Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 19 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 252

Wątek: Paralotnie nad BPN . cd..

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Paralotnie nad BPN . cd..

Prośba do moderatorów: temat lotów nad BdPN powraca regularnie w kolejnych wątkach, tłuczemy to samo od nowa ze dwa, trzy razy w roku, powtarzamy te same argumenty i jak nic z tego nie wychodziło poprzednio tak nie wychodzi i teraz. Bieżący wątek ma nawet 'ciąg dalszy' w nazwie :) Kuba zebrał tutaj garść przepisów z czytelnym komentarzem, jego adwersarze także przedstawili swoje... hmm... argumenty więc proponuję wszystkie nowe wątki na ten temat zamykać i kierować zainteresowanych tutaj, do tego wątku. Będzie łatwiej, szybciej i wygodniej.

Absolutnie nie sugeruję zamknięcia dyskusji* - w tym wątku można prać grochem o ścianę do woli. Coraz mniej chętnych co prawda, ale wolno. Dyrektor BdPN zabronić nam nie może

Bartek
    * jeżeli pranie grochem o ścianę można nazwać dyskusją
    Czterech panów B.

sebacave
    Guest

Eh uwalać najmniej ingerujący w przyrodę i naj. ekologiczny sport,nawet turysta musi wejś i zejść.Ile razy turysta,skitourowiec wychodzi poza szlak błądziwchodząc na cenne przyrodniczo tereny, a startujący paralotniarz ze szlaku może spokojnie lądować poza terenem parku.Zresztą kilkanaście osób w Polsce by tam latało,mało komu chce sie podchodzić z takim plecakiem.A warunki jedne z najlepszych w Polsce.Wypadki ilu ekologiczny śmigłowiec ściąga turystów,skitourowców w Bieszczadach,a paralotniarzy ile wypadków na rok na całą Polskę:) Coraz więcej szlaków dla ekologicznie srających koni,a po takiej ścieżce konnej nawet turysta sobie nogi połamie,tak ekologicznie wygląda.Coraz więcej dopuszczeń dla terenówek,quadów,motokros albo śmieszne dla nich mandaty.Nawet rowerzyści,samochody na terenie parku maja swoje trasy a dla paralotniarzy nic,zakazać całkiem bo za mało ich i za słabo niszczą przyrodę.Może pierdzeniem w atmosferę,bo nawet ptaki sie nas nie boją i często krążymy razem w kominach. Bukovske Vrchy czyli część narodowego parku po stronie słowackiej.Tam siakoś mogą się dogadać i mieć swoje startowiska w Parku Narodowym, a gór poza parkami maja dość dużo:)
    pozdrawiam
    www.gory.mandrek.info

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Zastanawiam się po co ci para- i inni lotniarze dźwigają te swoje lotnie, wszak zgodnie z tezą pewnego czeskiego lekarza , oni i bez tego powinni fruwać jak gołębice. Przecież rok temu było to samo, od tamtego czasu prawo się nie zmieniło. Niestety zawiodłem się, liczyłem iż przez rok choć odrobinę poprawi się ich zdolność rozumienia słowa pisanego, bardziej łopatologicznie niż zrobil to Jakub, już chyba się nie da.
    Pozdrawiam
    naive

Nie obchodzi mnie, czy to będzie czarownica na miotle, czy paralotniarze. Jeśli zakłócą ekosystem i będą płoszyć zwierzynę, będziemy ich karać. Od mandatu do sprawy w sądzie - zapowiada Tomasz Winnicki, dyrektor Bieszczadzkiego Parku Narodowego
    Na początku kwietnia rozpoczął się Bieszczadzki Puchar Paralotniowy, ale w tym roku zawodnicy będą mieć utrudnione zadanie. Jeśli nie będą się chcieli narazić na niemiłe spotkania z pracownikami Bieszczadzkiego Parku Narodowego, to będą musieli staranniej wybierać trasy przelotów. Bieszczadzki Puchar Paralotniowy to zawody, które wymagają od pilotów sporych umiejętności. Każdy pilot, korzystając tylko z urządzeń GPS i map, musi sam sobie wybrać miejsce startu i, wykorzystując korzystne prądy powietrzne, dolecieć jak najdalej. Rekordowy przelot należy do Michała Wardy z Rzeszowa, który w ubiegłym roku, startując w Bezmiechowej, przeleciał 103 km i wylądował w okolicach Lubaczowa.

