Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Szlak graniczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2008

Domyślnie Odp: Szlak graniczny

Witam

Planuję w sierpniu przejść szlak graniczny z łupkowa do Wielkiej Rawki.
    Jak byście OCENILI ATRAKCYJNOść pasma granicznego w porównaniu z czerwonym szlakiem z Komańczy przez Chryszczatą do Cisnej?
    Gdzie jest więcej punktów widokowych?

pozdrawiam

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Graniczny od Łupkowa do Roztok jest mało widokowy. Ma inne zalety. Chaszcze, polanki, zielska pięknego po pachy, maliny i jeżyny. W sierpniu koncerty świerszczy. Od Okrąglika widoki na lewo i prawo, poskręcane wiatrem buki i jawory. Jest pięknie.
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Graniczny od Łupkowa do Roztok jest mało widokowy. Ma inne zalety. Chaszcze, polanki, zielska pięknego po pachy, maliny i jeżyny. W sierpniu koncerty świerszczy. Od Okrąglika widoki na lewo i prawo, poskręcane wiatrem buki i jawory. Jest pięknie.
    Długi
    Nic dodać, nic ująć!

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Chciałbym odświeżyć ten wątek i spytać o:
    1) schronisko w Łupkowie - czy chodzi o ten obiekt przy czarnym szlaku Szwejka (jakie są tam ceny)?
    2) Nocleg w Balnicy - u Wojtka Judy (wspominany przez WojtkaR) - gdzie jest on dokładnie zlokalizowany i też jakie są ceny?
    3) Czy istnieje nadal studencka baza namiotowa koło stacji w Solince zaznaczona na laminowanej mapie ExpressMap?
    4) Jak kształtują się ceny w schronisku w Roztokach Górnych i w bacówce pod Małą Rawką i czy bywają tam kłopoty z miejscami noclegowymi (konieczność rezerwacji)?

Przy okazji chciałbym też spytać, czy lepiej się zmobilizować i maszerować ostrym tempem 2 dni z Łupkowa do Ustrzyk Górnych, czy lepiej dać trochę luzu i iść tą trasą trzy dni?
    Ostatnio edytowane przez Leuthen ; 28-06-2009 o 15:53 Powód: Korekta błędu w pisowni

sturnus
    Guest

oprócz Łupkowa i Balnicy polecam do noclegu wiaty:
    - na Przełęczy pod Poztokami po słowackiej stronie
    - zaraz za Rabią Skałą, ale to już teren parku!
    - na Przełęczy pod Czerteżem również po słowackiej stronie

Co do błota. Lucyna chyba nie szłaś przez Magórę Suposiańską gdzie błoto prawie codzienną atrakcją. Również Otryt czy Falowa nie mają się pod tym względem czego wstydzić. Wiele razy szedłem granicznym, również po burzy, po deszczu i w deszczu. i błoto które tam zastałem nie można zawać jakimś szczególnie wielkim. Choćby dlatego że nie ma kto go rozdeptać. Szlak graniczny należy do mało uczęszczanych szlaków. A warto się tam wybrać. Choćby dla Płaszy z jej niewielką połonioną i pięknymi widokami. Jednymi z piękniejszych. I można się delektować tym pięknem w ciszy. I jeszcze raz wracając do błota. Pośliznowszy się na nim możemy się poszczycić że daliśmy dupy bieszczadom :). Jako mawiał Sikorka. Boguś Sikorka...

pozdrawiam

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

W Łupkowie są dwa schroniska. Obok stacji schronisko Krysi Rados'ne Szwejkowo i niedaleko starego cmentarza schronisko Na końcu świata. Oba mają swoje stronki. I nie spiesz się. Ja tę trasę robiłem przez 6 dni. Spotkasz kogoś, to trzeba usiąść pogadać, odsłoni się widok - wyciągnąć aparat, lornetkę: uwiecznić dla forumowiczów, zanotować do relacji. W Ustrzykach nikt nie będzie stał ze stoperem i medalem.
    Pozdrawiam
    Długi

Bieszczadnik Awatar katarzynowosc
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Gorce; czasem Kraków

Ogólnie a'propos:

3) Czy istnieje nadal studencka baza namiotowa koło stacji w Solince zaznaczona na laminowanej mapie ExpressMap?
    - hyh, duża część rzeczy zaznaczonych na tej mapie podlega pewnej wątpliwości... Rzeczywistość może też zadziwić Cię obiektami, o których ta mapa zdecydowanie niczego nie wie...

