Biegnąca przez Bieszczady granica lubiała się w minionych latach zmieniać.
A to zmieniały się państwa które rozdzielała, a to znowu innym razem zmieniała swój przebieg.
Wzdłuż granicy pojawiały się strażnice jako miejsca działania ludzi strzegących granicy. Szukam informacji o bieszczadzkich strażnicach.
A może kompletna historia o nich została już gdzieś spisana i wydana ?
Obecnie wyjątkowo często w Bieszczadach możemy natknąć się na patrole Straży Granicznej. Niektórzy odbierają to jako dolegliwość a inni doceniają jej działalność jako zwiększającą bezpieczeństwo. Jak opowiadał Wojtek R. w czasie swej podróży dookoła Polski często spotykał się z przychylnością SG która niekiedy przybierała formę opiekuńczości.
Dlatego warto wiedzieć gdzie obecnie znajdują się strażnice. Najbardziej znana obecnie to ta w Ustrzykach Górnych. Na południu są jeszcze w Wetlinie, Cisnej?, Komańczy, i dalej nie wiem.
Na wschodzie mamy Stuposiany, Lutowiska, Czarna, Ustrzyki Dolne, Krościenko, Wojtkówka, Huwniki.
Jeśli cos pominąłem to proszę o uzupełnienie.
.
Ale gdzie dawniej były strażnice ? Na przykład w okresie gdy na Sanie była granica niemiecko-radziecka ?
Znane są ruiny strażnicy genzschutzu (?) w Tworylnem. Ale musiały w tamtym czasie istnieć również inne. Ale gdzie ? Przychodzi mi na myśl Ciechania.
Które są najstarsze ? Czy ten masywny obiekt w Wetlinie pamięta okres przedwojenny ?
Czy Armia Czerwona miała swoje odrębne obiekty ?
Czy to prawda że załączony na zdjęciu obiekt był kiedyś strażnicą KOP ???
Pytań tak wiele, a gdzie szukać odpowiedzi. Będę wdzięczny za każdą informację.
Zakładki