Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 15 18 19 20 21 22 23 24 25 26 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 252

Wątek: Paralotnie nad BPN . cd..

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Smile Odp: Paralotnie nad BPN . cd..

Cytat Zamieszczone przez Karola Zobacz posta
    wyluzuj jotek trochę, bo ta niby błyskotliwa złośliwośc - również intelektowi szkodzi

i popracuj trochę nad tym, bo naprawdę Twój sarkazm nie jest powalający, słabiutkie ...

na tym kończę tę jałową "polemikę", i nożyc z siebie nie zrobię

Pozdrawiam
    Karola, ale ani złośliwości, ani tym bardziej sakrkazmu nie ma w tym, co napisałem. Po prostu serdecznie się uśmiałem za co ci dziękuję!! Dobrego dnia

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006

Domyślnie Odp: Paralotnie nad BPN . cd..

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta

PLAN OCHRONY REZERWATU PRZYRODY DYRBEK
    a wiesz co to jest polityka - jak nie masz pojecia to wlacz obrady sejmu
    w tym przypadku jest tak samo - znam ten dokument - strategia ochrony wydana przez lasy panstwowe. a napisali tak bo nie na reke bogatemu towarzystwu mysliwych, ze tam gdzie jest ich kolo lowieckie jest tez aeroklub i nie moga sobie poszalec i postrzelac do zwierzatek bez swiadkow. bogate towarzycho robi wszystko zeby wykurzyc z tamtad osrodek i szybowce. to jest malutki przyklad ukladzikow jakie dzialaja.

pamietaj ze papier wszystko przyjmie.

zobacz na strategię rozwoju wojewodztwa podkarpackiego oraz gminy lesko - sporty lotnicze w bieszczadach sa wymieniane na liscie i zajmuja wysokie pozycje. co dokument to inaczej co instytucja to inne stanowisko.
    a zeby bylo ciekawiej to jest jeszcze kilka powodow zeby na szybowisku w bezmiechowej nic nie bylo. otoz jest jeszcze jedno towarzystwo, ktoremu jest nie na reke - wlasciciele wyciagow w okolicy. a dla czego a dlatego, ze na scianie polnocnej szybowiska ma byc wybudowany wyciag narciarski...

ale sie rozpisalem istna spiskowa teoria dziejow

poki co ja latam nad biesami

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez payonk Zobacz posta
    a wiesz co to jest polityka - jak nie masz pojecia to wlacz obrady sejmu
    w tym przypadku jest tak samo - znam ten dokument - strategia ochrony wydana przez lasy panstwowe. a napisali tak bo nie na reke bogatemu towarzystwu mysliwych, ze tam gdzie jest ich kolo lowieckie jest tez aeroklub i nie moga sobie poszalec i postrzelac do zwierzatek bez swiadkow. bogate towarzycho robi wszystko zeby wykurzyc z tamtad osrodek i szybowce. to jest malutki przyklad ukladzikow jakie dzialaja.

pamietaj ze papier wszystko przyjmie.

zobacz na strategię rozwoju wojewodztwa podkarpackiego oraz gminy lesko - sporty lotnicze w bieszczadach sa wymieniane na liscie i zajmuja wysokie pozycje. co dokument to inaczej co instytucja to inne stanowisko.
    a zeby bylo ciekawiej to jest jeszcze kilka powodow zeby na szybowisku w bezmiechowej nic nie bylo. otoz jest jeszcze jedno towarzystwo, ktoremu jest nie na reke - wlasciciele wyciagow w okolicy. a dla czego a dlatego, ze na scianie polnocnej szybowiska ma byc wybudowany wyciag narciarski...

ale sie rozpisalem istna spiskowa teoria dziejow

poki co ja latam nad biesami
    I co z tego Payonk, że znów napisałeś sensownie i mądrze. Co z tego, że to ty znasz te góry, ich mieszkańców, urzędników, "ochroniarzy" i miejscowe zwyczaje. Co z tego, że kochasz Bieszczady i wiesz czego tak naprawdę potrzebują! I tak "Długi" z Sopotu, wie lepiej od ciebie, faceta z serca Bieszczad, co jest dla nich dobre. To tak, jak w powiedzeniu: "Zawsze się znajdą jacyś Eskiomosi, którzy opracują recepty dla Murzynów, jak mają sobie radzić z upałami".

