Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pomoc - wycinają drzewa

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Trauma
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Pomoc - wycinają drzewa

Potrzebuję pomocy osoby, która orientuje się w ochronie przyrody.

Sprawa wygląda następująco:
    Pod moim blokiem rosną modrzewie, mają ponad 30 lat. Znajdują się one w odległości ok.20m od bloku. Ostatnio pojawił się problem, ponieważ jedna z sąsiadek ma kaprys wyciąć drzewa, z tej okazji chodzi po klatkach i zbiera podpisy. Zawsze wydawało mi się, że modrzew jest drzewem chronionym, na dodatek nie można usunąć drzew które mają powyżej 5 lat. Część mieszkańców nie chce pogodzić się z taką decyzją, część podpisała już petycję.

Co mogę ja jako mieszkaniec bloku zrobić w takiej sprawie, żeby uratować te drzewa? Niedługo zabraknie zieleni na naszym osiedlu a efekt wycinki byłby taki, że sąsiedzi z bloku na przeciwko zagladali by nam do mieszkania. Prosze o pomoc.
    "Noc ci stworzyłem najciemniejszą
    byś mogła być bielsza od czerni"

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Pomoc - wycinają drzewa

Cytat Zamieszczone przez Trauma Zobacz posta
    Co mogę ja jako mieszkaniec bloku zrobić w takiej sprawie, żeby uratować te drzewa? Niedługo zabraknie zieleni na naszym osiedlu a efekt wycinki byłby taki, że sąsiedzi z bloku na przeciwko zagladali by nam do mieszkania. Prosze o pomoc.
    Iść do Wydziału Ochrony Środowiska w swoim Urzędzie Gminy / Miasta.

Nie wiem czy wiesz, ale za wycinkę każdego drzewa, również na swoim gruncie trzeba uzyskać zezwolenie z Urzędu Gminy i się płaci, oczywiście zależy to od gatunku drzewa. Niektórych, jeśli spełniają określone warunki wycinać w ogóle nie wolno.
    Ale takich szczegółów już nie znam, musisz zapytać u siebie w Urzędzie Gminy w odpowiednim wydziale.
    Na początek poszukaj w BIP swojej gminy.

Proszę bardzo - podstawy prawne (przykładowo dla mojego miasta):

http://www.chorzow.um.gov.pl/bip/index.php4?kat=105515928934926835&id=1056969955133 87678

(na samym końcu na dole)

Pozdrowienia

Basia

Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Dziękuję za poradę. A jeszcze mam pytanie, jaką moc będzie miała petycja tejże Pani? Czy może otrzymać zezwolenie na wycinke czy nie?

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Dziękuję za poradę. A jeszcze mam pytanie, jaką moc będzie miała petycja tejże Pani? Czy może otrzymać zezwolenie na wycinke czy nie?
    Na prawdę trudno mi powiedzieć.

Przede wszystkim nie wydaje mi się aby drzewa stały na gruncie tej pani, tylko przykładowo na gruntach spółdzielni mieszkaniowej (lub komunalnych).
    Wiec ona musi przede wszystkim pisać petycję do właściciela gruntu aby ten wyciął drzewa.
    A właściciel, jeżeli będzie chciał wyciąć i uzna to za zasadne musi dopiero uzyskać zezwolenie z Urzędu Miasta.

Moim zdaniem nic nie zaszkodzi podejść lub zadzwonić do Urzędu Miasta i zapytać.
    Warto się tez dowiedzieć (nie informując o tym tej pani) - na czyim gruncie stoją drzewa.
    Do kogo ona kieruje tą swoją petycję ?

Proszę tyle znalazłam w BIP dla Rzeszowa:

http://www.bip.um.rzeszow.pl/53,54,64,4685/4685/

B.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

A jeszcze mam pytanie, jaką moc będzie miała petycja tejże Pani? Czy może otrzymać zezwolenie na wycinke czy nie?
    Tylko nie napisałaś co to za teren - jeśli tej Pani, to tak może otrzymać taką zgodę jeśli ją odpowiednio uzasadni i zapłaci za każde drzewo od jego średnicy wg odpowiedniej tabeli. Jeżeli natomiast mieszka ona w bloku i nie jest to jej teren to nie może otrzymać takiej zgody - to chyba oczywiste, zgodę może otrzymać właściciel/administrator/zarządca nieruchomości.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Miałem podobny przypadek z sąsiadami, choć nie mieszkam w bloku. Mieszkam w samodzielnym domu, a moim sąsiadom bardzo przeszkadzały piękne lipy rosnące w otoczeniu ich domu. Dostali niestety pozwolenie na ich ścięcie, pod pozorem stwarzania potencjalnego niebezpieczeństwa (bardzo wątpliwego) . Nic nie mogłem zrobić, w majestacie prawa ścięto trzy piękne, wiekowe lipy. Posadziłem na moim terenie młode drzewa i za jakieś … 50 lat wyrównamy rachunki !
    Pozdrawiam
    Przemek

Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Polej Zobacz posta
    50 lat wyrównamy rachunki !
    Obawiam się, że będą mieli prawo poucinać gałęzie... co złośliwsi poucinają korzenie.
    U nas drzewa mają około 30lat i nie stwarzają zagrożenia. Wytrzymują największe wichury.

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Żeby wyciąć drzewo,trzeba albo zapłacić odszkodowanie,albo opinię dendrologa.Taka opinia kosztuje 200-300 zł i pozwala usunąć drzewo 'za darmo',bez odszkodowania(dendrolog już potrafi odpowiednio to uzasadnić).W Twojej sytuacji napisałbym petycję do spółdzielni, a oprócz tego zamówiłbym 'odpowiednią' (kontr)opinię dendrologa ;-)
    Taka opinia będzie mnie kosztować, czy spółdzielnia w tym przypadku pokrywa koszty?
    Ostatnio edytowane przez Trauma ; 05-05-2008 o 21:31

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Taka opinia będzie mnie kosztować, czy spółdzielnia w tym przypadku pokrywa koszty?
    Tego nie wiem.A podcięciem gałęzi się nie przejmuj,tylko módl się żeby ta pani nie dotarła do dendrologa,który powie jej jak bez ryzyka skasować ('uschnąć') drzewa.
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 05-05-2008 o 21:42
    Pozdrav

Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Właścicielem jest spółdzielnia mieszkaniowa. Teoretycznie mogli by starać się o takie zezwolenie a nawet je uzyskać, jeśli ta Pani by naciskała. Zdania wśród mieszkańców są podzielone. Cześć się podpisała, cześć nie. W rezultacie pewnie wyjdzie na to, że nasze zdanie się nie liczy i drzewa pójdą pod wycinkę. Można by pójść na kompromis i przyciąć drzewa, które "nagle" zaczęły przeszkadzać tej Pani po kilkunastu latach. Nasza rodzina będzie się starać, by drzewa zostały. Rosną nad małą osiedlową rzeczką, dzieci często wychodzą tu w wakacje posiedzieć na kocach pod drzewami.

lucyna
    Guest

Może należałoby zebrać podpisy pod petycją proszącą o pozostawienie drzew. Spółdzielnia miałaby kontrargument przemawiający przeciw wycince.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)