczane na Forum, by wytłumaczyć, o co tak naprawdę chodzi w konflikcie między Wami, Paralotniarzami a Dyktatorem Parkowładcą, zasługują na szacunek i - niestety - skazane są na porażkę. Ci, których próbujesz przekonać i tak wiedzą swoje; są impregnowani na jakiekolwiek racjonalne argumenty - exemplum "Długi". To przykre, że dyskusja o prawach Skrzydłoludzi w Bieszczadach wpisuje się w tzw. polską debatę publiczną. Mające sens argumenty, nigdy nie trafią do przekonania tych, do których są kierowane. Oni i tak, jak w starym dowcipie, niezmiennie będą odpowiadać Tobie i innym paralotniarzom: a wy, latając, bijecie Murzynów.

Cytat Zamieszczone przez jotek Zobacz posta
    Karola!!!! Zabiłaś mnie tymi "POKŁADAMI empatii"!!! Dawno nie pisałem na forum - od czasu pamiętnej dyskusji o bajce "O parkowaładcy i skrzydloludziach" - bo uznałem, że tak jak w polityce, nikt nikogo tu nie słucha a choćby najbardziej oczywiste argumenty strony przeciwnej, są ignorowane. Jak dziś wróciłem na Forum,. przekonałem się, że "nihil novi sub Bieszczady". Poza twoimi "pokładami empatii" Dla mnie bomba!!!
    chyba każdemu przysługuje prawo swobodnej wypowiedzi, piszę , co myślę, co czuję, ot co...

Każdy ma prawo do własnej opinii i prawda jest stara, jak świat, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" hi, hi, hi

zabiłam "pokładami empatii" mówisz , no cóż "non omnia possumus omnes"

p.s. tak na marginesie, - uwielbiam wszystko ci związane z przestworzami, ale mam też priorytety
    Ostatnio edytowane przez Karola ; 23-07-2009 o 00:26

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Jeżeli porównujesz to co dzieje się w Tybecie z tymi waszymi niezrealizowanymi mrzonkami to ty nie jesteś paralotniarzem ale gołębicą, która fruwa bardzo wysoko nad Bieszczadami.
    ...
    Te trzy kropki to moje 5 punktów karnych za atak personalny na innego usera. I nie chodzi o gołębicę ale o takie słówko na w, które pada często na brytanie.
    Droga Lucyno! Po "pokładach empatii" Karoli, twoje wpisy na Forum są numerem dwa, pod względem intelektualnej świeżości. A skoro o gołębicy wspomniałaś, przypomnę kultowy tekst ze "Szpitala na peryferiach": gdyby głupota umiała fruwać, unosiłaby się Pani niczym gołębica. Ale, oczywiście, przypomniały mi się te słowa, tylko ze względu na "gołębicę".

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez Karola Zobacz posta
    chyba każdemu przysługuje prawo swobodnej wypowiedzi, piszę , co myślę, co czuję, ot co...

Każdy ma prawo do własnej opinii i prawda jest stara, jak świat, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" hi, hi, hi

zabiłam "pokładami empatii" mówisz , no cóż "non omnia possumus omnes"

p.s. tak na marginesie, - uwielbiam wszystko ci związane z przestworzami, ale mam też priorytety
    Karola, jesteś wielka!!!! A jak przeczytałem, że uwielbiasz wszystko, co związane z przestworzami, ale masz też priorytety, moim przeogromnym marzeniem jest spotkać cię gdzieś na prawdziwych bieszczadzkich szlakach, np. w jakieś knajpce w Polańczyku!

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Payonku Ci, których próbujesz przekonać i tak wiedzą swoje; są impregnowani na jakiekolwiek racjonalne argumenty - exemplum "Długi".
    I na wzajem

Ci, których próbujesz przekonać i tak wiedzą swoje; są impregnowani na jakiekolwiek racjonalne argumenty - exemplum "Długi".
    I nawzajem

PLAN OCHRONY REZERWATU PRZYRODY DYRBEK
    5. ...W odniesieniu do omawianego rezerwatu skala zagrożeń nie jest szeroka,
    natomiast natężenie oddziaływania niektórych czynników jest dość znaczne.
    Spośród zagrożeń określanych mianem antropogenicznych, mogących
    negatywnie wpływać na przedmiot ochrony wymienić należy przede wszystkim
    nadmierny ruch turystyczny. Podczas wykonywania prac terenowych w rezerwacie stwierdzono, iż jego teren narażony jest na intensywną penetrację ze strony turystów oraz amatorów lotów szybowcowych. Zjawisku temu, zwłaszcza w okresie letnim, sprzyja sąsiedztwo nowo powstającego ośrodka szkolenia szybowcowego oraz trasa rowerowa, przebiegająca podobnie jak żółty szlak turystyczny środkiem pasa szybowcowego. Tereny bezpośrednio przyległe do pasa narażone są na niszczenie runa leśnego, podrostów oraz niektórych cennych okazów roślin. Szczególnie silne wydeptywanie runa leśnego zaobserwowano w okolicy grzbietu oraz na ścieżce w oddziale 37 prowadzącej do źródełka, z którego korzystają w chwili obecnej piloci szybowcowi. ...
    Potencjalnym zagrożeniem dla przyrody rezerwatu jest infrastruktura
    powstającego ośrodka szkolenia szybowcowego, w skład której wejdą: lotnicze wielofunkcyjne laboratorium badawcze, hangar na szybowce, budynek kontroli lotów, szałas pilota, wyciągarka, wciągarka szybowców. ... Prace budowlane prowadzone obecnie na terenie „szybowiska” w chwili obecnej zaburzają walory krajobrazowe i wizualne omawianego terenu.
    W celu utrzymania bezpieczeństwa oraz widoczności na pasie szybowcowym, w najbliższej przyszłości może dojść do usuwania podszytu oraz
    lekkonasiennych gatunków drzew pojawiających się przy granicy z rezerwatem.
    Inne niepożądane zjawiska związane z antropopresją to: ustawianie
    drewnianych „beczek” na terenach prywatnych tuż przy granicy zachodniej
    rezerwatu służących jako miejsca noclegowe, płoszenie zwierząt, zwłaszcza ptaków przez turystów poruszających się po rezerwacie oraz szybowce i samochody (dowożące zarówno sprzęt do latania jak i samych amatorów lotów szybowcowych).
    Całość tekstu:
    http://www.parkiprz.itl.pl/pliki/pdf/dyrbek.pdf

Karola, jesteś wielka!!!! A jak przeczytałem, że uwielbiasz wszystko, co związane z przestworzami, ale masz też priorytety, moim przeogromnym marzeniem jest spotkać cię gdzieś na prawdziwych bieszczadzkich szlakach, np. w jakieś knajpce w Polańczyku!

wyluzuj jotek trochę, bo ta niby błyskotliwa złośliwośc - również intelektowi szkodzi

i popracuj trochę nad tym, bo naprawdę Twój sarkazm nie jest powalający, słabiutkie ...

na tym kończę tę jałową "polemikę", i nożyc z siebie nie zrobię

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)