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Naprawdę ma być tam wybudowany wyciąg?? Bezmiechowa to jedno z moich ulubionych miejsc do siedzenia bez sensu i patrzenia przed siebie.
    I chociaż pamiętam jak pasły się tam owieczki i wejscie na górę w tej ostrej i nie tak pięknie wykoszonej trawce jak teraz było chyba bardziej męczące niż na Tarnicę... (a jak smakowała wtedy woda ze źródełka..) to teraz też jest piknie. Zresztą tradycje lotnicze Bezmiechowej to raczej nie dzisiejszy wymysł a przynajmniej przed I-wojenny (z tego co się orientuję). Chociaż nie wiem czy z tradycją wyciągową jest tak samo...
    A czy ten chodnik przez środek to specjalnie dla lotniarzy wybudowano? (nie czepiam się, pytam z ciekawosci)

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez jotek Zobacz posta
    ....Oni i tak, jak w starym dowcipie, niezmiennie będą odpowiadać Tobie i innym paralotniarzom: a wy, latając, bijecie Murzynów.
    ..."Zawsze się znajdą jacyś Eskiomosi, którzy opracują recepty dla Murzynów, jak mają sobie radzić z upałami".
    Hmmm....albo Pan fora pomylił, albo kioskowe lektury w stylu "100 kawałów o murzynach" wywarły jakiś skutek uboczny...

....Co z tego, że to ty znasz te góry, ich mieszkańców, urzędników, "ochroniarzy" i miejscowe zwyczaje. Co z tego, że kochasz Bieszczady i wiesz czego tak naprawdę potrzebują! I tak "Długi" z Sopotu, wie lepiej od ciebie, faceta z serca Bieszczad, co jest dla nich dobre...
    A z tego bełkotu powyżej to mamy rozumieć, że w BdPN to pod ochroną są pewnie mieszkańcy, urzędnicy, ochroniarze i miejscowe zwyczaje, a kochać Bieszczady może tylko facet z ich serca, a dr dyr. Winnicki to tak na prawdę nazywa się Długi i mieszka w Sopocie, a stamtąd faktycznie może nie wiedzieć, że Bieszczady, a w szczególności Park Narodowy tak naprawdę to potrzebują po prostu paralotniarzy a nie jakiś przepisów o ochronie, nawet jeśli są niezbyt udanie zredagowane.
    Pozdrawiam wszystkich kochających Bieszczady, bez względu na kolor skóry i adres zamieszkania.
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    Hmmm....albo Pan fora pomylił, albo kioskowe lektury w stylu "100 kawałów o murzynach" wywarły jakiś skutek uboczny...

A z tego bełkotu powyżej to mamy rozumieć, że w BdPN to pod ochroną są pewnie mieszkańcy, urzędnicy, ochroniarze i miejscowe zwyczaje, a kochać Bieszczady może tylko facet z ich serca, a dr dyr. Winnicki to tak na prawdę nazywa się Długi i mieszka w Sopocie, a stamtąd faktycznie może nie wiedzieć, że Bieszczady, a w szczególności Park Narodowy tak naprawdę to potrzebują po prostu paralotniarzy a nie jakiś przepisów o ochronie, nawet jeśli są niezbyt udanie zredagowane.
    Pozdrawiam wszystkich kochających Bieszczady, bez względu na kolor skóry i adres zamieszkania.
    No cóż, może przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem a wówczas, być może, zrozumiesz sens tego tekstu. Jeśli nie; przeczytaj po raz drugi, trzeci, czwarty. Jeśli i to nie pomoże, odstaw browary...

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

No cóż, może przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem a wówczas, być może, zrozumiesz sens tego tekstu. Jeśli nie; przeczytaj po raz drugi, trzeci, czwarty. Jeśli i to nie pomoże, odstaw browary...
    Mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem, i odpowiem Ci w takim samym stylu, żebym został zrozumiany : odstaw "kawały o ...." przeczytaj jeszcze raz swój poprzedni wpis i jak to nie pomoże to już więcej nie czytaj bo to strata czasu...
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

A ptaszki i tak lataja nad Bezmiechowa i jest ich coraz wiecej...

sztandarowy argument ornitologow, ze ptaszki uciakaja w tym przypadku sie nie sprawdzil.

Orliki kochaja lotnikow... sa na to dowody.