Zawody trwają od kwietnia do września. Każdy z zawodników sam wybiera sobie miejsce i czas startu.

- Dobre warunki do latania są nad Bieszczadami, ale w regulaminie Bieszczadzkiego Parku Narodowego znalazł się zakaz latania paralotniami nad terenem parku. Chcieliśmy uzgodnić z parkiem zasady, na podstawie których moglibyśmy latać nad tym terenem, ale usłyszeliśmy, że niszczymy ekosystem i zgody nie będzie. Piloci nie chcą być ścigani przez strażników, dlatego nie zgłaszają się do zawodów - opowiada Wacław Kuzło, paralotniarz, współorganizator pucharu.

Tomasz Winnicki, dyrektor Bieszczadzkiego Parku Narodowego, wyjaśnia: - Rzeczywiście paralotniarze ingerują w ekosystem. Ustawa o ochronie przyrody art. 15, ust. 3 zabrania na terenie parków narodowych i rezerwatów płoszenia zwierząt kręgowych. Bieszczadzki Park Narodowy jest szczególnym miejscem z bogactwem fauny puszczańskiej. My musimy to chronić. Dla nas jest jasne i oczywiste, że pojawienie się paralotni wywołuje strach i stres u zwierząt. Jeśli pojawi się cień ptaka drapieżnego, ptaki śpiewające, drobna zwierzyna odczytują to jako sygnał zagrożenia. Ptak drapieżny ma prawo polować na inne zwierzęta, ale lotniarz jest elementem obcym w tym środowisku.

Paralotniarze przytaczają argument, że prawo lotnicze nie zabrania im latania nad parkami narodowymi. - Na mapach lotniczych są zaznaczone miejsca, nad którymi nie możemy latać. Nie ma tam Bieszczadzkiego Parku Narodowego - mówi Kuzło.

Rzeczniczka Urzędu Lotnictwa Cywilnego Katarzyna Krasnodębska potwierdza racje paralotniarzy - Jak wynika z art. 124 ust. 1 ustawy Prawo lotnicze, zakaz lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody dotyczy tylko statków powietrznych z napędem, a więc nie motolotni, lotni i paralotni. Minister infrastruktury może ustanowić taki zakaz w rozporządzeniu wykonawczym, jednak do tej pory tego nie uczynił. Uzupełnieniem wspomnianego art. ustawy Prawo lotnicze jest poz. 10 załącznika 1 do Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż trzy miesiące. Zgodnie z zawartym tam zapisem zakaz lotów nad Bieszczadzkim Parkiem Narodowym dotyczy tylko lotów wykonywanych przez statki powietrzne z napędem na wskazanym tam obszarze i na wysokości poniżej 1000 m nad poziomem terenu.

- Zależy nam na dalekich lotach, dlatego latamy na wysokości 2000 metrów - dodaje Kuzło. Dla dyrektora Winnickiego nie jest to argument. - Stojąc na Połoninie Wetlińskiej, nieraz widziałem paralotnie znajdujące się poniżej. Nie zgodzimy się na to, żeby ktoś płoszył zwierzęta kręgowe, głównie ptaki - stwierdza dyrektor parku.

Dlatego jeśli strażnicy parku zobaczą paralotniarzy lecących nad parkiem lub lądujących na jego terenie, będą ich karać.

- W takiej sytuacji paralotniarze powinni zwrócić się do ULC z oficjalnym pismem. Wtedy urząd zajmie się tą sprawą - radzi rzeczniczka ULC.

julka_no_name
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta

Tomasz Winnicki, dyrektor Bieszczadzkiego Parku Narodowego, wyjaśnia: - Rzeczywiście paralotniarze ingerują w ekosystem. Ustawa o ochronie przyrody art. 15, ust. 3 zabrania na terenie parków narodowych i rezerwatów płoszenia zwierząt kręgowych.
    Czy Sz.P.D. T.Winnicki ma w jakiś sposób naukowo udowodnione, że paralotnia płoszy zwierzęta jeśli tak to prosiłabym o oficjalne wyniki badań naukowych...

