Pokaż wyniki od 1 do 10 z 252

Wątek: Paralotnie nad BPN . cd..

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Paralotnie nad BPN . cd..

Napisałem to kiedyś, wydaje mi się, wyraźnie:

1. Grupa nawet tylko 20-osobowa, tyle, że z rozłożonymi spadochronami (nie znam powierzchni) jest bardziej widoczna niż 100 piechurów. Psuje mi to widok. Bieszczady zmienią wygląd. tak samo będą wyglądać tylko z perspektywy paralotniarza.
    I nie mów, że nie doceniam piękna takiego obrazu Plakaty na szlaku do Puchatka tyż mi sie nie podobały.

2. Startowanie i lądowanie na połoninach oznacza konieczność szybowania nad parkiem na bardzo niskich w końcu wysokościach - a to m.in. Ty argumentowałeś, że latanie nad parkiem nie wpływa źle na zwierzynę, bo latacie wysoko.
    Chyba kilku, czy kilkunastu startujących, czy lądujących, to jednak nie to samo, co na wysokości kilkuset metrów? To chyba nie mit?

3. No i brak spójności w waszych zeznaniach. Jeden z was pisze, że chciałby 1,2 stanowiska na terenie parku, drugi równolegle pisze, że wcale nie macie zamiaru startować i lądować na terenie parku, bo przecież tyle górek wokół (nawet je wymieniłeś). Poczym za chwilę nazywa w/w stanowiska marzeniem, a teraz dziwi się dlaczego jestem przeciw

4. I w ogóle jestem przeciwko rozluźnianiu "dyscypliny" parkowej, bo może wystąpić efekt domina.

Jeśli wolno nagle paralotniarzom startować, to dlaczego jakims downhillowcom nie wolno pozjeżdżać? Czemu by nie wolno było balonem ludzi nad parkiem wozić? Stówka od łebka, kilka kursów dziennie i rozwój conamniej zrównoważony zapewniony

Staram się patrzeć na życie bez emocji Wszak pewne rzeczy są już niemożliwe do zrealizowania. Nie można przepędzić ludzi kompletnie z tego terenu, poza tym sam lubie tu bywać. Wiem, że jestem częścia stonki, pociesza mnie jedynie to, że jestem dla tego miejsca dużo mniej uciążliwy niż wielu innych.

Rozumiem, że synantropizacja, albo ucieczka jest w przypadku zwierzyny procesem nie uniknionym, ale można go chyba opóźnić. Wszak gdyby ktoś gdzieś kiedyś jakiegoś Winnickiego na stołku posadził, to może do dziś można by podglądać dodo, czy tura?

Pozdrawiam:)

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Paralotnie nad BPN . cd..

hostoria latania swobodnego na terenia BPN siegę lata 70. Nigdy nie bylo problemow.. porownywanie tego do rowerow itp jak rowniez efektu domina cktz... jest calokowicie nie na miejscu.

Latanie w takich miejscach jak Bieszczady jest dużą sztuką wymagającą ogromnych umiejętności od pilota. Dla nich to sposób na życie a nie weekendowa przechadzka.
    Twoje wypowiedzi wynikają z całkowitego braku wiedzy na ten temat – rozumiem to i współczuję bo naprawdę nie jest tak źle ...

jak wcześniej wspominałem ja nawet nie latam , ale nie muszę aby zrozumieć ... Paralotniarze Ci , którzy są wstanie wystartować ze szczytu góry i odlecieć niczym ptak lecąc w chmurach hen daleko to w pewnym sensie ptaki.. „ szapo ba”

pozdrawiam i dziekuje za uwage.

qsqs/nielot

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)