Cytat Zamieszczone przez wtak Zobacz posta
gratuluję spostrzegawczości - to oczywiście słup na wsch od Opołonka. Niektórzy uważają, że to tu najdalej na południe sięga Polska.
Oczywiście opcja nr 2, ale całkiem legalna - dotarłem tam od strony ukraińskiej :)
a tak na marginesie - myślę, iż trudno jest się "dogadać" z naszą SG i BPN celem uzyskania zgody na zdobycie Opołonka.
ja spotkałem się z wersją, że słupek 216 wyznacza najbardziej na pd. punkt Polski, oczywiście Opołonek się podaje dla ułatwienia jako najbliższy element fizjograficzny.

Większy problem to się dogadać z BdPN-em, a gdy się już ma od nich zgodę, to SG raczej nie robi problemów.

Cytat Zamieszczone przez iaa
A tak z czystej, poznawczej ciekawości, skoro są tu fachowcy, - co decyduje o tym, że dany wypływ rodzi dopływ, a ten obok główny nurt?
W jednym z artykułów z Płaja zostało to prosto i poprawnie określone:
nurt najdłuższy, niosący najwięcej wody i z najwyżej położonym źródłem, to główny nurt.

Najwyżej położonym jest to źródło w lesie Rubań (923 m), nie wiem jak pozostałe warunki...
Kiedyś kwestie te były regulowane przez kartografów, stąd liczne odwołania do map austriackich, czy WIG-u, ale dziś są hydrolodzy i to do nich należeć powinno ostatnie zdanie. Postaram się sprawdzić w fachowym źródle jak to w końcu jest, ewentualnie dopytam znajomego hydrologa w razie wątpliwości.