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Rzeczniczka Urzędu Lotnictwa Cywilnego Katarzyna Krasnodębska potwierdza racje paralotniarzy - Jak wynika z art. 124 ust. 1 ustawy Prawo lotnicze, zakaz lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody dotyczy tylko statków powietrznych z napędem, a więc nie motolotni, lotni i paralotni. Minister infrastruktury może ustanowić taki zakaz w rozporządzeniu wykonawczym, jednak do tej pory tego nie uczynił. Uzupełnieniem wspomnianego art. ustawy Prawo lotnicze jest poz. 10 załącznika 1 do Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż trzy miesiące. Zgodnie z zawartym tam zapisem zakaz lotów nad Bieszczadzkim Parkiem Narodowym dotyczy tylko lotów wykonywanych przez statki powietrzne z napędem na wskazanym tam obszarze i na wysokości poniżej 1000 m nad poziomem terenu.
    chyba jasno i rzeczowo, więc wszystko na ten temat...

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Zastanawiam się po co ci para- i inni lotniarze dźwigają te swoje lotnie, wszak zgodnie z tezą pewnego czeskiego lekarza , oni i bez tego powinni fruwać jak gołębice. Przecież rok temu było to samo, od tamtego czasu prawo się nie zmieniło. Niestety zawiodłem się, liczyłem iż przez rok choć odrobinę poprawi się ich zdolność rozumienia słowa pisanego, bardziej łopatologicznie niż zrobil to Jakub, już chyba się nie da.
    drogi naive mówiąc o łopatologii to chyba myślałeś o serdecznym Jakubie nieumiejącym zinterpretować prawidłowo ustaw i rozporządzeń...
    co do czeskiego lekarza z serialu trafiłeś, dokładnie to było tak
    "Gdyby głupota była lżejsza od powietrza i umiała latać to Sz.P. ... latałby jak Gołąb"

Dziękuję za uwagę
    Tymczasem Pozdrawiam
    j.

....słowa,słowa,słowa . Rzeczniczka powiedziała co trzeba zrobić ...ale wtedy to już będzie po zawodach.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez jacob.p.pantz Zobacz posta
    ad 1.
    - post #52; 2 ostatnie akapity;
    - post #48; 2 ostatnie akapity;
    [...]
    Serdeczności,

Kuba
    Nie musisz sygnalizować swojej wyższości intelektualnej nad moja osobą . Przyznaję się że wykształceniem pochwalić się nie mogę - przepraszam.:) takie życie. Jak do tej pory to raczej powstał groch z kapusta ,ale tylko z Twojej winy bo jak przyznałeś jesteś „ przeterminowany student prawa” Nie dało się tam to próbujesz powalczyć na tym poziomie. Jak zauważyłeś to poziom zbyt niski dla ciebie i twój tok rozumowania podparty także przeterminowanym słownictwem jest mało skuteczny. W prostych słowach już od paru wątków nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania , mydlisz ,kręcisz a twoi współ ziomkowie tzw ekolodzy z Lucyną na czele się nakręcają. Zwracasz mi uwagę na ton dyskusji poczym sprowokowany sam się unosisz. Sugerujesz bym kogoś przeprosił bo racji nie miałem –więc przepraszam.. Póki co raczej bardziej można niż nie można latać . Ciężko ci zrozumieć proste pojęcia bo masz tylko jeden cel i nakaz od „ojca dyrektora’

Jeszcze raz ci przypomnę o co biega: uwaga ! bicie piany..

