Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Nowe zasady zwiedzania BdPN.

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Nowe zasady zwiedzania BdPN.

Być może to jest faktycznie sposób pominięcia tych 15 % na GOPR.

O ile dobrze pamiętam dyrekcja BdPN od samego początku wprowadzenia tych 15 % na GOPR była przeciwna ich przekazywaniu.

Cytuję ze strony www.twojebieszczady.pl

Porozumienie BdPN i GOPR.
    2005-09-23 09:54:22
    Półtora roku. Tyle czasu trwał spór pomiędzy Bieszczadzkim Parkiem Narodowym a Górskim Ochotniczym Pogotowiem Ratunkowym. W końcu zakończył się porozumieniem. Na jego mocy GOPR dostanie zaległe pieniądze ze sprzedaży biletów do parku. Będzie je dostawał także w przyszłości - choć dyrektor bieszczadzkiego i szefowie sześciu innych polskich parków narodowych o nowych przepisach mówią krótko - to prawniczy bubel.

Już półtora roku temu nowa ustawa o ochronie przyrody nakazała parkom przekazywać 15 % wpływów ze sprzedaży biletów wstępu na rzecz ratownictwa górskiego. Problem w tym, że nowe przepisy weszły w życie w środku roku budżetowego i - zdaniem dyrektorów parków - są nieprecyzyjne.
    Jan Komornicki, dyrektor Bieszczadzkiego Parku Narodowego
    -„Nie sformułowano co to jest działalność ratownicza, a chodziło jednak o środki publiczne, które park miał przekazać GOPR-owi. No i trzecia rzecz - nie zdefiniowano co to są wpływy.”
    Sprawa trafiła aż do Trybunału Konstytucyjnego i nadal tam tkwi. Mimo to obie strony sporu podpisały porozumienie. Turyści - odwiedzający góry - mogą się czuć bezpieczniej. Bieszczadzki GOPR zobowiązał się, że będzie informował na co wydaje pieniądze i od kogo je dostał. Na razie na jego konto wpłynie blisko 80 tysięcy złotych za ubiegły rok. Kolejne kwoty będą stopniowo wypłacane. Wcześniej podobne porozumienia podpisały Tatrzański, Karkonoski i Babiogórski Park Narodowy.
    B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Być może to jest faktycznie sposób pominięcia tych 15 % na GOPR. O ile dobrze pamiętam dyrekcja BdPN od samego początku wprowadzenia tych 15 % na GOPR była przeciwna ich przekazywaniu.
    Basiu, dokładnie tak jest. Wczoraj rozmawiałem z panią od edukacji w BdPN.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Basiu, dokładnie tak jest. Wczoraj rozmawiałem z panią od edukacji w BdPN.
    A jednak .

Zdecydowanie wolałabym nie mieć racji.

I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)

A drugie np, bieszczadzki - nie umieją wcale i usiłują za wszelką cenę obejść ustawę.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

A jednak...
    I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)...A drugie np, bieszczadzki - nie umieją wcale i usiłują za wszelką cenę obejść ustawę...
    Basiu , przecież wiesz ,że wszystko zależy od ludzi (od ich mądrości albo głupoty),od tych którzy decydują ;
    -- pażerny i chytry traci dwa razy ... a taki w tym wypadku chyba jest BdPN
    Takie działania BdPN mają "krótkie nogi" ,.. czy nie tak Panie dyrektorze BdPN ???...- oprócz bycia naukowcem ,na tym stnowisku trzeba być zarządzającym i ekonomistą.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

I zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego jedne parki narodowe (np. tatrzański) doskonale potrafią sobie ułożyć współpracę ze służbami ratowniczymi i regularnie przekazują im pieniądze zarobione na biletach (te ustawowe 15 %)
    Sądzę, że chyba najwyższy czas uregulować finansowanie GOPR-u. Dlaczego służba, która ratuje zdrowie i niejednokrotnie życie górskich wędrowców ma ciągle stać z wyciągniętą ręką "po prośbie"? Mamy wiele przykładów durnoty ludzi, którzy mając wielkie mniemanie o swoich umiejętnościach i wiedzy o górach narażają swoje(?), a co gorsze, innych(!) życie! Po zastanowieniu, tak naprawdę, dlaczego park narodowy (pomijam różne układy, układziki i inne okoliczności) ma "odpalać" 15% GOPR-owi? Z jakiej racji? Czas wreszcie wprowadzić ubezpieczenie! Obowiązkowe? Nieobowiązkowe? Tego nie wiem. Wiem jedynie, że gdyby jeden z drugim, "giganci", zapłacili z własnej kieszeni za ratunek w górach, oj, następnym razem ubezpieczyliby się chyba w kilku firmach ubezpieczeniowych!
    Oczywiście odrębną sprawą jest praktyka, jaką stosują niektóre parki narodowe, która bulwersuje nas (mnie też!), zwykłych-niezwykłych turystów. I "słusznie prawi" joorg, że to wszystko zależy od rozsądku ludzi, którzy o czymś decydują. A ponieważ podejmowane przez nich decyzje zwykle są przeciw ludziom, będą (i są!) protesty! Tak jak i mój...

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Po zastanowieniu, tak naprawdę, dlaczego park narodowy (pomijam różne układy, układziki i inne okoliczności) ma "odpalać" 15% GOPR-owi? Z jakiej racji?
    Np. z takiej że udostępnia szlaki/ścieżki komercyjnie.
    Czas wreszcie wprowadzić ubezpieczenie! Obowiązkowe? Nieobowiązkowe? Tego nie wiem. Wiem jedynie, że gdyby jeden z drugim, "giganci", zapłacili z własnej kieszeni za ratunek w górach, oj, następnym razem ubezpieczyliby się chyba w kilku firmach ubezpieczeniowych!
    Czy nie jest to aby przerzucenie finansowania GOPR z Parku (czy czegokolwiek innego co finansowałoby GOPR) na nas wszystkich? Ja np. nie zgadzam się na nakładanie na mnie kolejnego podatku za korzystanie z Parku. Raz płace za bilet, to czemu mam jeszcze płacić drugi raz za ratowanie d... owym "gigantom" - przecież Towarzystwa Ubezpieczeniowe nie wypłacą tych pieniędzy z powietrza tylko z naszych składek!
    Pojęcie "nieobowiązkowe" tu raczej miałoby niewielkie zastosowanie - ponieważ gdyby tak było, mało kto zaryzykowałby niepłacenie, wiedząc jak wysokie mogą być koszty akcji, krótko mówiąc byłoby nieobowiązkowe z nazwy, ale w praktyce należałoby go wykupić.
    I "słusznie prawi" joorg, że to wszystko zależy od rozsądku ludzi, którzy o czymś decydują. A ponieważ podejmowane przez nich decyzje zwykle są przeciw ludziom, będą (i są!) protesty! Tak jak i mój...
    Jeżeli potwierdzi się to co pisałeś wcześniej (pewnie jutro, pojutrze będzie już w GCN), to byłaby to najgorsza decyzja BdPN od bardzo długiego czasu. Park, który do znudzenia powołuje się na wszelkie możliwe ustawy, aby tylko uzasadnić swoje - często kontrowersyjne - decyzje, okazuje się hipokrytą. Wymaga przestrzegania przepisów od innych i zamiast w związku z tym świecić przykładem - sam obchodzi ustawę. Tym samym daje zielone światło na wszelkie kombinatorstwo pozwalające omijać regulamin Parku i wszystkie inne związane z tym przepisy.
    No, ale to się musi potwierdzić. Wówczas pozostanie jedynie apelować do turystów, aby kupowali bilety na szlaki.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Sądzę, że chyba najwyższy czas uregulować finansowanie GOPR-u. Dlaczego służba, która ratuje zdrowie i niejednokrotnie życie górskich wędrowców ma ciągle stać z wyciągniętą ręką "po prośbie"?

Wojtek - ale przecież ta ustawa o finansowaniu GOPR / TOPR (oczywiście jeżeli byłaby odpowiednio dopracowana, prawnie, gdyż być może ma jakieś luki - tego nie wiem) daje właśnie możliwość finansowania służb ratowniczych bez wyciągania jak piszesz "ręki po prośbie" i jest jak najbardziej słuszna.

Bo wtedy płacą za opiekę GOPR ci co potencjalnie mogą z niej korzystać wchodząc na szlaki.

Po prostu rodzaj ubezpieczenia jest w cenie biletu i tyle.

A że BdPN usiłuje się z tego wykręcić - nieprzyjemne.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)