Orliki kochaja Dlugiego ? Hmm

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    I na wzajem

I nawzajem

PLAN OCHRONY REZERWATU PRZYRODY DYRBEK
    5. ...W odniesieniu do omawianego rezerwatu skala zagrożeń nie jest szeroka,
    natomiast natężenie oddziaływania niektórych czynników jest dość znaczne.
    Spośród zagrożeń określanych mianem antropogenicznych, mogących
    negatywnie wpływać na przedmiot ochrony wymienić należy przede wszystkim
    nadmierny ruch turystyczny. Podczas wykonywania prac terenowych w rezerwacie stwierdzono, iż jego teren narażony jest na intensywną penetrację ze strony turystów oraz amatorów lotów szybowcowych. Zjawisku temu, zwłaszcza w okresie letnim, sprzyja sąsiedztwo nowo powstającego ośrodka szkolenia szybowcowego oraz trasa rowerowa, przebiegająca podobnie jak żółty szlak turystyczny środkiem pasa szybowcowego. Tereny bezpośrednio przyległe do pasa narażone są na niszczenie runa leśnego, podrostów oraz niektórych cennych okazów roślin. Szczególnie silne wydeptywanie runa leśnego zaobserwowano w okolicy grzbietu oraz na ścieżce w oddziale 37 prowadzącej do źródełka, z którego korzystają w chwili obecnej piloci szybowcowi. ...
    Potencjalnym zagrożeniem dla przyrody rezerwatu jest infrastruktura
    powstającego ośrodka szkolenia szybowcowego, w skład której wejdą: lotnicze wielofunkcyjne laboratorium badawcze, hangar na szybowce, budynek kontroli lotów, szałas pilota, wyciągarka, wciągarka szybowców. ... Prace budowlane prowadzone obecnie na terenie „szybowiska” w chwili obecnej zaburzają walory krajobrazowe i wizualne omawianego terenu.
    W celu utrzymania bezpieczeństwa oraz widoczności na pasie szybowcowym, w najbliższej przyszłości może dojść do usuwania podszytu oraz
    lekkonasiennych gatunków drzew pojawiających się przy granicy z rezerwatem.
    Inne niepożądane zjawiska związane z antropopresją to: ustawianie
    drewnianych „beczek” na terenach prywatnych tuż przy granicy zachodniej
    rezerwatu służących jako miejsca noclegowe, płoszenie zwierząt, zwłaszcza ptaków przez turystów poruszających się po rezerwacie oraz szybowce i samochody (dowożące zarówno sprzęt do latania jak i samych amatorów lotów szybowcowych).
    Całość tekstu:
    http://www.parkiprz.itl.pl/pliki/pdf/dyrbek.pdf

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Chyba odbierasz nie na tych falach co trzeba...
    Wszystko jest jasne jak bieszczadzkie slonce...

A samochod masz juz z instalacja gazowa?
    Bo ten stary disel juz na tych frytkach nie pojedzie daleko...

i tak wszystko zbiera sie w Bieszczadach przy polnocnym wietrze, nawet jak stoisz na parkingu w sopocie.

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    Mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem, i odpowiem Ci w takim samym stylu, żebym został zrozumiany : odstaw "kawały o ...." przeczytaj jeszcze raz swój poprzedni wpis i jak to nie pomoże to już więcej nie czytaj bo to strata czasu...

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Orliki nie kochają Długiego. I Długi nie zabiega o ich uczucie. Długi nie kocha dyr. Parku. I pewnie dyrektor też nie kocha Długiego. I pewno dlatego w Sopocie nie ma orlików. Są lotniarze. Startują z klifu (rezerwat) i ganiają się ze strażą miejską. Ostatnio (maj) schodząc z Fereczatej widziałem jak ze Smereka oderwały się dwa skrzydła. Kilka godzin później jednego ze skrzydłoludzi (podoba mi się ta nazwa) spotkałem przy piwie. Pogadaliśmy. Nie wciskał mi kitu o prawie lotniczym, o orlikach. Opowiadał o pięknie lotu. I dla tego piękna zaryzykował start z terenu Parku i mandat. Nie pochwalam, ale zyskał moją sympatię za szczerość i pasję.
    Orliki nie kochają lotników. Orliki ulegają synatropizacji. I tylko trochę wolniej niż bociany. Bytują przy pensjonacie Arnika w Mucznem. Podobnie jak inne zwierzęta. Nie tylko w Bieszczadach. Przy torach szybkiej kolei miejskiej (co 6 minut pociąg) wykopała jamę lisica. Dochowała się młodych. Czy to znaczy, że lisy kochają kolej? Czy to jest argument na dopuszczenie do inwestycji komunikacyjnych na terenie Parku? Bobry pływają po Bałtyku. Czy to znaczy, że Wetlina ma wyglądać jak Sopot? Z deptakiem i multikinem? Bobry już macie. Nie nadajemy na tych samych falach. I to nie kwestia zamieszkania, Ty tam, a ja tu. Dopuszczam, że macie większą wiedzę o ornitologii od Rady Naukowej Parku, Dyrektora, KOO i OTOP. Bo moja wiedza na ten temat jest więcej niż skromna.Tylko ujawnij tę wiedzę, oświeć nas. A Wy zamiast tego piszecie do Kuby, że zakuta pała, do mnie że smrodzę olejem z frytek, do Parku, że są ekofaszystami. Wczoraj przeczytałem wszystkie posty od początku. Wywołaliście dyskusję. Od tego jest forum dyskusyjne. Ale jak tylko ktoś wysunął jakieś wątpliwości, zadał pytanie to słyszał, że klepie tak, bo siedzi w kieszeni dyrekcji (Lucyna), albo że mieszka w Sopocie. Kolejny rok trwa ta dyskusja. Nie odpowiedzieliście na żadne pytanie, na żadną wątpliwość. Trzeba przyznać, że dyrekcja Parku dzielnie stosuje tę samą metodę. Też niczego nie wyjaśnia. Mieliście wystąpić na drogę sądową. Wystąpiliście? Mieliście szansę na moją życzliwość i życzliwość innych dyskutantów z forum. Udało Wam się wszystkich urazić i zrazić. Więcej sympatii u mnie wzbudził chłopak startujący nielegalnie ze Smereka niż Wy walczący o legalny przelot.
    Pozdrawiam
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)