Regulamin BPN zabrania lotów od 0-12000 m . To wynika z rozmowy także z Panem dyrektorem. Nie uznaje żadnych ustępstw – jak to określił . żadnych limitów wysokości . Paralotni nad połoninami nie chce widzieć nawet pow 1000 m . ( ekosystem) Prawo jak zauważyłeś pozwala nam latać pow 1000 m. No i zmartwić znowu cię muszę ponieważ poniżej 1000 m także! Przytoczone przez ciebie przepisy zakazujące latania poniżej dotyczą latania nad parkiem w przypadku startu z terenu parku.( zobacz kolejność start ,lot ,lądowanie)
    celowo prowokuję cię od jakiegoś czasu i przytaczam proste porównania tak abyś upadł do poziomu rozumowania lotników i prawa nimi sterującego. Jeszcze 15 lat temu lot paralotnią na odległość 5 km był dużym wyczynem i z tegoż powodu nikt z poza parku nie przylatywał ( nie było problemu) Obecnie paralotnia pokonuje odległości ponad 300 km i jest użytkownikiem przestrzeni powietrznej. Lecąc z poza parku wykonujemy tylko lot (przelot) . A to w świetle prawa lotniczego i definicji duża różnica i zabronione nie jest a szczególnie paralotnia na małej wysokości. Dlaczego ?? a dlatego że to była by bzdura ,która narażała by zdrowie ludzi.
    Równie dobrze można nałożyć na rowerzystów jeżdżących po parku nakaz jazdy bez przystanku. ”Możecie rowerem ,ale tylko jednym halsem. „.. Na szczęście „doszli” prawnicy są na właściwym tropie rozumowania.
    sory! nie bierz za bardzo mojej wypowiedzi do serca bo jak zwykle o tej porze jestem na bani.. Póki co chyba regulamin mi nie zakazuje (forum) ..no i zmartwić znowu cię muszę –nie jestem lotnikiem bo techniczny problem mam także z głową, ale to nie przeszkadzało podzwonić gdzie trzeba i tobie także radzę bo warto do końca sprawę wyjaśnić . Choćby dla idei .. już.

A pan dyrektor niech biegnie do sądu bo dzień dzisiaj piękny był i napewno chłopaki latali.

ekosystem.................
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 15-04-2008 o 14:08 Powód: Podanie początku czyjejś wypowiedzi przy cytowaniu wystarczy:)

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
    W prostych słowach już od paru wątków nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania , mydlisz ,kręcisz a twoi współ ziomkowie tzw ekolodzy z Lucyną na czele się nakręcają. Zwracasz mi uwagę na ton dyskusji poczym sprowokowany sam się unosisz. Sugerujesz bym kogoś przeprosił bo racji nie miałem –więc przepraszam.. Póki co raczej bardziej można niż nie można latać . Ciężko ci zrozumieć proste pojęcia bo masz tylko jeden cel i nakaz od „ojca dyrektora’
    Hej,Kuba, a nie mówiłam. Prawda zawsze znadzie drogę do światła dziennego. Nasze współziomkonstwo pod prezesurą "ojca dyrektora" powołane w celu niszczenia szczytnej idei latania na statkach powietrznych nad BdPN zostało zdemaskowane. Na nic się zdały nawet Twoje mydlenie, kręcenie, wyższość intelektualna nad nami.
    Panowie Paralotniarze gratuluję rewolucyjnej czujności! Tak trzymać, a niebo nad wszystkimi obszarami chronionymi będzie Wasze!
    Nakręcony współziomek lucyna

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Hej,Kuba, a nie mówiłam. Prawda zawsze znadzie drogę do światła dziennego. Nasze współziomkonstwo pod prezesurą "ojca dyrektora" powołane w celu niszczenia szczytnej idei latania na statkach powietrznych nad BdPN zostało zdemaskowane. Na nic się zdały nawet Twoje mydlenie, kręcenie, wyższość intelektualna nad nami.
    Panowie Paralotniarze gratuluję rewolucyjnej czujności! Tak trzymać, a niebo nad wszystkimi obszarami chronionymi będzie Wasze!
    Nakręcony współziomek lucyna

narazie wygląda na to że to wszystko 'wasze..

ps. podkresl wyraznie do kogo piszesz do mnie czy to paralotniarzy bo to taka róznica jak Ty i ekologia.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)