Polecam kupno nowej mapy. Zabrzmi reklamowo: polecam oczywiście Krukara

Pozdro ciepłe!
    "- и мне не спится..."

Pozdrawia ciepło - czwarta zmiana, ciemna i toperzowa... Zmrocznik chmielowiec... Unikatia... Pieron niemedialny :mrgreen: :wink:

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    nie spiesz się. Ja tę trasę robiłem przez 6 dni. Spotkasz kogoś, to trzeba usiąść pogadać, odsłoni się widok - wyciągnąć aparat, lornetkę: uwiecznić dla forumowiczów, zanotować do relacji. W Ustrzykach nikt nie będzie stał ze stoperem i medalem.
    Święte słowa.

Bieszczadnik Awatar Do-misiek
    Na forum od
    07.2007

Cytat Zamieszczone przez Leuthen Zobacz posta
    Chciałbym odświeżyć ten wątek i spytać o:
    1) schronisko w Łupkowie - czy chodzi o ten obiekt przy czarnym szlaku Szwejka (jakie są tam ceny)?
    2) Nocleg w Balnicy - u Wojtka Judy (wspominany przez WojtkaR) - gdzie jest on dokładnie zlokalizowany i też jakie są ceny?
    4) Jak kształtują się ceny w schronisku w Roztokach Górnych i w bacówce pod Małą Rawką i czy bywają tam kłopoty z miejscami noclegowymi (konieczność rezerwacji)?
    Ad.1
    W Łupkowie (Na końcu świata) nocleg kosztuje ok.10-12zł. Na ich stronie można zapisać się do Klubu Sympatyka i wtedy ma się 20% rabatu
    Ad.2
    Budynek-stacja kolejki. Należy zejść ze szlaku i przejśc na drugą stronę torów. Nocleg na zbiorówce też około dychy, jest łazienka z ciepłą wodą. Można również przekąsić coś gorącego - polecam pierogi!
    Ad.3
    Wspomniany Wojtek z Balnicy uświadomił nas, że nie.
    Ad.4
    Jak dla mnie drogo, bo średnio ponad 20zł. Na wszelki wypadek możesz zarezerwować chociaż ja szłam w 2007 w ten sposób bez rezerwacji i nie było problemów.
    Siłę słonia
    Płodność byka
    Da Ci tylko...
    TURYSTYKA!!!

www.picasaweb.google.com/domikoc
    www.picasaweb.google.com/derkaterdreadlock

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Dziękuję wszystkim za udzielone informacje. Nie zamierzam na tej trasie bić rekordu, ale maszeruję z reguły po 7-8 godzin dziennie. Lubię rozmawiać z ludźmi na szlaku, ale jak już była w tym wątku mowa, nie jest on zbyt uczęszczany, ani nie ma na nim chyba zbyt wielu punktów widokowych.
    Razem z dziewczyną zamierzamy przejść cały graniczny, tzn. startujemy w Grybowie i wędrujemy tydzień przez Beskid Niski do Łupkowa, a stamtąd już Bieszczadami.

Chciałem w innym wątku poruszyć sprawę mapy, bo wiem że ta ExpressMap-u bywa zawodna, ale katarzynkowosc mnie wyprzedziła Mogę poprosić o szczegóły, tj. co to za mapa, jakiego wydawnictwa itp. I czy zdążę ją ściągnąć do Wrocławia w ciągu 2 tygodni?
    Ostatnio edytowane przez Leuthen ; 29-06-2009 o 13:45 Powód: "Zjadłem" wcześniej jedno słowo :-)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)