Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 112

Wątek: Sprostowanie artykułu [ukąszenie przez żmiję]

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sprostowanie artykułu [ukąszenie przez żmiję]

ciekawe w jakim stanie była wątroba tego psa :)_ zapewne w podobnym do wątroby człowieka po paruletnim "waleniu dykty"

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...żyje do dzisiaj... biega po Lublinie... wątroby mi nie pokazywała bo się wstydzi zadzierać skórę... a tak wogóle to wabi się Sotnia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    z dalej w kraju nie mozna...

jako,ze temat ciekawy,uderzylem do pierwszej z brzegu hodowli grzechotnikow....
    moim zdaniem kolesie tam pracujacy,z calym szacunkiem,lepsze rozeznanie w temacie,niz nasi lekarze...stronka,niestety,po niepolsku...
    http://www.wf.net/~snake/firsbite.htm
    pozdrawiam

Chciałbym zauważyć że grzechotniki mają inny jad niż żmije. Ponadto wyczytałem w tym tekście zalecenia o zastosowaniu prądu elektrycznego w miejscu ukąszenia, toż to herezja :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2008

Cytat Zamieszczone przez OlekL Zobacz posta
    Chciałbym zauważyć że grzechotniki mają inny jad niż żmije. Ponadto wyczytałem w tym tekście zalecenia o zastosowaniu prądu elektrycznego w miejscu ukąszenia, toż to herezja :)
    Herezja o tyle o ile, jesli mamy na celu osiągnęcie neutralizacji jadu poprzez denaturacje jego białek poprzez koagulację to może być.
    Przy okazji martwicy ulegają okoliczne tkanki, taki los
    Podobna metoda jest metoda wypalania żelazem rozgrzanym bądź działaniem płomienia.

Bieszczadnik Awatar stasiuvino
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    Kalisz, Zelów, Ustrzyki Dln

Powiem Wam, że strasznie mi się chce śmiać z przesądów i wierzeń dotyczących naszej "niebezpiecznej" zygzakowatej.
    Dwa FAKTY dla waszej wiedzy.

1. W 1991 roku wspinając się po skarpie w okolicach Chrewtu zostałem ukąszony przez bestię. Ukąszony zostałem w lewe ramię. Nie będę się rozpisywał jak i dlaczego itd. bo jest to nieistotne. Ważne, że jadąc karetką do szpitala w Ustrzykach poczułem pierwsze mdłości po ok. 4 godzinach od ukąszenia. Pierwszy zastrzyk surowicy otrzymałem zaś dopiero po ok. 5 godznach. Dlatego też spokojnie! Zakładając ukąszenie żmiji na jakimkolwiek szlaku w bieszczadach spokojnie z niego zejdziecie i wezwiecie pomoc. Także zapomnijcie o wszelkich opaskach, surowicy w plecaku itd.

2. W 2006 roku mój wujek, mieszkaniec Ustrzyk Dln. został ukąszony przez żmiję na działce w Jasieniu. Ukąszony w mały palec dłoni. Jako "twardziel" i "rdzenny bieszczadnik" (hehe) nie wezwał pomocy i nie otrzymał surowicy. Żyje do dziś....

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z

Hmmm...niby inny maja jad i inne jego jest dzialanie,jesli sie nie myle, ( mniej grozne ?? ) ...Niemniej zalecaja bystro wyssac ile sie da i zalozyc lekko scisniete opaski nad i pod rana...
    co do zastosowania pradu to to juz dla mnie abstrakcja-na wszelki wypadek mozna wsadzic w plecak plaska baterie i dwa druciki ))

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez wojtekk Zobacz posta
    Hmmm...niby inny maja jad i inne jego jest dzialanie,jesli sie nie myle, ( mniej grozne ?? ) ...Niemniej zalecaja bystro wyssac ile sie da i zalozyc lekko scisniete opaski nad i pod rana...
    co do zastosowania pradu to to juz dla mnie abstrakcja-na wszelki wypadek mozna wsadzic w plecak plaska baterie i dwa druciki ))
    Jad gadów dzieli się na 3 rodzaje:
    -hemotoksyczny uszkadza ścianki naczyń krwionośnych,
    -neurotoksyczny paraliżuje system naczyń krwionośnych
    -hemolityczny rozpuszcza czerwone ciałka krwi.
    Opieka przedmedyczna i medyczna uzależniona jest od rodzaju jadu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Jad gadów dzieli się na 3 rodzaje:
    -hemotoksyczny uszkadza ścianki naczyń krwionośnych,
    -neurotoksyczny paraliżuje system naczyń krwionośnych
    -hemolityczny rozpuszcza czerwone ciałka krwi.
    Opieka przedmedyczna i medyczna uzależniona jest od rodzaju jadu.
    nie wiem skad takie informacje o przedmedycznej opiece,ale ufam ludziom....tym bardziej ciesze sie ,ze sie zgadzamy w tym punkcie,gdyz zarowno grzechotniki jak i nasza zmijka posiadaja jad o dzialaniu hemotoksycznym.
    Dodatkowo niektore gat. grzechotnikow oprocz w/w maja dzialanie neurotoksyczne...taki nasz szampon i odzywka w jednym...

klaniajac sie do pasa koncze ten watek ze swojej strony....( za duzo mam na liczniku,jak na swiezaka )

No niestety jad gatunków z rodzaju Crotalus sp. czyli najpopularniejszego rodzaju grzechotników jest silnie toksyczny, o wiele bardziej niż europejskich żmij i prowadzić do rozległych martwic, porażeń nerwowych i bez odpowiedniej opieki niestety i śmierci.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)